Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Prezentarea noii App de rugăciune a papei, Click To Pray 2.0 și a site-ului web de rugăciune pentru Sinod (19 octombrie 2021)

La ora 12.30, la Sala de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc prezentarea noii App de rugăciune a papei Click To Pray 2.0 și a site-ului web de rugăciune pentru Sinod. Au intervenit la întâlnire jurnaliștii părintele Frédéric Fornos, S.I., director internațional al Rețelei Mondiale de Rugăciune a Papei; Mons. Lucio Ruiz, secretar al Dicasterului pentru Comunicare al Sfântului Scaun; dr. Bettina Raed, coordonatoare internațională a Click To Pray și directoare generală a Rețelei de Rugăciune a Papei în Argentina și Uruguay; domnul Juan Ignacio Castellaro, project manager al Click To Pray; și dr. Patrizia Morgante, responsabilă a comunicării de la Uniunea Internațională a Superioarelor Generale (UISG). Erau prezenți în sală și cardinalul Mario Grech, secretar general al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor, și dr. Thierry Bonaventura, Communication Manager al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor. Prezentăm în continuare intervențiile conferențiarilor cu ocazia prezentării:

Intervenția părintelui Frédéric Fornos, S.I.

Rugăciunea în centrul procesului sinodal

"Click To Pray a schimbat viața mea de rugăciune - spune Liliana. A avea prieteni în Brazilia, Statele Unite, Italia, Spania, a citi pe Click To Pray că cineva cere să se roage sau se roagă în propria limbă, a putea împărtăși cu ei și a mă ruga această intenție împreună cu ei, creează legături". Câte persoane dau mărturie pe Click To Pray despre rodnicia rugăciunii în viața lor, sprijinul pe care-l primesc prin rugăciunile atâtora! Rugăciunea de mijlocire creează solidaritate și comuniune în diversitate.

Așa cum ne-a spus papa la a 175-a aniversare a Apostolatului Rugăciunii, acum Fundație Pontificală ca Rețea Mondială de Rugăciune a Papei, "inima misiunii Bisericii este rugăciunea". Rugăciunea, întâlnirea personală cu Domnul, în lumina evangheliei, transformă viața noastră și viața comunităților noastre. A ne ruga unii pentru alții nu este o pierdere de timp, așa cum nu este pierdere de timp a sta în tăcere alături de cineva pe care-l iubim sau care este bolnav. Amintim, așa cum ne spune Papa Francisc, că "atitudinea mijlocirii este atitudinea proprie a sfinților" (17/6/20). Există App foarte bune care ajută la rugăciunea unul pentru altul, și cu cuvântul lui Dumnezeu. Click To Pray, în 7 limbi, participă la această comuniune de rugăciune, și cu profilul de rugăciune a papei pe care Papa Francisc l-a deschis în 2019 invitându-i pe tineri să descarce App pentru a se ruga pentru misiunea Bisericii.

Din 2016 Click To Pray este platforma de rugăciune a papei, pentru a ajuta la rugăciunea pentru provocările omenirii și ale misiunii Bisericii exprimate de intențiile de rugăciune ale Papei Francisc. Intențiile de rugăciune ale papei fac parte din rugăciunea și din discernământul Sfântului Părinte și sunt o invitație, în parcursul sinodal, pe care l-am început, să discernem și să recunoaștem cum Duhul Domnului ne cheamă să trăim aceste provocări ale omenirii și ale misiunii Bisericii. Click To Pray va susține procesul spiritual al Sinodului Bisericii cu alte propuneri, de exemplu rugăciunea pentru Biserica locală cu intențiile de rugăciune ale Conferințelor Episcopale care doresc asta.

Astăzi împreună cu Secretariatul General al Sinodului Episcopilor și cu Uniunea Internațională a Superioarelor Generale, Rețeaua Mondială de Rugăciune a Papei prezintă un site web pentru rugăciune pentru o Biserică sinodală, unde tot poporul lui Dumnezeu va putea împărtăși propriile rugăciuni. Așa cum a spus cardinalul Mario Grech în a doua sa scrisoare către frații și surorile chemați la viața monastică și contemplativă: "Nu există discernământ fără rugăciune individuală și cu alți frați și surori. Sinodalitatea cere o convertire personală și comunitară care izvorăște și este susținută de rugăciune. Rugăciunea voastră, care provine din tăcere și contemplație, poate să fie de mare ajutor pentru toată Biserica".

Intervenția Monseniorului Lucio Ruiz

Printre marile provocări ale erei digitale, a trebuit să trăim pandemia de COVID19 și, pentru că "mai rea decât criza, este numai drama de a o irosi", trebuie să prețuim ceea ce am putut și a trebuit să învățăm. Una din aceste realități este aceea de a încorpora, ca Biserică, tot ceea ce are de oferit cultura digitală pentru a ajunge la oamenii de astăzi acolo unde sunt și a-i însoți, ajungând până la periferiile existențiale.

Statio Orbis din 27 martie 2020 și Liturghiile de la "Sfânta Marta" în timpul pandemiei, printre atâtea realități ale Bisericii universale, ne-au arătat până la ce punct, fără a ne focaliza asupra mass-media și asupra tehnologiilor, am reușit să fim uniți, să ne rugăm împreună și să trăim intens viața Bisericii; pentru că atunci când iubirea este mare, toate mijloacele sunt bune pentru a trăi și a manifesta comuniunea.

Click To Pray (pe App, website, Facebook, Twitter, Instagram, You Tube) este un instrument bun și oportun pentru această comuniune, pentru că oferă un spațiu de comunitate și sprijin în și prin rugăciune.

Noutățile noii platforme propun o interacțiune mai mare cu diferite rețele și comunități ecleziale, și noi posibilități pentru a ne însoți în mod personalizat în viața noastră spirituală.

Trebuie să subliniem și importanța rețelelor sociale ale papei pentru a ajunge la inima oamenilor, acolo unde se află, pentru a-i însoți pe drumul lor. La Twitter (să ne gândim că acel "tweet storm Pontifex" inspirat din mesajul papei adresat Mișcărilor Populare a ajuns la 50 de milioane de utilizatori) și Instagram (care are circa 8 milioane de followers) se unește profilul de rugăciune a papei pe Click To Pray, care este o inițiativă realizată în colaborare cu Dicasterul pentru Comunicare.

Este o mare bucurie să putem prezenta în această zi nu numai noua versiune a Click to Pray, ci deschiderea sa dinamică la procesul pe care Biserica a început să-l parcurgă cu Sinodul.

Intervenția dr. Bettina Raed

Click To Pray 2.0 în slujba unei Biserici sinodale

Click To Pray ajută la rugăciunea pentru o Biserică sinodală. Din 2016, Click To Pray îi însoțește pe utilizatori în rugăciunea lor personală și comunitară propunând un ritm zilnic de rugăciune în trei momente ale zile, dimineața, la amiază și seara. Propunerile sunt simple, concrete și bine adaptate la viața zilnică, în așa fel încât în mijlocul activităților lor de toate zilele, persoanele să se poată ruga pentru necesitățile lumii. Aceste necesități ale bărbaților și femeilor care suferă sunt misiunea Bisericii și Sfântul Părinte le exprimă în intențiile sale de rugăciune. A ajuta la rugăciunea pentru intențiile Sfântului Părinte nu înseamnă numai a ne ruga pentru intențiile sale lunare, ci pentru toate cererile pentru care Sfântul Părinte ne cere să ne rugăm și care sunt prezente în profilul său de rugăciune.

Ce este nou în această versiune nouă?

Școala de rugăciune și agenda de rugăciune. De ce sunt noutăți? Agenta îi permite utilizatorului să organizeze conținuturile cu care vrea să se roage, precum și orarele, în funcție de sensibilitatea și dorința sa; în acest mod va putea personaliza modul său de a se ruga. O altă noutate este că Click To Pray oferă o școală de rugăciune cu conținuturi care ajută la formarea și aprofundarea rugăciunii; și multe din ele provin din experiența catehezei Papei Francisc și din tezaurul spiritual al Bisericii. Precum și alte conținuturi care provin din proiecte globale, precum Cuvântul zilei de la Vatican Media și de la Twittando con Dio.

Click To Pray ajută la rugăciunea pentru procesul sinodal conectându-se cu conținuturile site-ului de rugăciune al Sinodului. Aceste conținuturi care vor fi scoase în evidență, la început vor include rugăciunile din mănăstiri și din Bisericile locale și apoi cele ale întregului popor al lui Dumnezeu.

Și în sfârșit, Click To Pray menține secțiunea sa a zidului de rugăciune, numită comunitate în această versiune, unde persoanele pot împărtăși rugăciunea lor și să se roage unii pentru alții. Este locul mai important pentru mulți, unde se simt însoțiți în dificultățile lor și în situațiile lor personale; și în acest sens avem multe mărturii ale persoanelor care ne spun cum îi ajută Click To Pray în viața lor. Este o adevărată experiență de rețea și de comunități de persoane care se roagă împreună.

Click To Pray este o comunitate de rugăciune care ajută la rugăciunea pentru provocările lumii.

Intervenția domnului Juan Ignacio Castellaro

Click To Pray 2.0: actualizare și dezvoltare tehnologică

Click To Pray 2.0 este o platformă proiectat înadins pentru a oferi fiecărei persoane o experiență de rugăciune profundă, prin fiecare dintre conținuturi și dintre propuneri. Noua navigare a site-ului web este dinamică și atrăgătoare din punct de vedere vizual. Când se intră în sit, în fiecare zi sunt oferite pentru rugăciune conținuturi diferite și actualizate.

Noua grafică scoate în evidență rugăciunea Sfântului Părinte, punând în centru și în inima propunerii intențiile sale și cererile sale speciale de rugăciune. Utilizatorul poate avea acces la fiecare din aceste conținuturi principale în mod simplu și intuitiv.

Aplicația pentru dispozitivele mobile, în versiunea sa beta și încă în fază de dezvoltare, va oferi o nouă funcționalitate: agenda de rugăciune zilnică. Fiecare persoană va putea să fixeze orarele, să primească pro-memoria și să aleagă conținuturile și propunerile pentru rugăciunea sa. Această personalizare mărește ulterior valoarea Școlii de Rugăciune, pentru că fiecare utilizator va putea alege, dintre toate conținuturile, pe acelea care-l vor ajuta mai mult să-l întâlnească pe Domnul.

În acest sens, Școala de Rugăciune este un serviciu deschis și la dispoziția Dicasterelor și a altor parteneri, care încearcă să promoveze inițiative și campanii de rugăciune pentru provocările omenirii și ale misiunii Bisericii.

Dezvoltarea tehnologică urmează cele mai înalte standarde de calitate și siguranță recomandate pentru acest tip de platformă. Este gata să primească mii de utilizatori și permite o experiență amicală și agilă în ambientul virtual.

Până astăzi, Click To Pray a ajuns la peste 2,5 milioane de persoane în toate continentele și este disponibilă în 7 limbi. În fiecare an, peste 400.000 de utilizatori se roagă uniți cu Papa Francisc pentru intențiile sale de rugăciune.

Este un instrument care ajunge la toate generațiile.

Această actualizare a fost realizată în special pornind de la ascultarea multor mărturii: tineri, adulți, bărbați și femei care folosesc Click To Pray pentru a intra într-un ritm zilnic de rugăciune și cu conținuturi diferite în fiecare zi.

Sperăm ca această reînnoire să fie o bună oportunitate pentru a oferi un serviciu de calitate și a ajuta toată Biserica să meargă împreună și să se roage unii pentru alții.

Intervenția dr. Patrizia Morgante

Ca Uniune Internațională a Superioarelor Generale suntem foarte bucuroase să colaborăm, în stil sinodal, la acest proiect comun cu Secretariatul General al Sinodului și Rețeaua Mondială de Rugăciune a Papei.

Am visat și am realizat acest sit, prayforthesynod.va, ca un spațiu virtual contemplativ, unde fiecare credincios va putea împărtăși rugăciunea sa pentru o Biserică sinodală.

Dorim să însoțim tot parcursul sinodal cu o atitudine de rugăciune și de ascultare profundă, premisă indispensabilă pentru discernământul comunitar la care Papa Francisc invită toată Biserica.

În rugăciune creștinul exprimă visul și dorința sa pentru o Biserică sinodală. Posibilitatea de a avea o comunitate virtuală unde să adunăm rugăciunile noastre hrănește comuniunea și participarea tuturor.

Cel care intră în sit, grație graficii primitoare, va putea găsi un spațiu unde să rămânem și să ne oprim, rugându-ne cu propria rugăciune și primind rugăciunile celorlalți membri ai comunității universale. Aceste rugăciuni selecționate pot fi integrate cu ușurință în diferitele site-uri web cu un widget (Flux RSS).

De astăzi până în 31 octombrie vom publica numai rugăciunile care vin din mănăstirile din lume, răspunzând la a doua scrisoare a cardinalului Grech.

Cardinalul Mario Grech le invită să fie instrumente în mâinile Duhului pentru a conduce comunitatea eclezială universală ca să se roage pentru Biserica sinodală.

Din 1 noiembrie toată comunitatea eclezială mondială este invitată să trimită rugăciunile în diferitele limbi pentru publicare.

Pentru a facilita rugăciunea și a ajunge la un număr mai mare de persoane, rugăciunile selecționate de pagina web de rugăciune pentru Sinod vor fi disponibile pe App de rugăciune a papei Click To Pray (Android și iOS).

În sfârșit, unele din aceste rugăciuni selecționate vor fi împărtășite în rețelele sociale Click To Pray și a UISG în cinci limbi, în așa fel încât să se ajungă la și mai multe persoane în acest parcurs sinodal.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 817.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat