Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cuvioasa Parascheva, o sfântă a creștinilor, nu doar a ortodocșilor români

"Binecuvântat să fie Dumnezeu în sfinții săi!" Mi-a fost dată ocazia până acum de a scrie în presă sau a vorbi la radio și televiziune despre Sfânta Parascheva, a cărei comemorare o avem în ziua de 13 octombrie, în calendarul romano-catolic, și în ziua de 14 octombrie, în calendarul ortodox și cel greco-catolic. Totuși, așa cum se poate constata în orașul Iași, comemorarea ei se extinde pe parcursul unei întregi săptămâni. Chiar dacă se vorbește atât de mult despre viața ei și minunile care se înfăptuiesc, mai ales că trupul ei a fost adus la Iași în anul 1641, în Biserica "Sfinții Trei Ierarhi", și mutat, în decembrie 1888, în Catedrala Mitropolitană din Iași, trebuie să reținem că nimeni nu poate pune monopolul pe cinstirea sfinților.

Cuvioasa Parascheva s-a născut în satul Epivat din Tracia Răsăriteană, nu departe de Constantinopol, la începutul secolului al XI-lea. A fost crescută de părinți credincioși și și-a însușit o profundă trăire spirituală. Întrucât fratele ei, Eftimie, a intrat în mănăstire, Parascheva a moștenit întreaga avere a familiei. La vârsta de 15 ani decide să se consacre și ea lui Dumnezeu, averea moștenită de la părinți dăruind-o săracilor. La vârsta de 25 ani, într-o viziune, îngerul Domnului i s-a arătat și i-a poruncit să se întoarcă în lume. După un pelerinaj la locurile sfinte s-a întors în localitatea natală, unde până la vârsta de 27 de ani s-a rugat pentru sine și pentru toată lumea, dându-și sufletul în mâinile "Mirelui ei". Nu se cunoaște exact data morții.

A fost înmormântată pe plaja de lângă satul natal, dar, în urma unei minuni, moaștele ei au fost găsite întregi și duse în Biserica "Sfinții Apostoli" din aceeași localitate. Aici au stat 175 de ani, până în anul 1223 când țarul româno-bulgar Ioan Asan al II-lea (1218-1241) le-a strămutat la Târnova, capitala de atunci a Bulgariei. De aici, moaștele Cuvioasei Parascheva au fost duse la Belgrad (1396) și apoi la Constantinopol (1521). În urma unor "afaceri" privind moaștele acestei sfinte, în anul 1641, patriarhul Partenie a dăruit moaștele Cuvioasei Parascheva, drept recunoștință, domnului Moldovei, Vasile Lupu, care căuta să aducă în Biserica "Sfinții Trei Ierarhi" moaștele unor "sfinți făcători de minuni".

În anul 1647, episcopul catolic Marcu Bandinus, care coborând valea Repedei și văzând de departe peisajul pitoresc al Iașiului, cu văzduhul străpuns de turlele bisericilor, a strigat: "Quasi nova Roma apparet!" Fiind în apropierea bisericii catolice, același episcop scria că Biserica "Sfinții Trei Ierarhi" era înconjurată cu zid, ca o cetate, și avea un turn pătrat la intrare, cu "un orologiu și clopote mari". Noua biserică din Iași era împodobită cu pietre tăiate cu sculpturi și cu "marmură neagră prinsă într-un fel de coroană". Multe dintre aceste ornamente au fost execute, în anul 1640, de către catolici polonezi.

La 13 iunie 1641, moaștele Maicii Parascheva au ajuns la Iași și au fost așezate în biserica nou construită. Aici au stat până la 26 decembrie 1888, când au fost scăpate prin minune de un incendiu, și apoi transferate în noua catedrală mitropolitană din Iași unde se află și astăzi. În cei mai bine de 350 de ani de când sunt în Iași, moaștele acestei sfinte au mijlocit numeroase minuni, dintre care se evidențiază faptul că Dumnezeu a dăruit trupului ei darul neputrezirii și cel al neaprinderii.

Sfânta Parascheva de la Iași se bucură în țară de un cult deosebit, fiind considerată "Ocrotitoarea Moldovei". Cea mai mare zi de prăznuire este ziua de 14 octombrie, când are loc la Iași unul din cele mai mari pelerinaje ortodoxe din România. Trupul cuvioasei este scos în afara catedralei, din ajun, iar în seara zilei de 14 brumărel are loc procesiunea, cu racla în care se găsește trupul sfintei, împrejurul catedralei mitropolitane. După cum vedem sau auzim, anul acesta este altfel și deja zeci de mii de pelerini au venerat rămășițele ei pământești.

Sfântă Parascheva, roagă-te pentru noi!

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 1515.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat