Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oțeleni: Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea au început Anul jubiliar al Sfintei Maria Bertilla

Miercuri, 20 octombrie 2021, în toate comunitățile Surorilor Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi" a avut loc deschiderea solemnă a Anului jubiliar al Sfintei Maria Bertilla, prilejuit de centenarul trecerii sale în casa Tatălui (1922-2022).

Comunitatea din Oțeleni, bucurându-se de prezența Surorilor Maestre ale Sfintei Doroteea, a marcat la rândul ei începutul Anului jubiliar printr-o Sfântă Liturghie solemnă, la care, pe lângă surorile prezente în comunitate, au participat mulți preoți și mulți credincioși.

Recunoscătoare lui Dumnezeu pentru darul carismei "Fiicelor Sfintelor Inimi a lui Isus și a Mariei", congregație fondată la Vicenza (Italia), de către, pe atunci, tânărul preot Ioan Anton Farina (1803-1888), mai târziu episcop de Treviso și mai apoi de Vicenza, congregație în care a simțit chemarea și s-a sfințit și Maria Bertilla Boscardin, am ținut să marcăm cu toate surorile din congregație acest început de an jubiliar.

Ne-au fost alături, pe lângă credincioșii din comunitate, părintele paroh, Isidor Gheorghieș, părintele vicar, Ciprian Miclăuș, pr. Iosif Gârleanu, fost paroh de Oțeleni, dar și mai mulți foști părinți vicari, alături de care i-am slujit pe copiii și pe bătrânii din parohie. În semn de respect față de misiunea noastră, corul a fost asigurat de către copiii din comunitate, care, împreună cu Marcelin Benchea, dascăl, s-au străduit să cânte și în limba noastră maternă, a surorilor, italiana.

În cuvântul de deschidere, pr. Felician Tiba, originar din Oțeleni, după ce a amintit motivul sărbătorii, a pus ca intenție la Sfânta liturghie și ca Sfânta Maria Bertilla să mijlocească noi vocații din comunitate, tinere care să-l urmeze pe Isus așa cum a făcut-o și sora noastră Maria Bertilla cu o sută de ani în urmă.

La predică, pr. Francisc Fărcășel, paroh de Sagna, a amintit că sfințenia este o chemare comună, adresată tuturor și că nu trebuie să ne temem să fim sfinți, chiar dacă trăim în simplitatea vieții de la țară. Sfânta Maria Bertilla provenea tot dintr-o familie simplă, de la țară, dar cu o credință puternică. Vocația la iubire, a amintit părintele, pornind și de la Imnul în cinstea dragostei, de la prima lectură, dar și de la pilda samariteanului milostiv, din evanghelie, aceasta trebuie să fie dorința tuturor. Cu toții să ne dorim să iubim așa cum a făcut-o Isus, așa cum l-a urmat întru totul Sfânta Maria Bertilla, îngrijindu-i pe cei bolnavi.

Suntem recunoscătoare bunul Dumnezeu pentru darul vocației, pentru modelul pe care ni l-a dat în fondatorul nostru, Sfântul Ioan Maria Farinna, dar și în sora noastră sfântă, Maria Bertilla. O sinceră recunoștință și față de PS Petru Gherghel, episcop emerit, care ne-a deschis poarta diecezei și ne-a primit cu drag, față de PS Iosif Păuleț, episcopul actual al Diecezei de Iași, care ne însoțește cu multă căldură, dar și față de părintele Ioan Beșleagă, care ne-a însoțit în anii noștri de început în comunitatea din Oțeleni, fiindu-ne alături în construirea casei.

Fie ca mijlocirea Sfintei Maria Bertilla să inspire noi vocații în urmarea cu dăruire a lui Isus!

Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 octombrie: Oțeleni: Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea au început Anul jubiliar al Sfintei Maria Bertilla


 

lecturi: 1028.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat