Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 3 mai 2024 

Sfinții Filip și Iacob

apostoli (sărbătoare)

Evangheliștii Matei, Marcu și Luca ne dau doar numele și locul nașterii lui Filip: Betsaida. Ioan ne dă mai multe informații despre personalitatea lui Filip prezentându-l, în primul rând, în relația de prietenie cu apostolul Natanael-Bartolomeu, pe care el i-l prezintă lui Isus: "L-am găsit pe acela despre care au scris Moise în Lege și profeții... Vino și vezi".

În relatarea înmulțirii minunate a pâinilor Isus îi adresează lui Filip bine cunoscuta întrebare: "De unde vom cumpăra pâine, pentru ca această mulțime să poată mânca?" Filip nu înțelege semnificația întrebării și după ce aruncă o privire asupra mulțimii răspunde: "Pâine de două sute de dinari nu ajunge, chiar dacă am voi să-i dăm fiecăruia câte o bucățică".

Firea oarecum șovăielnică a lui Filip iese la iveală în ultima știre evanghelică referitoare la el. La ultima Cină Isus vorbește apostolilor săi despre tainicul mister trinitar. Sărmanul Filip este copleșit de mister, dar încheie: "Doamne, arată-ni-l pe Tatăl și ne este de ajuns!". Restul vieții lui Filip este învăluit în obscuritate, ca și moartea sa. Tradiția cea mai comună afirmă că Filip a murit răstignit la Ierapole, în timpul împăratului Domițian, sau chiar Traian, la vârsta de 87 de ani. Rămășițele lui pământești ar fi fost aduse la Roma și așezate împreună cu cele ale sfântului Iacob în biserica "Sfinții Apostoli". Acesta ar fi motivul pentru care Biserica latină îi sărbătorește o dată pe cei doi apostoli.

Sfântul Iacob, pe care evanghelistul Marcu îl numește "cel Mic", pentru a-l distinge de omonimul, care era fratele lui Ioan, intră în scenă ca episcop de Ierusalim, după martiriul lui Iacob cel Mare, în anul 42, și îndepărtarea lui Petru de Ierusalim. Imaginea sa austeră reiese din scrisoarea pe care el a adresat-o în formă de enciclică la toate comunitățile creștine. Aici se citesc expresii autoritare de avertizare, care la distanță de 19 secole sunt de extremă actualitate: "O bogașilor, plângeți pentru nenorocirea care va veni asupra voastră... Iată, plata pe care voi ați sustras-o muncitorilor, care au secerat ogoarele voastre, strigă...".

Despre moartea sfântului Iacob posedăm informații de dată veche. Printre cele mai importante este cea pe care ni-o transmite istoricul evreu Iosif Flaviu, după care apostolul ar fi fost condamnat la uciderea cu pietre în anul 61 sau 62 de către marele preot Anan al II-lea, care profitase de interregnul de după moartea procuratorului Festus, pentru a-l ucide pe episcopul de Ierusalim.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat