Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "În Dumnezeu însuși totul este bucurie pentru că totul este dar". Conferință despre vocație

în cadrul Seminarului "Don Guanella" din Iași, sâmbătă, 29 februarie 2020, sora Annamaria Ciserani a ținut o conferință pe tema vocației, exemplificând prin însăși viața ei acest subiect. Scopul principal a fost întărirea propriei vocații, folosindu-ne de puterea exemplului, inima noastră fiind umplută de bucurie. Sora Annamaria își încheie misiunea în România, unde a lucrat cu multă pasiune și sârguință timp de 23 de ani, fiind prezentă în țară încă de la înființarea în Iași a Casei Providenței de către sora ei, tot o Fiică a Sfintei Fecioare Maria a Divinei Providențe, sora Serena.

Iubirea față de frumos, de natură, de flori și de stele a fost ca o scânteie în "aprinderea" vocației, care a determinat-o să urmeze acest drum. De când era mică privea noaptea la cerul înstelat alături de mama sa, care îi spunea adeseori că toate stelele pe care le vede sunt, de fapt, licăriri ale îngerilor din cer. Plimbându-se alături de mama sa, admira frumusețea florilor, dar de fiecare dată mama îi spunea că există și alte flori, altele mult mai frumoase. Acest fapt s-a concretizat printr-o întâmplare marcantă, ce nu avea să o uite. Mama ei obișnuia să ajute zilnic săracii, oferindu-le câte ceva de mâncare, dar de fiecare dată, din podul uneia dintre case se auzeau mai mereu zgomote. Într-o zi, sora Ana Maria, fiind singură în acea casă, a decis să dezlege acest mister, așa că a urcat în pod. Acolo, spre uimirea ei, nu era un motan, așa cum li se spusese, ci trei copii cu dizabilități. Luând în brațe pe unul dintre ei, coborând, s-a întâlnit cu mama copiilor din acea casă, care se întorsese. După această întâmplare, mama ei i-a prezentat sensul "florilor mult mai frumoase" - această parte din carisma sfântului Alois Guanella.

Totodată, bucuria este intim legată de iubire: sunt două roade inseparabile ale Duhului Sfânt (cf. Gal 5,23). Iubirea produce bucurie și bucuria este o formă de iubire. "Bucuria este o plasă de iubire pentru a captura sufletele. Dumnezeu îl iubește pe cel care dă cu bucurie. Și cel care dă cu bucurie dă mai mult". Și papa Paul al VI-lea scria: "În Dumnezeu însuși totul este bucurie pentru că totul este dar" (Exortația apostolică Gaudete in Domino, 9 mai 1975).

Gândindu-mă la diferitele ambiente ale vieții voastre, aș vrea să vă spun că a iubi înseamnă statornicie, fidelitate, a respecta angajamentele. Și acest lucru, în primul rând, în prietenii: prietenii noștri se așteaptă ca să fim sinceri, leali, fideli, pentru că iubirea adevărată este perseverentă chiar, și mai ales, în dificultăți. Și același lucru este valabil pentru munca, studiile și serviciile pe care le desfășurați. Fidelitatea și perseverența în bine conduc la bucurie, chiar dacă nu întotdeauna aceasta este imediată.

Pentru a intra în bucuria iubirii, suntem chemați să fim și generoși, să nu ne mulțumim să dăm minimul, ci să ne angajăm până la capăt în viață, cu o atenție deosebită față de cei mai nevoiași, care se angajează în slujba binelui comun. Străduiți-vă să studiați cu seriozitate; cultivați talentele voastre și puneți-le încă de acum în slujba aproapelui! Fie ca toată viața voastră să fie condusă de spiritul de slujire și nu de căutarea puterii, a succesului material și a banului!

Printre altele, ne-a fost prezentat și faptul că, geloși fiind, nu putem iubi, gelozia nu ne ajută în creșterea noastră; și faptul că nu trebuie să ne gândim doar asupra neajunsurilor noastre, care nu va face nimic altceva decât să ne inducă în criză, ci trebuie să privim tot ce avem ca un întreg, ca bogăția noastră.

Iosif Gabriel Fodor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 februarie: Iași: "În Dumnezeu însuși totul este bucurie pentru că totul este dar". Conferință despre vocație


 

lecturi: 869.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat