Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas Internationalis: A fi mereu alături de săraci și de cei mai vulnerabili

de Alessandro Gisotti

A înfrunta nevoile umanitare apărute la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și a da asistență victimelor conflictului. Când Pius al XII-lea a instituit-o, la 12 decembrie 1951, acestea erau obiectivele principale ale Caritas Internationalis. O Confederație de Caritas naționale - trecute de la 13 câte erau la început la 162 astăzi - care, în cursul acestor 70 de ani, a lărgit tot mai mult raza sa de acțiune și a înmulțit sectoarele de intervenție. În centru, astăzi ca și la începuturi, mărturia concretă a carității pentru ca persoanele - înainte de toate cele mai vulnerabile - să poată experimenta iubirea milostivă a lui Dumnezeu. Astăzi Caritas Internationalis a făcut cunoscut programul de evenimente și inițiative care vor marca această a 70-a aniversare de la naștere. O ocazie pentru a vorbi cu secretarul său general Aloysius John despre provocările care o așteaptă pe Caritas în viitor pornind de la criza umanitară globală activată de pandemie.

La puțini ani după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial se năștea Caritas Internationalis. La 70 de la întemeiere care sunt valorile care susțin astăzi ca și atunci Confederația voastră?

Caritas Internationalis s-a născut ca "mâna grijulie și iubitoare" a Bisericii pentru a sluji și a promova persoana umană și îndeosebi săracii, marginalizații și cei mai vulnerabili din societate. În timpul acestor 70 de ani, Confederația noastră a fost condusă de valori fundamentale precum tutelarea demnității umane, a drepturilor fundamentale și a dreptății sociale. Aceste valori au rămas mereu la baza operei noastre care a și evoluat de-a lungul anilor urmărind semnele timpurilor și căutând o dezvoltare constantă pentru a-l sluji cât mai bine pe aproapele aflat în nevoie. În inima misiunii noastre este, și va fi mereu, întâlnirea cu săracii, așa cum ne-a amintit și Papa Francisc în 2019 cu ocazia ultimei noastre Adunări Generale. "Nu se poate trăi caritatea fără a avea raporturi interpersonale cu săracii - ne-a spus el -. Pentru că trăind cu săracii învățăm să practicăm caritatea cu spiritul de sărăcie, învățăm că este împărtășire caritatea".

În acești 70 de ani, Caritas Internationalis a fost prezentă în toate marile urgențe umanitare. Care este astăzi, după părerea dumneavoastră, provocarea cea mai mare pe care trebuie s-o înfruntați într-o lume marcată de transformări rapide și profunde?

Munca umanitară s-a schimbat în mod semnificativ față de 1951 și astăzi avem în fața noastră crize complexe și de lungă durată, atât naturale cât și provocate de om. Diviziuni politice, războaie, conflicte religioase se amestecă împreună cu efectele schimbării climatice cu o respectivă creștere dramatică a numărului de refugiați și evacuați interni. În afară de asta trebuie să înfruntăm grave inegalități și apariția de noi forme de sărăcie și vulnerabilitate. În timp ce continuăm să slujim și să însoțim pe cei care sunt loviți de aceste suferințe, înfruntăm provocarea de a promova în cadrul societății noastre moderne un sentiment de solidaritate față de ei. Pe de altă parte, provocarea cea mai urgentă, în fața suferinței umane imense, constă în mobilizarea resurselor necesare pentru a duce înainte misiunea noastră.

COVID-19 a pus la grea încercare și activitățile caritative și umanitare. Caritas Internationalis cum a înfruntat criza și cum se pregătește pentru perioada de după pandemie?

Confederația noastră a trebuit să înfrunte o criză fără precedent pe care au văzut-o toate Caritas-urile din lume angajate în răspunsul la pandemie. Un semn concret de sprijin și speranță a venit din partea Sfântului Părinte, care a voit să insereze Caritas Internationalis în Comisia Vaticană COVID-19. Prin voința papei, și în colaborare cu Dicasterul pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale, am instituit un fond care a permis susținerea a 40 de proiecte Caritas. Acest gest de solidaritate a motivat alți actori locali să se alăture Caritas-urilor pentru a oferi sprijin. De exemplu, în Bangladesh unii musulmani proprietari de restaurante au susținut Caritas-ul local donând hrană pentru refugiați. Răspunsul imediat la urgență a fost însoțit imediat de reflecția asupra zilei de mâine. Îndemnați de invitația Papei Francisc de "a gândi la noul viitor" al post-pandemiei, am creat un think tank și reflectăm asupra modului în care lucrarea Caritas-ului va fi influențată de noua realitate.

Biserica s-a angajat global în procesul sinodal voit și demarat de Papa Francisc. Care este contribuția pe care o realitate eclezială mondială precum Caritas Internationalis o poate oferi sinodalității?

Papa Francisc a subliniat că procesul sinodal, care implică toată Biserica, are ca prim punct al său ascultarea. Capacitatea de a imagina un nou viitor pentru Biserică depinde, așadar, în mare parte, chiar de la demarare de un proces de ascultare, dialog și discernământ comunitar. De aceea Caritas Internationalis poate contribui ca să aducă aportul său de reflecție în cadrul comunităților creștine de bază și în parohii, promovând înainte de toate dialogul și solidaritatea față de cei mai vulnerabili în cadrul lor.

O aniversare este o ocazie de bilanțuri, dar și de relansare. Pe ce se va baza Caritas Internationalis în următorii ani? Există o campanie deosebită pe care o lansați cu ocazia acestei aniversări?

Această pandemie ne-a arătat că fără îngrijirea umanității și a creației vom deveni cu toții tot mai vulnerabili. Astăzi lumea are nevoie mai mult ca oricând de o convertire radicală a inimilor și a minților și de reconcilierea cu creația. Ducând înainte opera noastră de caritate, ne angajăm în mod deosebit în promovarea unei civilizații a iubirii și a grijii față de umanitate și față de casa noastră comună. Tocmai asupra acestor puncte se va baza Campania noastră globală pe care o vom lansa cu ocazia aniversării noastre și care va dura până în 2024.

(După Vatican News, 26 octombrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 453.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat