Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 31-a de peste an

Înț 11,23-12,2; Ps 144; 2Tes 1,11-2,2; Lc 19,1-10

"Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât l-a dat pe Fiul său unul născut ca oricine crede în el să aibă viața veșnică" (In 3,16)

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cu siguranță mulți dintre dumneavoastră v-ați întrebat sau ați fost întrebați "Cine este Dumnezeu?" Trebuie să ne punem această întrebare și să găsim un răspuns corect pentru că dacă nu-l cunoaștem pe Dumnezeul cel adevărat, atunci riscăm să nu-l acceptăm pe Dumnezeu și viața noastră să devină absurdă, fără sens. Unii se grăbesc să spună că Dumnezeu este un mister și nu poate fi înțeles cu mintea noastră limitată. Louis Evely, scriitor belgian care a publicat mai multe cărți de spiritualitate, mort în 1985 la vârsta de 75 ani, spunea că misterul este ca și cum te-ai arunca în mare pentru a o traversa înotând. Oricât de bun înotător ai fi, reușești să înaintezi până la un punct, apoi trebuie să te întorci pentru că marea te copleșește. Așa este și cu misterul lui Dumnezeu.

Când vrem să cunoaștem pe cineva atunci trebuie să ne apropiem de el, să intrăm în vorbă cu el pentru că altfel riscăm să greșim. Dacă vrem să-l cunoaștem pe Dumnezeul cel adevărat, atunci trebuie să ne apropiem de Sfânta Scriptură, locul prin excelență în care Dumnezeu s-a revelat prin cuvinte și fapte "gestisverbisque" (cf. CV II).

Lecturile sfinte propuse pentru această duminică ne ajută să putem da un răspuns la întrebarea "Cine este Dumnezeu?" Prima lectură din Cartea Înțelepciunii ne ajută să înțelegem iubirea lui Dumnezeu față de noi. Autorul acestei cărți folosește cuvinte atât de frumoase: "Tu te înduri de toate, treci cu vederea peste păcatele oamenilor, spre convertire. Tu cruți toate, căci ale tale sunt, stăpâne, iubitorule al vieții" (Înț 11,23.26).

Evanghelia arată în mod concret cum iubește Dumnezeu. În documentul Misericordiae vultus dat la 11 aprilie 2015 prin care Papa Francisc anunța Jubileul Extraordinar al Milostivirii, pe care l-a deschis la 8 decembrie 2015 și pe care îl va încheia la 20 noiembrie 2016, chiar la primul punct spunea: "Isus Cristos este chipul milostivirii Tatălui". Câtă iubire din partea lui Dumnezeu să-l trimită în lume pe Fiul său unic pentru a ne răscumpăra de păcate!

Cu trei ani în urmă, într-o dimineață de duminică, am primit un telefon de la un enoriaș care mă ruga să merg urgent la spital pentru a-l îngriji sufletește pe fiul său, un licean care suferea cumplit. I se făcuse o injecție în coloană și plângea de durere. Când am deschis ușa salonului, tatăl era în genunchi lângă pat, îi masa spatele spunând printre lacrimi: "Doamne, dă-mi mie suferința lui". Câtă iubire din partea lui Dumnezeu să-și vadă sigurul fiu răstignit pe cruce pentru noi. De aceea sfântul Ioan, singurul dintre apostoli care a rămas alături de Isus sub cruce, după ani de meditație a scris: "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât l-a dat pe Fiul său unul născut ca oricine crede în el să aibă viața veșnică" (In 3,16). Tot el dă cel mai bun răspuns la întrebarea "Cine este Dumnezeu?", spunând: "Dumnezeu este iubire" (1In 4,16).

Și evanghelia proclamată vorbește despre iubirea lui Dumnezeu. Evanghelistul Luca, puțin mai înainte, ni-l prezenta pe Zaheu care "căuta să vadă cine este Isus". Dar aceasta nu era o simplă așteptare ca să poată spune "L-am văzut!", așa cum mulți se laudă astăzi că au văzut o anumită vedetă chiar și pentru moment. Știm că pe fața omului se poate citi sufletul lui. Zaheu voia să vadă fața lui Isus pentru a ști ce se ascunde în inima sa. Probabil că așteptând ar fi putut gândi: "Dacă Isus trecând pe aici m-ar vedea, oare cum m-ar considera pe mine, care sunt disprețuit de toți? Ar ști ce gol am eu în interior chiar dacă sunt plin de bani, dar lipsit de prieteni? Oare m-ar condamna ca și ceilalți, sau ar avea o vorbă bună, așa cum li s-a întâmplat și altor persoane la fel de disprețuite și marginalizate. Dar nu are rost să-mi fac planuri: mai bine stau ascuns pentru a nu mă observa".

Chiar în acel moment, "Isus, ridicându-și ochii, i-a spus: Zaheu". Aici intră în joc privirea lui Isus, acea privire care nu condamnă și nu umilește pe nimeni, ci pătrunde direct în inimă și interpelează ceea ce a mai rămas bun în fiecare, acea părticică pură pe care păcatul și vina nu au reușit să o pângărească. Privirea lui Isus face să confirme semnificația numelui lui Zaheu, care înseamnă "Dumnezeu își amintește".

Isus își amintește că fiecare om rămâne mereu fiul lui Dumnezeu, în ciuda rătăcirilor sale și de aceea se grăbește să-i redea încrederea și speranța. Nu există profesie sau condiție socială, nu există păcat sau delict care să poată șterge din memoria și din inima lui Dumnezeu pe vreunul dintre fiii săi. Dumnezeu își amintește mereu, nu uită pe nimeni dintre cei pe care i-a creat. El este Tatăl milostiv, mereu în așteptare vigilentă și iubitoare, să vadă renăscând în inima fiului dorința întoarcerii acasă. Și când recunoaște acea dorință, imediat este alături de el și cu iertarea sa îi face mai ușor drumul convertirii, al întoarcerii.

Să privim la Zaheu din copac: gestul său este unul ridicol, dar este un gest de mântuire, iar Isus îi adresează un îndemn plin de afecțiune: "Coboară în grabă, pentru că astăzi trebuie să rămân în casa ta". Zaheu se vede pe sine însuși în oglinda incomparabilă a privirii lui Isus. Poate să vadă toată mizeria sa morală, dar și posibila sa măreție. De aceea ia o decizie extraordinară: "Iată, Doamne, jumătate din ceea ce am o dau săracilor și dacă am nedreptățit pe cineva îi dau înapoi împătrit".

Frate și soră creștină, dacă ai o greutate pe conștiința ta, dacă îți este rușine de atâtea lucruri pe care le-ai comis, oprește-te un pic, nu te înspăimânta! Gândește-te că te așteaptă cineva care nu a încetat niciodată să-și amintească de tine: și acest cineva este tatăl tău, este Dumnezeu-iubire care te așteaptă. Cațără-te ca și Zaheu, urcă în copacul voinței de a fi iertat și eu te asigur că nu vei fi dezamăgit. Isus este milostiv și niciodată nu încetează să ierte!

Un apostol al milostivirii a fost și misionarul Umberto Negrini, de la moartea căruia se împlinesc astăzi șaptesprezece ani. Născut în 1940, era primul dintre cei patru copii ai familiei și a cunoscut dificultățile vieții, rămânând orfan de tată încă de mic. În timpul liceului se maturizează în el vocația la viața consacrată. După examenul de bacalaureat începe noviciatul în congregația "Sfântul Ioan Calabria", congregație prezentă și în țara noastră la Roman și Răcăciuni. În 1970, la 30 ani, este sfințit preot și după o experiență de capelan la spitalul din Negrar, este trimis în Brazilia ca misionar. În anul 1984, ajunge în Angola unde de 30 de ani era război civil. În periferia capitalei lucrează intens pentru săracii care locuiau în barăci și pentru refugiați. În ziua de 30 octombrie 1999, exact cu 17 ani în urmă, ieșind din biserică, este împușcat. Mulțimea imensă care a participat la înmormântarea lui, împreună cu cardinalul din Angola și alți cinci episcopi, demonstrează cât a fost de prețuit. A ales să trăiască cu cei de la periferie și pentru ei în umilință și simplitate, ducând vestea cea bună săracilor.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Să ne lăsăm și noi chemați pe nume de Isus. În adâncul inimii să ascultăm glasul lui care ne spune: "Astăzi trebuie să rămân în casa ta", adică în inima ta, în viața ta. Să-l primim cu bucurie! El ne poate schimba inima noastră de piatră într-o inimă de carne, ne poate elibera de egoism și poate face din viața fiecăruia dintre noi un dar de iubire.

30 octombrie 2016

Pr. Petru Sescu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
497 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 31-a de peste an:

Anul C
31 octombrie 2010 - Pr. Mihai Pătrașcu
3 noiembrie 2013 - Pr. Cristinel Fodor

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat