Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopul Giampiero Gloder, ambasadorul agreat al Sfântului Scaun în România, a sosit la București

Luni, 29 aprilie 2024, a sosit la București Excelența Sa Mons. Giampiero Gloder, nunțiul apostolic agreat pentru România și Republica Moldova. Mons. Giampiero Gloder, arhiepiscop titular de Telde, a fost numit de către Papa Francisc la data de 23 februarie 2024 în calitate de nunțiu apostolic în România și Republica Moldova.

Excelența Sa Giampiero Gloder a fost întâmpinat la Aeroportul Internațional "Henri Coandă" (Otopeni) de către Excelența Sa Mihai Sîrbu, directorul Direcției Protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Excelența Sa Botond Zákonyi, ambasadorul Ungariei și vice decan al Corpului Diplomatic, Mons. Tuomo T. Vimpari, însărcinat cu afaceri a.i. al Nunțiaturii Apostolice. Din partea Bisericii Catolice au fost prezenți ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit romano-catolic de București și vicepreședinte al Conferinței Episcopilor din România; ÎPS Gergely Kovács, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia; PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București, și părintele Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinței Episcopilor din România.

Nunțiul apostolic agreat în România și Republica Moldova, Mons. Giampiero Gloder, s-a născut în Asiago, Italia, în 1958 și a fost hirotonit preot în 1983. După studii de teologie dogmatică, a intrat în serviciul diplomatic în 1993. Cariera diplomatică a Mons. Gloder a cuprins posturi în Guatemala și în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun. În 2013, a fost numit președinte al Academiei Pontificale Ecleziastice și arhiepiscop titular de Telde. Papa Francisc l-a consacrat episcop în același an. Serviciul adus Bisericii de către Mons. Gloder a continuat cu numiri în Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor și în calitate de vicecamerlengo al Sfintei Biserici Romane (2014). În 2019, Mons. Gloder a devenit nunțiu apostolic în Cuba, misiune pe care a îndeplinit-o până la numirea ca nunțiu apostolic în România și Republica Moldova (februarie 2024).

Arhiepiscopul Gloder este licențiat în drept canonic la Universitatea Pontificală "Sfântul Toma" din Aquino și doctor în teologie dogmatică al Universității Pontificale Gregoriana. Pe lângă limba maternă italiană, vorbește franceză, engleză și spaniolă.

Funcția de nunțiu apostolic în România era vacantă din 13 aprilie 2023, după încheierea misiunii Excelenței Sale Mons. Miguel Maury Buendía, în prezent nunțiu apostolic în Marea Britanie.

Nunțiul apostolic este reprezentantul diplomatic permanent al Sfântului Scaun pe lângă un stat, adică șeful misiunii diplomatice. Conform normelor Dreptului internațional aprobate prin Convenția de la Viena din 1961, nunțiul apostolic are rangul de ambasador extraordinar și plenipotențiar, cu aceleași prerogative ca ale ambasadorilor oricărui alt stat. În România, nunțiul apostolic este și decanul Corpului diplomatic.

Pr. Francisc Ungureanu,
secretar general CER

* * *

Informațiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 75 din 29 aprilie 2024, semnat de pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinței Episcopilor din România, instituție cu următoarele date de contact: Str. Diligenței, 24, sector 3, 031555-București; tel. / fax 031/4361250; e-mail: secretariat@episcopat.ro; www.bisericacatolica.ro. CER

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Papa Francisc a numit nunțiul apostolic în România și Republica Moldova




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat