Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa emerit Benedict al XVI-lea a plecat în casa Tatălui

de pr. Adrian Blăjuță

Papa emerit Benedict al XVI-lea, în vârstă de 95 de ani, a încetat din viață sâmbătă, 31 decembrie 2022, la ora locală 9.34, în reședința sa de la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican.

Vestea aceasta, venită de la Vatican în ultima zi a anului 2022, a împărtășit-o și Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, la finalul Sfintei Liturghii cu Te Deum-ul de mulțumire la sfârșit de an, celebrată la ora 11.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, după care a fost intonat recviemul. Vestea tristă a fost aflată și de cei care urmăreau Radioul ERCIS FM și Angelus TV, celebrarea fiind transmisă prin intermediul acestor mijloace de comunicare.

După anunțul funeraliilor pentru ziua de joi, 5 ianuarie, păstorul Diecezei de Iași a trimis o scrisoare circulară în care a precizat câteva aspecte legate de celebrările din dieceză în contextul trecerii la cele veșnice a Papei emerit Benedict al XVI-lea: expunerea unui tablou cu chipul său, în fața căruia să fie așezată o candelă aprinsă; intenții la rugăciunea credincioșilor de la Liturghii pentru odihna veșnică a răposatului Papă emerit Benedict al XVI-lea; recviem la sfârșitul Sfintei Liturghii din ziua 2 ianuarie; în ziua înmormântării, 5 ianuarie, la ora 12.00, clopotele tuturor bisericilor din Dieceza de Iași vor răsuna pentru trei minute, timp în care credincioșii sunt îndemnați la rugăciune în tăcere.

În catedrala din Iași, PS Iosif a prezidat Sfânta Liturghie cu recviem luni, 2 ianuarie, concelebrând PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, dar și preoți din episcopie.

Preasfințitul Iosif Păuleț, în scrisoarea sa, vorbind despre imaginea Papei emerit Benedict al XVI-lea, a subliniat că acesta "rămâne în memoria tuturor acelora care l-au cunoscut drept un discipol îndrăgostit de Cristos și de cuvântul său, un mare și profund teolog, un păstor delicat care a slujit cu umilință și pasiune Biserica în timpuri dificile. Învățătura și exemplul său au înflăcărat speranța și încrederea în multe inimi".

Papa emerit Benedict al XVI-lea, cel mai în vârstă pontif din istoria Bisericii, a condus Biserica Catolică între anii 2005 și 2013, prezentându-se drept "un umil lucrător în via Domnului". Ultimele cuvinte rostite de Papa emerit Benedict, înainte de a intra în agonie, cu câteva ore înainte de moartea sa, au fost: "Doamne, te iubesc!". Căutarea lui Isus, "cel iubit", a fost tocmai cheia slujirii preoțești a lui Joseph Ratzinger, după cum amintea Papa Francisc în anul 2016.

Din dimineața zilei de luni, 2 ianuarie, trupul papei emerit s-a aflat în Bazilica "Sfântul Petru" din Vatican pentru un ultim salut al credincioșilor.

Pe 5 ianuarie, la ora 9.30, în Piața "Sfântul Petru" din Vatican, Papa Francisc va oficia ritul funeraliilor Papei emerit Benedict al XVI-lea, cel de-al 265-lea papă, fiind pentru prima oară în istoria Bisericii Catolice când un papă prezidează funeraliile predecesorului său. Apoi, papa emerit va fi înmormântat în cripta Vaticanului în același loc în care a fost înmormântat Papa Ioan Paul al II-lea înainte de beatificare. În numărul următor al revistei vom reveni cu noi relatări despre aceste momente, dar și despre viața și activitatea Papei emerit Benedict al XVI-lea.

Păstor umil, blând, dar ferm în iubirea față de Biserică, Benedict al XVI-lea a condus cu adevărat barca lui Petru în ape calme, ca și în timp de furtună, spre portul sigur al credinței în Isus Cristos, iar în ultima parte a vieții sale a susținut Biserica prin rugăciunea stăruitoare. Totodată, ne lasă tuturor un exemplu de credință și îndemnul din testamentul său spiritual: "Rămâneți tari în credință! Nu vă lăsați dezorientați!".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat