Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Colocviu cu cardinalul prefect al Dicasterului pentru Cler

Chemați pentru a fi fericiți

de Andrea Monda

În vederea Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Vocații (duminică, 21 aprilie 2024) am pus câteva întrebări cardinalului prefect al Dicasterului pentru Cler, Lazarus You Heung-sik.

Ce este o vocație?

Înainte de a mă gândi la orice aspect religios sau spiritual, aș spune asta: vocația este esențialmente chemarea de a fi fericiți, de a lua în mână propria viață, pentru a o realiza pe deplin și a nu o irosi. Aceasta este prima dorință pe care Dumnezeu o are pentru fiecare bărbat și femeie, pentru fiecare dintre noi: ca viața noastră să nu se stingă, să nu se piardă, să poată străluci cât mai bine. Și, pentru acest motiv, el s-a apropiat în Fiul său Isus și vrea să ne atragă în îmbrățișarea iubirii sale; astfel, grație Botezului, noi devenim parte activă a acestei istorii de iubire și atunci când simțim că suntem iubiți și însoțiți, atunci existența noastră devine un drum spre fericire, spre o viață fără sfârșit. Un drum care după aceea se întrupează și se realizează într-o alegere de viață, într-o misiune specifică și în multele situații de fiecare zi.

Dar cum se recunoaște o vocație și care este relația sa cu dorințele?

Cu privire la această temă, tradiția bogată a Bisericii și înțelepciunea spiritualității creștine are multe să ne învețe. Pentru a fi fericiți - și fericirea este prima vocație care unește toate ființele umane - este necesar să nu greșim alegerile noastre de viață, cel puțin cele fundamentale. Și primele semne de circulație care trebuie urmate sunt tocmai dorințele noastre, ceea ce în inimă simțim că poate fi bine pentru noi și, prin intermediul nostru, pentru lumea care ne înconjoară. Totuși, în fiecare zi trăim experiența modului în care ne înșelăm, pentru că nu întotdeauna dorințele noastre corespund adevărului a ceea ce suntem; se poate întâmpla să fie rod al unei viziuni parțiale, să se nască din răni sau frustrări, să fie dictate de o căutare egoistă a propriei bunăstări sau, de asemenea, uneori numim dorințe pe cele care în realitate sunt iluzii. Și atunci este nevoie de discernământ, care în fond este arta spirituală de a înțelege, cu harul lui Dumnezeu, ce trebuie să alegem în viața noastră. A discerne este posibil numai cu condiția să ne ascultăm pe noi înșine și să ascultăm prezența lui Dumnezeu în noi, învingând ispita foarte actuală de a face să coincidă senzațiile noastre cu adevărul absolut. Pentru aceasta Papa Francisc, la începutul catehezelor de miercuri dedicate discernământului, ne-a invitat să înfruntăm truda de a săpa în noi înșine și, în același timp, de a nu uita de prezența lui Dumnezeu în viața noastră. Iată, o vocație se recunoaște atunci când punem în dialog dorințele noastre profunde cu lucrarea pe care harul lui Dumnezeu o face înlăuntrul nostru; grație acestei confruntări, noaptea îndoielilor și a întrebărilor se luminează puțin câte puțin și Domnul ne face să înțelegem ce drum să parcurgem.

Acest dialog între dimensiunea umană și cea spirituală este tot mai mult în centrul formării preoților. La ce punct ne aflăm?

Acest dialog este necesar și probabil uneori l-am neglijat. Nu trebuie să riscăm să credem că aspectul spiritual se poate dezvolta făcând abstracție de cel uman, atribuind astfel harului lui Dumnezeu un soi de "putere magică". Dumnezeu s-a făcut trup și, de aceea, vocația la care ne cheamă se întrupează mereu în natura noastră umană. Lumea, societatea și Biserica au nevoie de preoți profund umani, a căror trăsătură spirituală se rezumă în însuși stilul lui Isus: nu o spiritualitate care ne desparte de ceilalți sau ne face învățători reci ai unui adevăr abstract, ci capacitatea de a întrupa apropierea lui Dumnezeu față de omenire, iubirea sa față de orice creatură, compasiunea sa față de oricine este marcat de rănile vieții. Pentru aceasta este nevoie de persoane care, deși fiind fragile ca toți, în fragilitatea lor au suficientă maturitate psihologică, seninătate interioară și echilibru afectiv.

Însă sunt mulți preoții care trăiesc situații de dificultate și de suferință. Ce părere aveți despre asta?

Înainte de toate, sunt foarte atins de acest lucru. Am dedicat aproape toată viața mea îngrijirii formării sacerdotale, însoțirii și apropierii de preoți. Astăzi, ca prefect al Dicasterului pentru Cler, mă simt și mai aproape de preoți, de speranțele și de trudele lor. Nu lipsesc unele elemente de preocupare, pentru că în multe părți ale lumii există o adevărată greutate în viața preoților. Aspectele crizei sunt multe, dar cred că înainte de toate avem nevoie de o reflecție eclezială pe două fronturi. Primul: trebuie regândit modul nostru de a fi Biserică și de a trăi misiunea creștină, în cooperarea efectivă a tuturor celor botezați, pentru că preoții sunt adesea supraîncărcați de muncă, având aceleași îndeletniciri - nu numai pastorale, ci și juridice și administrative - de acum atâția ani când erau din punct de vedere numeric mai mulți. A doua problemă: avem nevoie să revizuim profilul preotului diecezan, pentru că, deși nu este chemat la viața călugărească, el trebuie să redescopere valoarea sacramentală a fraternității, a faptului de a se simți acasă în preoțime, împreună cu episcopul, cu confrații preoți și cu credincioșii, pentru că în special în dificultățile de astăzi această apartenență poate să-l susțină în slujirea pastorală și să-l însoțească atunci când singurătatea devine apăsătoare. Însă este nevoie de o nouă mentalitate și de noi parcursuri formative, pentru că adesea un preot este educat să fie un lider solitar, un "singur om la comandă" și acest lucru nu face bine. Suntem mici și plini de limite, dar suntem discipoli ai Învățătorului. Mișcați de el, putem face atâtea lucruri. Nu individual, ci împreună, sinodal. "Discipoli misionari - repetă Sfântul Părinte - putem fi numai împreună."

Preoții sunt "înzestrați" pentru a înfrunta cultura de astăzi?

Aceasta este una dintre principalele provocări pe care trebuie să le înfruntăm astăzi în formarea atât inițială, cât și permanentă. Nu putem rămâne închiși în forme sacrale și să facem din preot un simplu administrator de rituri religioase; astăzi străbatem un timp marcat de numeroase crize globale, cu unele riscuri legate cu creșterea violenței, cu războiul, cu poluarea ambientală, cu criza economică, lucruri care după aceea au toate o repercusiune în viața persoanelor în termeni de nesiguranță, de angoasă, de frică pentru viitor. Și este atâta nevoie de preoți și laici capabili să ducă bucuria evangheliei la toți, ca profeție a unei lumi noi și busolă de orientare pe drumul vieții. Suntem discipoli mereu, chiar și atunci când suntem diaconi, preoți sau episcopi de mulți ani. Și discipolul are mereu de învățat de la unicul Învățător care este Isus.

Dar, după părerea dumneavoastră, mai merită astăzi a deveni preot?

În pofida a toate, merită mereu să-l urmăm pe Domnul pe acest drum, să ne lăsăm seduși de el, să dedicăm viața pentru proiectul său. Putem să privim la Maria, această tânără din Nazaret care, deși este tulburată la vestea îngerului, alege să riște aventura fascinantă a chemării, devenind Mamă a lui Dumnezeu și Mamă a omenirii. Cu Domnul nu se pierde niciodată nimic! Și aș vrea să spun un cuvânt tuturor preoților, în special celor care în acest moment sunt descurajați sau răniți: Domnul nu renunță niciodată la promisiunea sa. Dacă te-a chemat, nu va face să-ți lipsească duioșia iubirii sale, lumina Duhului, bucuria inimii. În multe moduri el se va manifesta în viața ta de preot. Iată. Aș vrea ca această speranță să poată ajunge la preoți, la diaconi și la seminariști din orice parte a lumii, pentru a-i mângâia și a-i încuraja. Nu suntem singuri, Domnul este mereu cu noi! Și ne vrea fericiți!

(După L'Osservatore Romano, 17 aprilie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat