Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărturia unui cuplu de soți argentinieni

În simplitatea zilnică

de Carmen și Luis María Gaffet
Universitatea Catolică din Salta (Argentina)

Trăim în nordul Argentinei. Suntem căsătoriți de aproape 30 de ani și avem 6 copii. Încă de când ne-am întâlnit, Maria a făcut parte imediat din relația noastră, în schimb, rozariul a venit după aceea. În familiile noastre de origine Fecioara Maria, sub diferite invocații, era mereu foarte prezentă, încă din copilăria noastră.

Eu, Carmen, am simțit mereu rozariul foarte greu de recitat. Nu înțelegeam de ce repetam mereu același lucru, nici nu înțelegeam de ce recitam rozariul meditând viața lui Isus dacă după aceea repetam numai Bucură-te, Marie. Un preot mi-a spus că dacă nu puteam să spun rozariul, ar fi trebuit să spun rugăciunea Angelus (Îngerul Domnului) în fiecare zi: "Sfânta Fecioară Maria este ca toate mamele: dacă le dai mâna, iau tot brațul".

Rozariul este o rugăciune pe care o putem recita cu simplitate și în cotidian, în tăcerea sufletului, în timp ce repetăm fiecare Bucură-te, Marie, cu duioșia unui copil care vorbește și oferă un dar mamei sale.

Eu, Luis María, îmi amintesc că atunci când eram copil cineva mi-a spus că fiecare Bucură-te, Marie era ca un trandafir pe care-l dădeam Fecioarei. În acest sens, îl recitam cu plăcere, deși nu întotdeauna îl terminam.

Când eram logodiți, ne rugam Angelus în fiecare zi, o decadă sau tot rozariul. A sta împreună mână în mână, în rugăciune cu Maria și cu Fiul său, ne unea, creșteam în credința noastră, citeam Evanghelia, vorbeam despre ea și voiam s-o trăim, și la fiecare Bucură-te, Marie Sfânta Fecioară "trăia" tot mai mult în mijlocul nostru.

Abia căsătoriți, deși în vicisitudinile primilor ani de căsătorie, ne rugam rozariul de fiecare dată când puteam, când ieșeam cu mașina cu copiii sau seara în timp ce le făceam baie, le dădeam de mâncare sau îi culcam; când nu aveam mult timp sau eram obosiți, Angelus sau decada noastră ne salvau. Era o rugăciune intensă, dar nu foarte lungă!

Astfel, copiii noștri au crescut în mijlocul lui Angelus, rozarii, decade și tot ceea ce reușeam să ne rugăm. Au învățat această rugăciune și cele douăzeci de mistere când erau mici, le plăcea să se joace pentru a ghici cărui mister îi corespundea o rugăciune și cel care "câștiga" conducea sau citea reflecția.

Cu timpul, acei copii frumoși, acei copii iubitori și ascultător care făceau ce puteau mai bine pentru a fi pe placul mamei și al tatălui, au început să aibă acnee și au devenit adolescenți, surprinzându-ne pentru că gândeau și făceau exact contrariul a ceea ce ne așteptam sau ceea ce am crezut că i-am învățat: logodnicei prea repede, sărbători clandestine, răzvrătire, note mici la școală, ... orice lucru vă puteți imagina, el îl făceau. Cu așa de mulți copii, existau conflicte, neînțelegeri și surprize încât nu știam ce să alegem! A vorbi cu ei, a încerca să ne facem ascultați era mai rău și se termina mereu în discuții. Ne dădeam seama că nu puteam reuși singuri. Îi "dădusem mâna" Mariei, dar venise momentul de a-i da tot ceea ce eram și mai ales pe cei pe care îi iubeam mai mult: pe copiii noștri, pentru ca ea să ne educe să fim părinții de care aveau nevoie (și în același timp să ne ajute ca să-i educăm).

Rozariul între noi soții a devenit zilnic, meditat în tăcere sau repetat la muncă și în treburile de peste zi și când puteam îl mai făceam cu copiii noștri. Ne-a ajutat mult să recităm rozariul pentru copii: Tatăl Nostru și două Bucură-te, Marie, și un mister care, mulțumire fie lui Dumnezeu, copiii continuau să-l conducă.

Rozariul este o rugăciune frumoasă: în prima parte în timp ce o salutăm pe Maria, mergem spre Isus și amintim misterul pe care l-am meditat, Evanghelia se însuflețește și ia formă. În partea a doua ne întoarcem la noi înșine, cu el. Ne place să ne rugăm și cu Evanghelia zilei în lumina rozariului, adică să citim cuvântul, să conversăm, să medităm și să contemplăm în timp ce recităm Bucură-te, Marie.

Nu am devenit o familie care reușește să se roage zilnic unită, însă când facem asta este momentul cel mai fericit al istoriei noastre și al drumului nostru familial. Maria ne-a cucerit ca orice mamă care iubește, care merge să-i caute pe copiii săi, îi așteaptă, îi înțelege și acceptă ceea ce îi oferă, deși nu este frumos sau tocmai pentru că nu este frumos. Pentru mame precum și pentru tați, fiecare cadou al copilului lor este ceva frumos, fiecare îmbrățișare este înduioșătoare. Maria nu se sustrage de la toate acestea.

Imediat ce copiii noștri vor merge pe drumul lor, imediat ce va veni momentul în care vor pleca de acasă, știm că în rozariul și în cuvântul pe care el îl contemplă (sau în decada sau în cele trei Bucură-te, Marie) ne vom întâlni mereu ca familie. În acest sens, putem da mărturie că este adevărat că "o familie care se roagă unită, rămâne împreună și Dumnezeu o binecuvântează".

(După L'Osservatore Romano, 12 octombrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 839.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat