Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Toți Sfinții

Dt 6,2-6; Ps 17; Evr 7,23-28; Mc 12,28b-34

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Celebrăm astăzi Solemnitatea Tuturor Sfinților, a celor care au fost ridicați la cinstea altarelor, dar și a celor necunoscuți care au pus în practică fericirile evanghelice și acum se bucură în slava cerească sperând că printre ei se află și cei pe care îi iubim și au trecut din această viață: părinți, rude, prieteni și cunoscuți.

Tot astăzi se împlinesc 10 ani de la sfințirea și consacrarea altarului noii catedrale din Iași închinată Sfintei Fecioare Maria, Regină. Unii dintre dumneavoastră prezenți acum în biserică sau care ascultați Sfânta Liturghie pe undele radioului Iași poate vă aduceți aminte de invitația Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, adresată la începutul celebrării de sfințire a catedralei în urmă cu 10 ani: "Intrați cu credință prin porțile casei Domnului, veniți în pridvoarele sale cântând".

Credința, așadar, este cea care ne unește în jurul altarului aici în catedrală sau în oricare altă biserică conștienți fiind că celebrarea Sfintei Liturghii este o pregustare a Liturghiei pe care sfinții în ceruri o celebrează fără încetare. Prima lectură a Liturgiei Cuvântului luată din Cartea Apocalipsul sfântului apostol Ioan redă un fragment din viziunea cultului adus lui Dumnezeu în ceruri, viziune care cuprinde o mulțime mare pe care nimeni nu putea să o numere, din toate neamurile, triburile, popoarele și limbile, mulțime pe care noi astăzi o sărbătorim și o chemăm în rugăciunile noastre.

Tot apostolul Ioan ne spune motivul pentru care această mulțime formată din sfinți se află în ceruri. Ei sunt cei care vin din strâmtorarea cea mare, ei sunt cei care și-au spălat hainele și le-au albit în sângele mielului. Cu alte cuvinte putem spune că sfinții din ceruri sunt cei care au rămas fideli evangheliei în ciuda tuturor dificultăților pe care le-au avut de înfruntat în această viață, iar hainele albe pe care ei le poartă sunt un semn al fidelității față de Cristos.

Însă sfinții au rămas fideli și au biruit împotriva ispitelor și încercărilor nu doar prin propriile lor forțe, ci ajutați și de harul lui Dumnezeu. Harul lui Dumnezeu a fost cel care a lucrat în ei. De aceea apostolul Paul scrie în Prima Scrisoare către Corinteni: "Prin harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt" (1Cor 15,10). Putem spune, așadar, că în viața sfinților rezistența în fața răului a fost posibilă și datorită ajutorului primit din partea lui Dumnezeu. De aceea astăzi sărbătorim victoria lui Cristos în viața sfinților, sărbătorim victoria lui Cristos pe cruce asupra răului, victorie care se manifestă în viața sfinților pentru care îi aducem mulțumire și preamărire lui Dumnezeu. Așadar astăzi îi aducem preamărire lui Dumnezeu pentru tot ce a realizat în viața sfinților.

La psalmul responsorial de astăzi am intonat: "Cine va urca pe muntele Domnului? Cine se va ridica în locul său cel sfânt?", iar răspunsul a fost: "Cel care are mâinile nepătate și inima curată, cel care nu-și înalță sufletul spre lucruri deșarte, acela va urca pe muntele Domnului" (Ps 23,3-4). Sfinții sunt într-un loc sfânt deoarece ei au mâinile nepătate și inima curată și nu și-au înălțat sufletul spre lucruri deșarte. Ei sunt în ceruri unde și noi sperăm să ajungem într-o bună zi urmându-i pe ei.

Un copil trecea într-o zi prin cimitir împreună cu bunicul său. Văzând numărul mare de morminte copilul întreabă ce reprezintă acestea. Bunicul îi răspunde liniștit că acestea au fost locuințele celor care acum se află în casa Tatălui ceresc. Copilul continuă spunând: aha, am înțeles, acestea sunt locuințele unde și-au lăsat hainele cei care au intrat în casa Tatălui ceresc.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Oare ar fi o modalitate mai frumoasă de a explica trecerea din această viață și sărbătoarea pe care o celebrăm astăzi decât replica acestui copil?

Spre finalul mărturisirii de credință din cadrul Sfintei Liturghii pe care o facem în fiecare duminică și sărbătoare de poruncă, ne rugăm spunând: "Cred în Duhul Sfânt; sfânta Biserică Catolică; împărtășirea sfinților, iertarea păcatelor, învierea morților și viața veșnică". Mărturisirea de credință scoate în evidență comuniunea care există între credincioșii de pe pământ, sufletele din Purgator și sfinții din cer. Noi credem că există o unitate între cei care trăiesc aici pe pământ, cu cei din purgator și cei care se bucură în slava cerească.

A crede în comuniunea sfinților înseamnă a crede că sfinții din ceruri se roagă pentru noi, sperând că printre ei se află și cei dragi ai noștri care au trecut din această lume. Mă întreb: cât de des se întâmplă să auzim persoane spunând că au primit haruri speciale de la bunul Dumnezeu rugându-se la cei dragi ai lor care au trecut din această viață? Redau în continuare un fapt real petrecut într-o familie unde soțul trecut din această viață își ajută soția pentru a salva propriul copil de la moarte. Acest soț murise în urmă cu câțiva ani, iar soția rămasă văduvă avea grijă de copilul care se născuse nu cu mult timp înainte de moartea tatălui său. Într-o zi pe când copilul se juca în casa vecinilor, mama acestuia simți că soțul ei încerca să-i spună că în piscina vecinilor copilul lor e în pericol de moarte. Imediat această mamă fugi spre piscina vecinilor unde salvă copilul de la înec. O istorie, un fapt real, o poveste care ne impresionează. Și de ce oare ne impresionează atât de mult? Cu siguranță că istoria unui copil salvat de la moarte impresionează. Însă această relatare conține o realitate mult mai profundă. Tatăl mort este acolo lângă copilul lui în momentul în care acesta avea cel mai mult nevoie de el.

A crede în comuniunea sfinților înseamnă a fi uniți în jurul lui Isus răstignit și înviat, înseamnă a fi uniți cu cei plecați dintre noi și care se roagă pentru noi, înseamnă a ne ruga pentru cei plecați dintre noi și care nu au ajuns încă în slava cerească. Suntem conștienți că puțini dintre noi în momentul trecerii din această viață vor fi pregătiți să intre în slava cerească. Credem însă că avem posibilitatea de a ne pregăti dincolo în Purgatoriu, ajutați fiind de bunul Dumnezeu care singur ne poate salva și purifica. O frumoasă descriere a Purgatoriului cred că poate fi considerată și aceasta: Purgatoriul este un spital unde învățăm să iubim și să iertăm.

Astăzi îi sărbătorim pe toți cei care au fost deja purificați, care au învățat cum să iubească și să ierte și care au intrat în fericirea cerească unde se bucură de fericirea și binecuvântarea Fericirilor proclamate la fragmentul evanghelic de astăzi. Avem certitudinea că cei care ne iubesc și se află în slava cerească precum și cei care trec o perioadă de purificare în Purgatoriu se roagă pentru noi. De acea, la această Sfântă Liturghie ne gândim și ne rugăm la cei care au ajuns deja în slava cerească, urmând ca pe parcursul lunii noiembrie să ne rugăm în mod special pentru cei care se află în Purgatoriu fiind convinși că rugăciunile noastre îi pot ajuta. Cu toții așadar, vii sau răposați, suntem uniți în jurul morții și învierii lui Isus Cristos care ne-a adus mântuirea după cum ne spune apostolul Ioan în cea de-a doua lectură a Liturgiei Cuvântului din această zi: "Iubiților, acum suntem copii ai lui Dumnezeu, dar nu s-a arătat încă ce vom fi. Știm că, atunci când se va arăta, vom fi asemenea lui, pentru că îl vom vedea așa cum este" (1In 3,2).

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Poate nu numai o singură dată v-ați pus întrebarea: de ce trebuie să cerem mijlocirea sfinților? Nu e mai bine să ne adresăm direct lui Dumnezeu? Nu știu ce răspuns ați dat la această întrebare, însă eu răspund la întrebare spunând că sfinții ne pot ajuta cu adevărat în călătoria noastră spre Isus din cel puțin trei motive.

Primul motiv. Sfinții sunt adunați acum în jurul tronului lui Dumnezeu și pot mijloci pentru noi la Dumnezeu harurile de care avem nevoie. Ne rugăm sfinților deoarece știm că foarte mulți oameni de-a lungul istoriei au fost ajutați într-un mod miraculos de Dumnezeu după ce au cerut ajutorul unui anumit sfânt.

Al doilea motiv. Sfinții sunt frații și surorile noastre din diferite țări, din diferite generații care ne ajută în drumul spre Dumnezeu. Ei sunt cei care ajutați de harul lui Dumnezeu au rămas fideli evangheliei și au biruit împotriva ispitelor și încercărilor fiind astfel un exemplu pentru noi în drumul spre sfințenie.

Al treilea motiv pentru care ne rugăm sfinților este acela de a ne ajuta ca într-o bună zi să ne alăturăm și noi lor în a-i aduce laudă și preamărire lui Dumnezeu sus în ceruri. Ne rugăm sfinților pentru a ne ajuta ca victoria lui Cristos de pe cruce asupra răului să se manifeste și în viața noastră așa cum s-a manifestat în viața lor.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Evanghelia de astăzi ne învață cum să ajungem la sfințenie. Calea Fericirilor evanghelice este calea spre sfințenie. Toți cei care trăiesc conform Fericirilor evanghelice vor aduna comori în ceruri după cum ne învață Cristos. Să-i chemăm în ajutor pe sfinți în a trăi conform Fericirilor evanghelice pentru a ajunge acolo unde se află ei, adică la Dumnezeu. Cerem mijlocirea sfinților având în același timp convingerea că ei se roagă acum pentru noi la Dumnezeu, mult mai mult decât au făcut-o aici pe pământ, și au mai multă grijă de noi acum decât au avut-o atunci când erau pe pământ. Să privim spre sfinți și să-i chemăm cu încredere în ajutor iar atunci când participăm la Sfânta Liturghie să ne unim într-o rugăciune comună cântând împreună cu ei "Sfânt, sfânt, sfânt e Domnul Dumnezeul oștirilor cerești. Pline sunt cerurile și pământul de mărirea lui. Osana în înaltul cerului". Amin.

1 noiembrie 2015

Pr. Alois Farțadi


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
375 accesări.


Alte predici pentru Toti Sfintii:

Anul B
1 noiembrie 2009 - Ep. Petru Gherghel
1 noiembrie 2012 - Ep. Aurel Percă
1 noiembrie 2018 - Ep. Aurel Percă

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat