Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Simpozion internațional despre actualitatea Sfântului Iosif în viața Bisericii și a familiei

În zilele de 1 și 2 octombrie 2021, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, cu ocazia deschiderii noului an academic 2021-2022, s-a desfășurat simpozionul internațional "Actualitatea Sfântului Iosif în viața Bisericii și a familiei", cu participarea PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, precum și a mai multor invitați din țară și din străinătate.

Prima parte a simpozionului a avut loc în după-amiaza zilei de 1 octombrie și a cuprins o serie de cinci conferințe care au evidențiat diferitele aspecte din viața Sfântului Iosif. Înainte ca invitații să-și expună conferințele, pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal, OFMConv., i-a salutat pe cei prezenți și a vorbit despre scrisoarea Sfântului Părinte Papa Francisc, Patris cordae, prin care a fost instituit "Anul Sfântului Iosif" cu ocazia aniversării a 150 de ani de la proclamarea sa ca patron al Bisericii Universale. La final s-a adresat studenților și profesorilor, îndemnându-i să înceapă noul an cu mult avânt și bucurie în suflet.

Prima conferință, cu titlul "Sfântul Iosif, soțul Preasfintei Fecioare Maria. Puterea tăcerii", susținută de pr. conf. univ. dr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., a avut ca temă centrală tăcerea Sfântului Iosif și importanța acesteia în viața noastră.

Următoarea conferință, intitulată "Iosif din Nazaret: omul și misiunea. O perspectivă biblică", prezentată de pr. dr. Iosif Antili, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a evidențiat zece detalii ale personalității și vieții Sfântului Iosif ce se pot extrage în special din Evangheliile după Matei și Luca.

Cea de-a treia conferință, intitulată "Sfântul Iosif: chemare și răspuns sub inspirația Providenței dumnezeiești", prezentată de pr. lect. univ. dr. Călin-Daniel Pațulea, profesor în cadrul Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, a completat tabloul celor spuse prin exemplificarea disponibilității Sfântului Iosif de a colabora cu Dumnezeu la planul său de mântuire.

PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a vorbit despre "Visele Sfântului Iosif - o perspectivă pastorală", în timp ce ultima conferință a zilei, susținută de pr. dr. Ciprian Bejan-Piser, l-a prezentat pe Sfântul Iosif în Magisteriul Bisericii, ca om al tăcerii și al discreției, două calități de mare actualitate.

Simpozionul a continuat în ziua de 2 octombrie cu o nouă serie de conferințe, prima fiind prezentată de către pr. lect. univ. dr. Sebastian Diacu, OFMConv., profesor la Institutul Teologic Franciscan din Roman, având titlul "Cultul Sfântului Iosif de-a lungul istoriei: de la o viață tainică la cinstea sfintelor altare". Expunerea a urmărit parcursul progresiv al descoperirii și dezvoltării evlaviei și cultului Sfântului Iosif în Biserica Catolică.

Următoarea conferință, intitulată "Iubirea parentală ca paradigmă a responsabilității", prezentată de către conf. univ. dr. Gabriela Beblea Nicolae, cadru didactic la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, a acordat o atenție specială rolului pe care iubirea parentală, prezentă și în viața Sfântului Iosif, poate sta la baza dezvoltării unei personalități responsabile de celălalt, mai ales față de cel mai diferit și de copii.

A treia conferință, cu titlul "L`etica dell`accompagnamento del malato terminale", prezentată de pr. prof. univ. dr. Edmund Kowalski, profesor la Accademia "Alfonsiana", Istituto Superiore di Teologia Morale din Roma, a insistat asupra diferitelor faze de însoțire a unei persoane bolnave, aflate în stadiu terminal, așa cum au fost ele teoretizate de Elisabeth Kübler-Ross.

Cea de-a patra conferință, intitulată "Să mergem, familii, să continuăm să mergem!». Reflecții pe marginea unei invitații provocatoare", prezentată de pr. conf. univ. dr. William A. Bleiziffer, de la Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, a expus câteva linii directoare ce pot însoți reflecția comună a creștinilor catolici, mai ales din țara noastră, precum și aplicarea recomandărilor exortației apostolice Amoris laetitia a Sfântului Părinte Papa Francisc.

Ultima parte a simpozionului s-a desfășurat în capela institutului și a fost dedicată unui recital de cântece și poezii, susținut de Grupul muzical Psalterion, coordonat de prof. univ. dr. Gabriel Bulancea de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați. Recitalul a fost introdus și exemplificat de conferința "Semnificația muzicii", prezentată de pr. lect. univ. dr. Cristian Dumea, OFMConv. Pe lângă legătura profundă dintre filosofie și muzică, s-a mai afirmat că muzica poate merge dincolo de limitările noastre culturale și are capacitatea de a transforma în bine omul.

Fr. Narcis-Leonard Laslău, OFMConv.

*

Înregistrarea video integrală a simpozionului poate fi urmărită accesând următoarele linkuri: [link 1], [link 2], [link 3], [link 4], [link 5].

* * *

Mai multe fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe pagina de Facebook a Provinciei "Sfântul Iosif" din România a Ordinului Fraților Minori Conventuali, iar articolul de mai sus a fost preluat de pe site-ul acesteia, www.ofmconv.ro.


 

lecturi: 257.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat