Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Luciani va fi proclamat fericit

Papa Francisc, primind astăzi dimineață [13 octombrie 2021] în audiență pe cardinalul Marcello Semeraro, a autorizat Congregația Cauzelor Sfinților să promulge decretul care recunoaște o minune atribuită mijlocirii lui Ioan Paul I. Este vorba, afirmă dicasterul, de vindecarea unei fetițe de unsprezece ani, petrecută la 23 iulie 2011 la Buenos Aires, bolnavă de "gravă encefalopatie inflamatoare acută, stare de epilepsie refractară malignă, șoc septic" și de acum la capătul vieții: tabloul clinic era foarte grav, caracterizat de numeroase crize epileptice zilnice și de o stare septică de bronhopneumonie. Inițiativa de a-l invoca pe Papa Luciani a fost luată de parohul parohiei la care aparținea spitalul.

Așadar, pontiful din Veneto este de acum aproape de beatificare și acum se așteaptă numai cunoașterea datei, care va fi stabilită de Papa Francisc.

Născut la 17 octombrie 1912 la Forno di Canale (astăzi Canale d'Agordo), în provincia Belluno, și decedat la 28 septembrie 1978 în Vatican, Albino Luciani a fost papă numai 33 de zile, unul din cele mai scurte pontificate din istorie. Este fiu al unui muncitor socialist care a lucrat îndelung ca emigrant în Elveția. În biletul pe care i l-a scris tatăl său, dându-i consimțământul de a intra în seminar, se citește: "Sper că atunci când tu vei fi preot, vei fi de partea săracilor, deoarece Cristos era de partea lor". Cuvinte pe care Luciani le va pune în practică în timpul întregii sale vieți.

Albino este hirotonit preot în 1935 și în 1958, imediat după alegerea lui Ioan al XXIII-lea, pe care ca patriarh de Veneția îl cunoscuse, este numit episcop de Vittorio Veneto. Fiu al unui ținut sărac marcat de emigrație, dar și foarte vioi din punct de vedere social, și al unei Biserici caracterizate de figuri de mari preoți, Luciani participă la întregul Conciliu Ecumenic al II-lea din Vatican și aplică directivele sale cu entuziasm. Petrece mult timp în confesional, este un păstor apropiat de credincioșii săi. În anii în care se discută despre legitimitatea pilulei anticoncepționale, de mai multe ori se exprimă în favoarea unei deschideri a Bisericii cu privire la folosirea sa, ascultând multe familii tinere. După apariția enciclicei Humanae vitae, cu care Paul al VI-lea în 1968 declară pilula ilegitimă din punct de vedere moral, episcopul de Vittorio Veneto va deveni promotor al documentului, aderând la magisteriul pontifului. Paul al VI-lea, care a avut ocazia de a-l aprecia, la sfârșitul anului 1969 îl numește patriarh de Veneția și în martie 1973 îl creează cardinal.

Luciani, care a ales pentru stema sa episcopală cuvântul "Humilitas", este un păstor care trăiește în mod sobru, ferm în ceea ce este esențial în credință, deschis din punct de vedere social, aproape de săraci și de muncitori. Este intransigent atunci când este vorba despre folosirea nesăbuită a banilor în defavoarea oamenilor, așa cum demonstrează fermitatea sa cu ocazia unui scandal economic la Vittorio Veneto în care este implicat un preot al său. În magisteriul său insistă îndeosebi pe tema milostivirii. La Veneția, ca patriarh, va avea mult de suferit din cauza contestării care caracterizează anii de după conciliu. La Crăciunul din 1976, într-o perioadă în care fabricile din polul industrial din Marghera erau ocupate, rostește cuvinte care sunt foarte actuale și astăzi: "A etala lux, a irosi bani, a refuza investirea lor, trimițându-i în străinătate, nu constituie numai insensibilitate și egoism: poate să devină provocare și să adune peste capetele noastre ceea ce Paul al VI-lea numește «furia săracilor cu consecințe imprevizibile»". Mare comunicator, este autor al unei cărți prețioase care se intitulează Illustrissimi, cu scrisori scrise de el și expediate în mod ideal celor mari din trecut cu evaluări despre prezent. Importanță deosebită au pentru el cateheza și necesitatea de a se face înțeles de toți pentru cel care transmite conținuturile credinței. După moartea lui Paul al VI-lea, la 26 august 1978 este ales într-un conclav care durează doar o singură zi.

Numele dublu este deja un program: unind pe Ioan și pe Paul, el nu numai că oferă un tribut de recunoștință papilor care l-au voit episcop și cardinal, ci marchează și o cale de continuitate în aplicarea conciliului, blocând drumul fie pentru rămânerile nostalgice în trecut fie pentru fugi necontrolate înainte. Abandonează folosirea lui "Noi", a lui plurale maiestatis, și în primele zile refuză folosirea scaunului papal, ascultând de cererea colaboratorilor săi numai atunci când își dă seama că mergând pe jos persoanele care nu sunt în primele rânduri îl văd greu. Audiențele de miercuri în timpul pontificatului său foarte scurt sunt întâlniri de cateheză: papa vorbește fără text scris, citează poezii din memorie, invită un copil și un ministrant să se apropie și dialoghează cu ei. Într-un discurs nescris, amintește că a îndurat foamea când era copil și repetă cuvintele curajoase ale predecesorului său despre "popoarele foamei" care interpelează "popoarele opulenței". Iese o singură dată din Vatican, în săptămânile caniculare de la sfârșitul verii din 1978, pentru a lua în posesie canonică bazilica sa catedrală, Sfântul Ioan din Lateran, și primește omagiul primarului de Roma, comunistul Giulio Carlo Argan, căruia, adresându-se noul papă, îi citează Catehismul Sfântului Pius al X-lea, amintind că între "păcatele care strigă răzbunare în fața lui Dumnezeu" sunt "oprimarea săracilor" și "fraudarea salarului just de la muncitori".

Moare în mod neașteptat în noaptea de 28 septembrie 1978. Este găsit fără viață de sora care în fiecare dimineață îi ducea cafeaua în cameră. În puține săptămâni de pontificat a intrat în inima milioanelor de persoane, prin simplitatea sa, prin umilința sa, prin cuvintele sale în apărarea celor din urmă și prin zâmbetul său evanghelic. În jurul acelei morți neprevăzute și neașteptate s-au construit multe teorii despre presupuse comploturi care au folosit pentru a vinde cărți și a produce filme. O cercetare documentată asupra morții, care închide definitiv cazul, a fost semnată de vice-postulatoarea procesului de beatificare, Stefania Falasca (Cronaca di una morte [Cronica unei morți], Libreria Editrice Vaticana).

Faima de sfințenie a lui Albino Luciani s-a răspândit foarte repede. Atâtea persoane l-au rugat și îl roagă. Atâtea persoane simple precum și un întreg episcopat - cel din Brazilia - au cerut deschiderea procesului care acum, după un iter ponderat, a ajuns la încheierea sa.

(După L'Osservatore Romano, 13 octombrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 841.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat