Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Anul Sfântului Iosif

Cele patru verbe ale Sfântului Iosif

Sfântul Iosif și timpul nostru

În acest timp ascultăm multe opinii, se propun multe perspective, numeroase soluții, mai mult sau mai puțin reale și posibile.

Dacă interpretările situațiilor sunt diferite și dificile pentru a le da un sens, totuși există un punct comun care trebuie pus în evidență: trebuie să ne grăbim, nu mai putem pierde timp, aștepta. Papa Francisc a vorbit despre "Rapidacion", adică despre acțiunea rapidă. Pare că Sfântul Iosif este un ajutor și un exemplu pentru a realiza acest "rapidacion". Citind și reflectând asupra Evangheliei Sfântului Matei s-ar putea evidenția patru verbe care în ansamblu indică stilul Sfântului Iosif în a fi ascultător față de proiectul, planul lui Dumnezeu și în îndeplinirea misiunii care îi este încredințată.

Cele patru verbe sunt: a asculta, a se trezi, a se ridica (scula), a realiza.

1. Sfântul Iosif ascultă vocea îngerului și în ea prinde, vede, înțelege propunerea lui Dumnezeu de a îndeplini o misiune în interiorul planului de mântuire: a fi tată, custode, educator al lui Isus împreună cu Maria. Cred că este primul verb care merită conjugat: a asculta lumea, omenirea, situațiile, a intra în dialog, a cere lumina cuvântului Domnului.

2. Pentru că Iosif ascultă... se trezește. În "a asculta" se produce o viziune nouă a faptelor, se iluminează într-un mod diferit situațiile, ne ajută să intrăm într-un mod diferit de înțelegere, de gândire. Cred că avem nevoie de a căpăta, dobândi, o nouă mentalitate care să ne ajute să schimbăm stilul nostru de viață în multe aspecte. Să ne gândim la enciclica Laudato sii și la Fratelli tutti, documente ale Papei Francisc care ne invită la o nouă umanitate și la o nouă ecologie.

3. A se scula. S-a sculat cu noaptea în cap, spune evanghelia. Este al treilea verb al Sfântului Iosif. Indică un schimb de situații. Nu doar a sta pe loc, senin și liniștit... în a dormi! Papa Francisc ne recomandă că a venit timpul de a ieși, de a merge în întâmpinarea celui care este departe, aceluia care este și se simt exclus.

4. Astfel Sfântul Iosif realizează ceea ce îi este cerut. Tocmai acela care este consecvent cu da-ul său trece de la o propunere la angajamentul concret pe care nu-l amână la a două zi sau așteaptă cine știe ce nouă situație. Papa Francisc ne repetă în continuare despre acționarea cu promptitudine, imediată din partea creștinilor. Prea mulți bărbați și femeii trăiesc la marginile societății, prea mulți tineri și adolescenți sunt excluși de la beneficiile școlii, ale educației, prea multe familii nu sunt în stare să realizeze misiunea lor de părinți și de educatori ai copiilor lor.

Pr. Fabio Volani,
Iosefin al lui Murialdo, Roman

* * *

Din seria "Anul Sfântului Iosif":

Cele mai multe da-uri ale Sfântului Iosif


 

lecturi: 806.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat