Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pagina familiilor -

Spovada din Grădina Măslinilor

pagină realizată de pr. Felician Tiba

M-au fascinat dintotdeauna scenele pe care cei patru evangheliști le prezintă în evangheliile lor. Din toate aceste întâlniri ale lui Isus cu oamenii simpli, cu cei bolnavi, cu posedații de diavol, dar și cu "încăpățânații" vremii, cu fariseii și cărturarii mi-am dat seama că Isus, fiind și Dumnezeu, a fost și un om deosebit.

La un moment dat, mi s-a oferit posibilitatea de a merge în Țara Sfântă. Sigur că nu aveam cum să merg singur, deoarece soția s-ar fi supărat foarte tare și cred că nu m-ar fi iertat niciodată. Așa că am adunat ce mai aveam, am mai împrumutat de la prieteni câte ceva și am plătit cele necesare pelerinajului.

Iată-ne împreună în Țara Sfântă! Primul loc sfânt vizitat, Nazaretul, locul copilăriei lui Isus. Fiecare piatră, fiecare copac sau floare vorbeau despre cel care cu două mii de ani în urmă binecuvânta cu prezența sa ulițele satului, bea apă din izvorul Nazaretului, ajuta la munca din tâmplăria Sfântului Iosif și se juca împreună cu alți copii. O viață aparent normală!

După mai multe locuri vizitate, după ce ne-am încărcat cu multă credință și mai ales răbdare, iată-ne și la Ierusalim, orașul sfânt! Ierusalime, Ierusalime...

Întâmplător sau nu, pelerinajul nostru în Țara Sfântă a avut loc în preajma Paștelui. Așadar, aveam să trăiesc pentru prima dată Triduumul pascal chiar acolo unde a avut loc, pe străzile, în bisericile și în bazilicile din Ierusalim.

Momentul pe care am dorit să-l împărtășesc l-am trăit în Joia Mare, cu doar câteva clipe înaintea începerii celebrării Cinei Domnului. Pentru cine a fost în Țara Sfântă, la poalele Muntelui Măslinilor se află astăzi "Biserica Națiunilor", alături de care se află Grădina Ghetsimani, locul în care Isus a fost arestat de către soldați după ce a fost trădat de Iuda.

Eram împreună cu soția și priveam măreția bisericii, aceasta după ce mai întâi intrasem în ea și atinsesem cu mâna și cu fruntea "piatra agoniei", locul în care Isus s-a rugat transpirând sânge înainte să fie arestat și să înceapă pătimirea sa mântuitoare.

Ne aflam acolo cu preotul care însoțea grupul de pelerini. La un moment dat, a ieșit din Grădina Măslinilor o persoană care părea să fie paznicul. Părintele l-a rugat dacă poate să ne lase și pe noi să intrăm câteva minute, pentru a admira cu ochii noștri măslinii care poate nu sunt din timpul lui Isus, dar care vorbeau prin ei înșiși despre ce s-a petrecut acolo cu două mii de ani în urmă. Și ne-a lăsat!

Ce trăiri, ce haruri am primit acolo printre acei măslini seculari, o scenă pe care n-aș dori-o terminată niciodată! Cum priveam cu admirație măslinii și gândindu-mă la evenimentul care s-a întâmplat acolo și care a marcat omenirea, dintr-odată i-am spus părintelui că aș vrea să mă spovedesc. Așa am simțit atunci! Și am făcut, cred, cea mai profundă și frumoasă spovadă din viața mea. După mine a urmat și soția, iar la câteva clipe după, a revenit paznicul și ne-a rugat să ieșim. Trecuse deja ceva timp!

Și astăzi, când îmi amintesc acele clipe, nu doar că mă cuprinde o emoție puternică, ci efectiv îmi vine să plâng. Am avut posibilitatea să împărtășesc Domnului păcatele mele exact acolo unde el a început să pătimească pentru ele. Acea seară din Joia Mare, cu ceremoniile din "Biserica Națiunilor", cu soția mea alături, nu o voi uita niciodată.

Ce har mare ne-a dat Dumnezeu nouă ca soți, ca familie, să putem cere iertare pentru slăbiciunile noastre exact acolo, acolo unde Isus a transpirat pentru păcatele noastre și unde a trăit experiența părăsirii de către ucenici. Măcar noi ca soți ne aveam unul pe celălalt, însă el era singur!

Am ieșit din Grădina Măslinilor alt om, mi-am îmbrățișat soția, i-am cerut iertare pentru toate neplăcerile de până atunci și am plâns ca un copil pentru harul primit! (Mihai)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat