Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Comemorarea memoriei episcopului Durcovici la București, Târgoviște, Popești-Leordeni, Giurgiu și Buzău

Duminică, 15 decembrie 2013, episcopul Anton Durcovici a fost evocat în cadrul mai multor celebrări la București, Târgoviște, Popești, Giurgiu și Buzău.

București

Duminică, 15 decembrie 2013, în catedrala "Sfântul Iosif" din București a avut loc comemorarea episcopului Anton Durcovici. La sfânta Liturghie de la ora 10.30 prezidată de episcopul auxiliar Cornel Damian, a fost evocată viața și slujirea episcopului martir. A urmat apoi la ora 16.00 un concert susținut de studenții conservatorului de muzica din București, ca semn de prețuire pentru activitatea episcopului Anton Durcovici în ceea ce privește domeniul educației. Manifestările s-au încheiat cu sfânta Liturghie pentru studenți de la ora 17.00 în care s-a subliniat exemplul vieții acestui slujitor al lui Dumnezeu. Aceste manifestări coordonate de Academia Teologică "Anton Durcovici", din cadrul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, având binecuvântarea ÎPS dr. Ioan Robu vor avea loc și în alte parohii ale Arhidiecezei unde episcopul Anton Durcovici, în calitate de administrator apostolic de București, a administrat taina sfântului Mir în iunie 1949.

Pr. Emil Moraru

*

Târgoviște

Slujitorul lui Dumnezeu, episcopul Anton Durcovici a fost evocat, la 15 decembrie 2013, și în comunitatea romano-catolică din Târgoviște, acolo unde Excelența sa a slujit poporul lui Dumnezeu ca tânăr preot, administrator al acestei parohii în două etape: august 1911 - august 1916 și martie 1923 - august 1924.

Părintele celebrant a menționat principalele date biografice din viața episcopului Anton Durcovici, mai ales comemorarea celor 62 de ani de la ziua martiriului său, în lagărul comunist de la Sighet. Apoi părintele a subliniat că viața de sfințenie și jertfa martiriului acestui păstor de suflete se identifică perfect cu chipul lui Isus, păstorul cel bun, care și-a dat viața pentru oile sale. Întreg poporul a îngenuncheat la sfârșit, spre a cere lui Dumnezeu harul beatificării episcopului Anton Durcovici, cu bucuria că azi ne putem mărturisi credința în Dumnezeu, chiar în locul în care odinioară, nu demult, a viețuit și l-a slujit pe Dumnezeu acest om sfânt.

Iuliana Bor

*

Popești-Leordeni

În comuniune cu parohiile din Arhidieceza de București, la 15 decembrie 2013, în Parohia "Regina Sfântului Rozariu" din Popești-Leordeni, la sfânta Liturghie de la ora 11.00 a fost pomenită figura vrednicului preot al Arhidiecezei de București și episcop al Diecezei de Iași, Anton Durcovici, de la al cărui martiriu s-au împlinit 62 de ani, la 10 decembrie 2013,. Alături de celebratul principal pr. Emil Moraru, președintele Academiei "Anton Durcovici", au concelebrat pr. Fabian Măriuț, predicator, și pr. Javier Quesada.

La sfânta Liturghie a cântat corul de copii al Colegiului Național de Muzică "Dinu Lipatti", condus de doamna profesoară Lăcrămiora Ana Pauliuc, cor invitat la Popești cu largul concurs al familiei Pavel din Popești.

Persoana episcopului Anton este legată într-un mod tainic de Parohia "Regina Sfântului Rozariu" prin arestarea sa la 26 iunie 1949, în timp ce venea să celebreze sfânta Liturghie și sacramentul Mirului. Ca episcop, în timpul unei perioade grele pentru națiunea română, și-a încurajat turma consacrând-o inimii neprihănite a Mariei, vizitând aproape toate parohiile, dând dovadă de o energie nebănuită. În acest sens merită să amintim că pașii preotului, episcopului și profesorului Durcovici au fost călăuziți de idealul rezistenței prin credință și cultură.

Credincioși și cler așteaptă cu bucurie ridicarea la cinstea altarelor a vrednicului episcop Anton Durcovici.

Pr. Lucian Ianuș

*

Giurgiu

Parohia Giurgiu a avut privilegiul de a fi deservită de marele martir al Bisericii Catolice din România, episcopul Anton Durcovici, încă din primii ani de preoție pe când slujea la catedrala "Sfântul Iosif" din București. Pentru că preoții nu aveau din ce trăi la Giurgiu, iar bisericuță și casa erau modeste, veneau uneori preoți să slujească chiar și de peste pod de Dunăre, de la Ruse. La 1 ianuarie 1911, Poliția locală raportează că în Giurgiu există 492 de catolici, austrieci, belgieni, nemți, italieni, unguri, polonezi și români dintr-o populație de 16.528 de locuitori.

În anul 1912, pr. Carol Auner, parohul catedralei, spunea: "Biserica din Giurgiu a figurat și în acest an că filială a catedralei din București, iar păstorirea sa s-a făcut îndeobște de pr. Anton Durcovici care a venit aici cam de două ori pe lună".

Tot la fel, va sluji în continuare în anii 1916 și 1918; în 1925 - 1927 ca provisor excurens.

Din cauza obârșiei sale austriece pr. Anton Durcovici a fost arestat în anul 1916 la Giurgiu și închis într-un lagăr din județul Ialomița și apoi la Institutul "Notre Dame" din Galați.

La 7 august 1926, Mons. Anton Durcovici a botezat în biserica din Giurgiu pe Carolina Helena, născută în Giurgiu, fiica lui Carol F. Mărcuș, mare fotograf al vremii, având vârsta de 36 de ani, și a Olgăi Perieteanu, născută în Giurgiu, de religie greco-catolică, cu vârsta de 33 de ani, având că nașă pe Helena Mărcuș.

În 1926, la 2 noiembrie, can. dr. Anton Durcovici a botezat la Giurgiu pe Francesco Seuca.

În anul 1927, la 20 noiembrie, Mons. Anton Durcovici a botezat pe Joseph, născut în Giurgiu.

În anul 1928, la 17 iunie, a botezat pe Roland Jean - născut în Giurgiu, la 14 mai.

La 16 noiembrie 1947, arhiepiscopul mitropolit Alexandru Cisar îl anunța pe parohul de Giurgiu, printr-o scrisoare că Mons. Anton Durcovici primise numirea de episcop de Iași din partea papei Pius al XII-lea, notând următoarele: "Preot exemplar, studios, zelos pentru suflete, știință eminentă, dăruit cu tot sufletul grijii Seminarului și elevilor săi".

Comunitatea catolică din Giurgiu a împlinit 160 de ani de existență (1853) și peste 100 de ani de când episcopul Anton Durcovici a păstorit pe aceste meleaguri dunărene. De aceea, înălțăm către Domnul gândul nostru de bucurie și recunoștință, cerându-i harul ca prin exemplul vieții și mărturiei sale de martir să ne întărească și pe noi în credință și să ne păstreze uniți în Biserica lui Cristos pe care el a iubit-o și a slujit-o eroic. Aruncat în închisoarea din Sighetu Marmației, zăcând pe lespedea geroasă, înfometat și hăituit, cere ultima absoluțiune din partea pr. Rafael Friedrich și adoarme în Domnul la 10 decembrie1951, în plină dictatura comunistă.

Pr. Mihai Dascălu

*

Buzău

Nu s-a stins încă bine ecoul beatificării Mons. Vladimir Ghika, ecou ce a depășit nu numai granițele țării, ci și ale Europei, în timp ce papa Francisc ne-a pregătit o nouă surpriză care ne-a umplut din nou sufletele de bucurie și de uimire prin anunțarea ridicării la cinstea altarelor și înscrierea în rândul fericiților Bisericii Catolice pe episcopul martir Anton Durcovici, care a păstorit și comunitatea catolică din Buzău între 1913 - 1916.

Sfidând protocolul cu privire la canonizare, tipărirea la Buzău a cărții pr. prof. dr. Eduard Ferenț, Martirul iubirii lui Cristos, în anul jubiliar 2000, a fost o surpriză neașteptată, prin prezentarea ei la Radio Vatican de către Mons. Anton Lucaci și, mai ales, prin scrisoarea de felicitare a fericitului papă Ioan Paul al II-lea, pe care a primit-o prin Nunțiatura Apostolică autorul, Editura Arhiepiscopiei și toți cei care au contribuit la tipărirea acestei cărți. În această carte de referință se prezintă nu numai martiriul său, ci, mai ales, pregătirea filosofico-teologică tomistă, care a făcut viața sa să fie exemplară prin predicile și conferințele sale, prin scrierile și, prin munca sa de la catedra de teologie a Seminarului "Sfântul Duh". Aici a predat teologia timp de 37 de ani, ca un adevărat "magister", episcopul ilustrând doctrina Bisericii, aplicând-o la împrejurările concrete ale timpului său, având drept călăuză Magisteriul Bisericii.

Anticipând recunoașterea oficială a Romei, în anul 2007, credincioșii din Buzău au imortalizat imaginea păstorului printr-un vitraliu la intrarea în biserică, scriind din nou o pagină vie din istoria Bisericii locale, care va fi citită de generațiile viitoare.

O comunitate înflorește numai când între ea și păstorul ei există o armonie sinceră, sfântă și supranaturală, iar acest lucru l-a realizat episcopul martir Anton Durcovici, prin grija față de credincioșii aflați la mare distanță de centrul parohial, cum erau cei din Nehoiu, la 70 km distanță de Buzău. După ce arhiepiscopul Raymund Netzhammer a sfințit biserica din Nehoiu în 1913, în calitate de administrator parohial, a adunat banii necesari pentru ridicarea casei parohiale, însă din cauza Primului Război Mondial, acest testament spiritual s-a împlinit abia în 1997.

Datorită poziției geografice montane, a râului Buzău din apropiere și, mai ales, a bisericii și cimitirului catolic, casa a fost transformată în noviciat pentru frații capucini din România, care asigură și asistența spirituală a catolicilor din zonă.

Acest păstor al Bisericii va rămâne ca reper pentru generațiile prezente și viitoare, exemplu nu numai de admirat, ci, mai ales, de urmat. Cu toții așteptăm ziua în care vom participa la proclamarea lui ca fericit.

Pr. Pavel Butnariu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat