Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reînnoirea Acordului China-Vatican și cazul de la Tianjin

Chiar în timp ce a trecut de acum un an întreg de la cea mai recentă numire a unui episcop în China - Mons. Cui Qingqi, episcop de Wuhan-Hankou, hirotonit la 8 septembrie 2021 - la Tanjin o delegație vaticană condusă de Mons. Carlo Maria Celli a întâlnit autoritățile Republicii Populare Chineze. Întâlnirea a fost publicată în zilele trecute de secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, în cursul unui interviu la o rețea de televiziune italiană.

În centrul călătoriei - desfășurată între sfârșitul lui august și primele zile din septembrie - a fost desigur reînnoirea Acordului provizoriu cu privire la numirea episcopilor, semnat la 22 octombrie 2018 cu cadență bienală, așadar de acum aproape de expirare. Deoarece Papa Francisc a exprimat public dorința ca să fie reînnoit și s-a făcut public rezultatul pozitiv al vizitei delegației vaticane, este ușor de concluzionat că reînnoirea Acordului este de acum în mod substanțial semnată, deși probabil că va fi anunțată numai în preajma expirării. De altfel, Pekinul este de acum în ajunul întâlnirii cruciale de la 16 octombrie, data începerii celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Și nu se poate imagina că în aceste săptămâni așa de cruciale pentru definirea echilibrelor interne ale puterii în umbra lui Xi Jinping există spațiu pentru discuții în jurul înțelegerii cu Vaticanul.

În aprilie, într-un interviu la ACIstampa, cardinalul Parolin a spus că "speră" ca reînnoirea să fie ocazia pentru "a face precizări sau a revedea unele puncte" ale Acordului. Așadar, ne vine să ne întrebăm: vizita delegației vaticane la Tianjin a fost ocazia pentru a obține rezultate în acest sens? Textul fiind secret de la început, este greu de dat un răspuns și probabil se va înțelege dacă și când vor veni noi numiri. Însă, așa cum observă bloggerița catolică din Hong Kong, Lucia Cheung, există și un element intern chinez care ar face să se excludă mari noutăți în această reînnoire a Acordului: la începutul acestui an fostul șef al Oficiului pentru Afacerile religioase, Wang Zuoan, și-a dat demisia și rolul său a fost asumat de Cui Maohu, care este funcționar al partidului care nu provine din sistemul religios. Așadar, într-un context de acest gen, discuții despre aspecte substanțiale ar fi cerut timpi mult mai lungi, probabil cu o amânare pentru anul următor. Lucru care nu s-a întâmplat.

La Tianjin - metropolă în nordul Chinei - gestul cel mai semnificativ pentru delegația vaticană a fost vizita la Mons. Melchior Shi Hongzhen, 92 de ani, episcop al comunității "clandestine" hirotonit coadiutor cu asentimentul Sfântului Scaun de predecesor, Mons. Ștefan Li Side, decedat în 2019. Cu toate că Tianjin este lipsită de un episcop "oficial" din 2006, Mons. Shi Hongzhen nu a fost niciodată recunoscut de autoritățile de la Pekin datorită refuzului său de a adera la Asociația patriotică și a fost îndelung la arest la domiciliu.

Delegația condusă de Mons. Celli a putut să-l întâlnească înmânându-i și un rozariu în numele papei. Dar marea Dieceză de Tianjin rămâne oricum faptul semnificativ pentru Acordul despre numirea episcopilor. Dacă pe de o parte întâlnirea apare ca un semn de deschidere față de bătrânul prelat, pe de altă parte problema noului episcop rămâne încâlcită. De fapt, așa cum amintește tot Lucia Cheung pe blogul său, deja cu ani înainte de 2018 un preot local - pr. Yang Wangwan - a fost desemnat de Vatican ca episcop coadiutor al Mons. Shi Hongzhen. Dar numele său nu figura printre delegații trimiși de Dieceza de Tianjin pentru a participa la a zecea Adunare națională a reprezentanților catolici chinezi ținută în august la Wuhan. Așadar, pare destul de dificil de imaginat că poate să fie în curând "oficializat" un rol al său la conducerea Bisericii din Tianjin.

De altfel - așa cum observam deja cu ocazia Adunării de la Wuhan - în documentele Bisericii "oficiale" continuă să nu apară nicio referință la existența unei înțelegeri cu Sfântul Scaun cu privire la numirea episcopilor. Chiar în aceste zile situl internet al organismelor oficiale catolice controlate de autoritățile de la Pekin - chinacatholic.cn - a publicat raportul ținut la Wuhan de mons. Shen Bin, episcopul de Haimen (în provincia Jiangtsu) ales la conducerea Consiliului episcopilor chinezi (organismul colegial nerecunoscut de Sfântul Scaun care este alături de Asociația patriotică a catolicilor chinezi). Un text în care numirile episcopilor petrecute în arcul de timp luat în considerare sunt prezentate ca un proces complet autonom, condus de Asociația patriotică.

În afară de asta, în raport sunt prezente câteva date interesante despre Biserica din China astăzi: actualmente - se citește - în țară sunt 98 de dieceze, care se pot baza pe 4.202 biserici și alte 2.238 "situri active". Mons. Shen Bin vorbește despre prezența a 66 de episcopi, confirmând astfel realitatea conform căreia o treime din dieceze sunt descoperite. Și adaugă că în ultimii șase ani au fost hirotoniți 289 de preoți noi, 161 de surori au depus voturile călugărești și au fost administrate aproape 110 mii de noi botezuri.

Demne de notat și alte câteva referințe la activitățile pastorale: în ultimii 6 ani au fost tipărite 550.000 de exemplare ale Bibliei și au fost distribuite gratuit peste 100.000 dintre ele în zonele mai sărace. Dar Mons. Shen Bin citează și inițiativele desfășurate în diferite biserici din țară pentru Anul Familiei și Anul Sfântului Iosif, două inițiative voite de Papa Francisc pentru Biserica Universală și celebrate și în China continentală. În sfârșit, cu privire la activitatea caritativă a comunităților catolice chineze, explică faptul că "după statistici incomplete" Bisericile din China au oferit celor nevoiași ajutoare materiale cu o valoare de cel puțin 173 de milioane de yuan (24,6 milioane de euro).

(După AsiaNews, 11 septembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 334.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat