Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: O familie într-o casă comună. Apel comun al participanților la întâlnirea "Credință și știință: către Cop26"

O familie într-o casă comună

Astăzi suntem reuniți aici împreună, în spirit de fraternitate umană, pentru a crește conștiința despre provocările fără precedent care ne amenință pe noi și viața în magnifica noastră casă comună, Pământul.

Ca lideri și studioși de diferite tradiții religioase, ne unim în spirit de umilință, responsabilitate, respect reciproc și dialog deschis. Acest dialog nu este limitat la un simplu schimb de idei, ci este centrat pe dorința de a merge împreună, recunoscând chemarea noastră de a trăi în armonie cu ceilalți și cu natura.

În reuniunea de astăzi culmină multe luni de dialog fratern intens între liderii religioși și oamenii de știință, reuniți împreună având conștiința necesității unei solidarități tot mai profunde în fața pandemiei globale și a preocupării crescânde față de casa noastră comună.

Conștiința noastră: natura este un dar

Natura este un dar, dar este și o forță vitală, fără de care noi n-am putea exista. Credințele și spiritualitățile noastre învață obligația, individuală și colectivă, de a avea grijă de familia umană și de ambientul în care trăiește ea. Nu suntem stăpâni fără limite ai planetei noastre și ai resurselor sale. Noi suntem păzitorii ambientului natural cu obligația înnăscută de a ne îngriji de el pentru generațiile viitoare și cu obligația morală de a coopera pentru ocrotirea planetei.

Suntem profund de interdependenți între noi și cu lumea naturală. Această conexiune este baza solidarității interpersonale și intergeneraționale și a depășirii egoismului. Vătămarea ambientului este, în parte, rezultatul tendinței prădătoare de a privi lumea naturală ca pe ceva de exploatat, fără a ține în considerație cât de mult depinde supraviețuirea umană de biodiversitatea și de sănătatea ecosistemelor planetare și locale. Crizele multiple pe care omenirea le înfruntă demonstrează eșecurile acestei abordări; aceste falimente, în ultimă analiză, derivă dintr-o criză de valori, etice și spirituale.

Credința și știința sunt pilaștri esențiali ai civilizației umane, cu valori împărtășite și complementarități. Împreună, trebuie să înfruntăm amenințările care se referă la casa noastră comună. Avertismentele comunității științifice devin tot mai puternice și clare, precum și necesitatea de acțiuni concrete de întreprins. Oamenii de știință afirmă că timpul se epuizează. Temperaturile globale au crescut deja până acolo încât planeta este mai caldă decât nu a mai fost vreodată în ultimii 200.000 de ani. Mergem spre o creștere a temperaturilor cu peste două grade față de nivelurile preindustriale. Nu este numai o problemă fizică, ci și o provocare morală. Criza climatică ne privește pe toți, dar nu ne implică în același mod, pentru că va avea efecte diferite și devastatoare asupra persoanelor în țările industrializate și asupra celor din țările neindustrializate. Îndeosebi, îi va lovi pe cei mai săraci, în special femeile și copiii din țările mai vulnerabile, care sunt cel mai puțin responsabili de acest fenomen.

Omenirea are puterea de a gândi și libertatea de a alege. Trebuie să înfruntăm aceste provocări folosind cunoașterea științei și înțelepciunea religiei: a ști mai mult și a avea mai multă grijă. Ar trebui să căutăm soluții în noi înșine, în comunitățile noastre, și cu natura, adoptând o abordare integrală. Trebuie să ne gândim pe termen lung pentru binele întregii omeniri, acum și în viitor.

Avem nevoie să extirpăm semințele conflictelor: lăcomie, indiferență, ignoranță, frică, nedreptate, nesiguranță și violență. Trebuie să ne focalizăm în special asupra celor care sunt la margini. Este necesar să acționăm împreună pentru a ne inspira și a ne da putere unul altuia. Avem nevoie să trăim în pace între noi și cu natura. Acum este timpul de a ne activa în manieră diferită ca răspuns comun. În timp ce pandemia de Covid se întețește, anul 2021 prezintă provocarea vitală de a transforma această criză într-o oportunitate de a regândi lumea pe care o vrem pentru noi înșine și pentru copiii noștri. A avea grijă trebuie să fie la inima acestei convertiri, la toate nivelurile.

Chemarea noastră: necesitatea unei ambiții mai mari la Cop26

Avem nevoie de un context de speranță și de curaj.

Dar avem nevoie și să schimbăm povestirea dezvoltării și să adoptăm un nou tip de economie: o economie care să pună demnitatea umană în centru și care să fie inclusivă; să fie respectuoasă la nivel ecologic, care să aibă grijă de ambient și care să nu-l exploateze; care să nu fie bazată pe creșterea nelimitată și pe dorințe nemăsurate, ci să fie un sprijin pentru viață; care să promoveze virtutea cumpătării și să condamne răutatea excesului; care să nu fie numai condusă de tehnologie, ci să fie și morală și etică. Acum este timpul pentru o acțiune urgentă, radicală și responsabilă. A schimba situația prezentă cere comunității internaționale de a acționa cu o ambiție mai mare și cu echitate, în toate aspectele politicilor și strategiilor sale.

Schimbarea climatică este o amenințare gravă. În interesul dreptății și echității, noi cerem o acțiune climatică unită dar diferențiată la toate nivelurile, de la schimbările de comportament individuale la procesele decizionale și politice de nivel înalt.

Lumea este chemată la reducerea la zero a emisiilor nete de carbon cât mai curând posibil, cu țările mai bogate care asumă un rol conducător în reducerea emisiilor lor și în finanțarea reducerilor de emisii din partea națiunilor mai sărace. Este important ca toate guvernele să adopte un parcurs care să limiteze creșterea temperaturii medii globale la 1,5o C peste nivelurile preindustriale. Pentru a ajunge la aceste obiective ale Acordului de la Paris, Întâlnirea COP26 ar trebui să dea impuls realizarea de acțiuni ambițioase pe termen scurt din partea tuturor națiunilor cu responsabilități diferențiate. Există și o nevoie urgentă de a pune în act acțiuni pentru obiectivele pe termen mediu și lung.

Cerem cu glas tare națiunilor care au responsabilitate și capacitate mai mare: să facă un salt înainte în politica lor climatică la nivel național; să respecte angajamentele existente pentru a furniza un sprijin financiar substanțial țărilor vulnerabile; să se pună de acord cu privire la noile ținte pentru a le permite să devină rezistenți la schimbările climatice, precum și să se adapteze și să înfrunte schimbarea climatică, precum și pierderile și daunele care derivă din acest fenomen, care sunt deja o realitate pentru multe țări.

Vom însoți națiunile în încercarea de a proteja și de a investi resurse în favoarea grupurilor marginalizate și a populațiilor vulnerabile în cadrul granițelor lor, care prea mult timp au purtat o povară disproporționată și au fost lovite mai mult de sărăcie, de poluare și de pandemie. Drepturile popoarelor indigene și ale comunităților locale trebuie să primească o atenție specială, care să-i protejeze de interese economice prădătoare. Ele au fost timp de milenii păzitori ai pământului. Ar trebui să le ascultăm și să ne lăsăm conduși de înțelepciunea lor.

Facem apel la guverne pentru ca să ridice ambițiile lor și cooperarea lor internațională: pentru a favoriza tranziția spre energia curată; pentru a adopta practici de uz sustenabil al pământului care să includă prevenirea despăduririi, recuperarea pădurilor și conservarea biodiversității; pentru a transforma sistemele alimentare pentru ca să devină ambiental sustenabile și respectuoase față de culturile locale; pentru a elimina foamea; precum și pentru a promova stiluri de viață, moduri de consum și de producție sustenabile.

În afară de asta, cerem guvernelor să ia în considerare pe deplin efectele pe care tranziția spre o economie bazată pe energia curată le va comporta pentru forța de muncă. Trebuie să fie dată prioritate creării de locuri de muncă demne, în special în acele sectoare care depind de combustibili fosili. Cerem ca să fie garantată o tranziție justă efectivă și inclusivă pentru o dezvoltarea care să fie la emisie joasă de gaz cu efect de seră și rezistent la climă. În același timp, îi invităm să ia în considerare atât consecințele sociale și economice pe termen scurt cât și pe cele pe termen lung, și să adopte o abordare cântărită care să unească îngrijirea față de generațiile viitoare cu garanția că nimeni, în epoca noastră, nu va fi privat de pâinea sa zilnică.

Cerem instituțiilor financiare, băncilor și investitorilor să adopte un sistem de finanțare responsabilă pentru investiții care să aibă un impact pozitiv asupra persoanelor și asupra planetei.

Cerem organizațiilor din societatea civilă și fiecăruia să înfrunte aceste provocări cu curaj și într-un spirit de colaborare.

Paralel, cerem liderilor care participă la Cop26 să asigure ca să nu fie alte pierderi de biodiversitate și ca toate ecosistemele terestre și marine să fie restabilite, protejate și gestionate în mod sustenabil.

Cu scopul de a ajunge la aceste obiective, se pune în fața noastră o importantă provocare educativă. Guvernele nu pot să gestioneze o schimbare așa de ambițioasă singuri. Este necesar ca întreaga societate - familia, instituțiile religioase, școlile și universitățile, firmele noastre și sistemele noastre financiare - să se angajeze într-un proces transparent și colaborator, asigurând ca toate vocile să fie luate în considerare și ca toate persoanele să fie reprezentate în procesul decizional, implicându-i pe cei care sunt mai lovite, mai ales femeile, și acele comunități ale căror voci sunt adesea ignorate sau subevaluate.

Aici, noi, instituții și lideri religioși, putem să dăm o contribuție importantă. Omenirea trebuie să regândească propriile perspective și propriile valori, respingând consumismul și cultura răspândită a rebutului, și să îmbrățișeze o cultură a îngrijirii și a cooperării.

Sensibilizarea opiniei publice va fi indispensabilă pentru schimbarea de direcție care trebuie întreprinsă.

Angajarea noastră și creativitatea noastră

Credincioșii tradițiilor religioase au un rol crucial de desfășurat în înfruntarea crizei casei noastre comune. Ne angajăm să acționăm mult mai serios. Tinerii ne cer nouă celor mai în vârstă să ascultăm de indicațiile științei și să facem mai mult.

În primul rând, ne angajăm să facem să avanseze transformarea educativă și culturală care este crucială pentru a susține toate celelalte acțiuni. Subliniem importanța de:

- A intensifica eforturile noastre pentru a schimba inimile în rândul componenților tradițiilor noastre religioase în modul de a se relaționa cu pământul și cu celelalte persoane ("convertire ecologică"). Vom aminti comunităților noastre că a avea grijă de pământ și de ceilalți este un principiu cheme al tuturor tradițiilor noastre. Recunoscând semnele armoniei divine prezente în lumea naturală, ne vom strădui să integrăm această sensibilitate ecologică în mod mai conștient în practicile noastre.

- A încuraja instituțiile noastre educative și culturale să dea prioritate în programele lor cunoștințelor științifice relevante, pentru a întări o educație ecologică integrală și pentru a-i ajuta pe studenți și familiile lor să se relaționeze cu natura și cu ceilalți cu ochi noi. În afară de transmiterea de noțiuni și de cunoaștere tehnică, noi vrem să inspirăm acele virtuți solide necesare pentru a susține transformarea ecologică.

- A participa activ și în manieră corespunzătoare dezbaterii publice și politice despre problemele ambientale, împărtășind perspectivele noastre religioase, morale și spirituale dând glas celor mai slabi, tinerilor și celor care sunt prea des ignorați, cum sunt popoarele indigene. Subliniem importanța de a așeza dezbaterile despre teme ambientale într-o cadru de referință reînnoit așa încât - în loc să se concentreze numai pe probleme tehnice - să includă dimensiunea morală.

- A implica instituțiile și congregațiile noastre, împreună cu vecinătatea lor, în construirea de comunități sustenabile, rezistente și drepte, creând și dezvoltând resurse pentru o cooperare locală în materie, de exemplu, de agricultură regenerativă la scară mică și de cooperative pentru energiile renovabile.

În al doilea rând, subliniem importanța de a întreprinde o acțiune ambientală amplă în cadrul instituțiilor și comunităților noastre, cu informațiile științei și bazele înțelepciunii religioase. În timp ce invităm guvernele și organizațiile internaționale să fie ambițioase, recunoaștem și rolul principal pe care noi îl desfășurăm. Subliniem importanța de:

- A susține acțiuni menite să reducă emisiile de carbon, a ajunge la neutralitatea carbonică, a promova reducerea riscului de catastrofe, a îmbunătăți eliminarea gunoaielor, a economisi apă și energie, a dezvolta energie renovabilă, a garanta spații verzi în aer liber, a ocroti zonele de coastă, a preveni despădurirea și a reface pădurile. Multe din aceste acțiuni cer o colaborare cu comunitățile agricole și de pescari, în special ferme agricole conduse de familie și de mici dimensiuni, pe care noi le vom susține.

- A lucra pentru a realiza proiecte angajante pentru a ajunge la o sustenabilitate deplină a edificiilor noastre, terenuri, vehicule și alte proprietăți, luând parte la efortul mondial pentru a salva planeta noastră.

- A încuraja comunitățile noastre să adopte în casele lor stiluri de viață simple și sustenabile, așa încât să reducă amprenta colectivă de carbon.

- A se strădui să se alinieze investițiile noastre financiare cu standarde responsabile din punct de vedere ecologic și social, asigurând control și transparență mai mare, deoarece tendința de a se îndepărta de investițiile în combustibilii fosili spre investiții în energie renovabilă și agricultură reparatoare devine tot mai răspândită. Vom încuraja sectorul public și privat să facă același lucru.

- A evalua toate produsele și serviciile pe care le cumpărăm cu aceeași privire etică, evitând să aplicăm două standarde morale diferite sectorului firmelor și restului vieții sociale. De exemplu, vom sensibiliza comunitățile noastre religioase cu privire la necesitatea de a analiza alegerile noastre bancare, asiguratoare și de investiție, cu scopul de a le corecta în linie cu valorile pe care le afirmăm aici.

Speranța noastră: un timp de har, o oportunitate pe care n-o putem irosi

Trăim actualmente un moment de oportunitate și adevăr. Ne rugăm pentru ca familia noastră umană să se poată uni pentru a salva casa noastră comună înainte de a fi prea târziu. Generațiile viitoare nu ne vor ierta niciodată dacă irosim această oportunitate prețioasă. Am moștenit o grădină: nu trebuie să lăsăm copiilor noștri un deșert.

Oamenii de știință ne-au avertizat că probabil a rămas numai un deceniu pentru a reface planeta.

Cerem comunității internaționale, reunite la Cop26, să întreprindă o acțiune rapidă, responsabilă și împărtășită pentru a salvgarda, a reface și a vindeca umanitatea noastră rănită și casa încredințată pazei noastre.

Lansăm un apel tuturor celor care trăiesc pe această planetă pentru ca să ni se alăture în această călătorie comună, știind bine că ceea ce putem obține depinde nu numai de oportunități și de resurse, ci și de speranță, de curaj și de bunăvoință.

Într-o epocă marcată de diviziuni și descurajare, privim cu speranță și unitate la viitor. Încercăm să ajutăm persoanele din lume, îndeosebi pe săraci și generațiile viitoare, încurajând o viziune profetică, o acțiune creativă, respectuoasă și curajoasă pentru binele Pământului, casa noastră comună.

(După L'Osservatore Romano, 4 octombrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 289.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat