Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A fugit din Argentina cu ajutorul lui, acum l-a reîntâlnit pe Bergoglio

De Iacopo Scaramuzzi

Astăzi jurnalist și președinte al Institutului de Cooperare Economică Internațională (ICEI), ca tânăr student persecutat de dictatura argentiniană a generalului Jorge Rafael Videla, a reușit să fugă, pentru a se refugia în Italia, grație interesării lui Jorge Mario Bergoglio, în acea vreme provincial al iezuiților argentinieni. A relatat asta Nello Scavo în cartea "Lista lui Bergoglio. Cei salvați de Francisc în timpul dictaturii. Istorie nepovestită vreodată" (EMI). Acum, după 38 de ani, Alfredo Luis Somoza l-a întâlnit din nou pe "părintele Bergoglio", cu ocazia audienței acordate de papa Institutului Italo-Latino American (IILA), și în acest interviu reparcurge "timpurile întunecate" ale războiului murdar argentinian, analizează rolul de "mare reparator de greșeli comise în trecut" pe care pontiful îl desfășoară în acești ani, și relatează întâlnirea cu papa și gluma sa: "Cine s-ar fi gândit că ne vom întâlni aici?".

Cum și de ce l-ați cunoscut pe Jorge Mario Bergoglio?

În epoca dictaturii eu eram student la Universitatea "del Salvador" din Buenos Aires, care a fost cedată din punctul de vedere al gestiunii laicilor, dar continua să fie în toate privințele universitatea Societății lui Isus. Părintele Bergoglio era provincialul și ca atare se interesa de instituție și de mai multe ori am avut oportunitatea de a asculta sfaturile sale. El știa mult mai multe decât noi despre ce se întâmpla în Argentina și sugestia lui era mereu aceea de a deschide ochii, de a nu crede în propagandă și de a nu ne expune. Apoi am aflat, unii ca mine direct, alții după aceea, că părintele Bergoglio se implica activ pentru a pune la adăpost, oferind refugiu și grăbind ieșirea din țară, acele persoane care riscau moartea datorită activităților lor în social atunci când acest lucru era echivalat cu terorismul. În cazul meu, problemele se refereau la activitatea mea de tânăr ca jurnalist cultural pentru o revistă pe care o tipăream pe cont propriu și o distribuiam în mână. În ieșirea mea clandestină din Argentina am avut sprijin de la această rețea și în Brazilia, de unde m-am îmbarcat cu destinația Genova. În Italia am obținut statusul de refugiat politic acordat de Națiunile Unite și, după câțiva ani, cetățenia italiană Ius sanguinis datorită mamei mele.

După 38 de ani ce v-ați spus atunci când, vinerea trecută 30 iunie, v-ați întâlnit din nou?

Când a fost ales ca pontif, urma să iasă o carte a mea, "Dincolo de criză", pe care am reușit s-o opresc în tipografie pentru a adăuga un ultim capitol, "Primul Papă din era BRICS", dedicat noului Pontif. Am trimis-o papei Francisc care mi-a trimis o frumoasă scrisoare de binecuvântare. În sfârșit, vinerea trecută am avut oportunitatea de a-i putea mulțumi personal în timpul audienței pentru cei 50 de ani ai Institutului pentru Raporturile dintre Italia și America Latină. A fost o întâlnire fugară, priviri care se recunoșteau după atâția ani și care se întorceau înapoi la timpurile întunecate. Însă Francisc, cu marele său zâmbet a găsit gluma justă, și trebuie să spun că e foarte argentiniană, salutându-mă cu un: "Cine s-ar fi gândit că ne vom întâlni aici?".

Cum era Biserica argentiniană în epoca dictaturii militare? Ce rol a avut în acea epocă Jorge Mario Bergoglio și Societatea lui Isus?

Au fost scrise multe cărți despre rolul Bisericii în timpul dictaturii lui Videla. A fost o experiență traumatică ce a produs martiri uciși pentru mărturia lor, cum ar fi episcopul Angelelli, dar și pagini rușinoase de complicitate cu generalii și cu torționarii. Societatea lui Isus n-a avut un rol de protagonist, ci a ales un profil scăzut. Ei voiau să salvgardeze autonomia în materie intelectuală și educativă care dacă ar fi cedat cu privire la radicalizare ar fi dispărut cu siguranță. Bergoglio era preocupat de gestionarea marii responsabilități pe care o avea ca provincialul cel mai tânăr din toate timpurile, dar era angajat și în tutelarea vieții umane. Recentul film "Numiți-mă Francisc" reconstruiește în mod foarte fidel lumini și umbre ale iezuiților în timpul acelei perioade.

Cum evaluați rolul pe care-l are Biserica argentiniană acum când cu privire la acea epocă s-a deschis un capitol nou, îndeosebi cu decizia, împărtășită de Conferința Episcopală Argentiniană și Sfântul Scaun, de a face accesibile victimelor și rudelor directe ale desaparecidos respectivele documente prezente în arhivele ecleziale?

Cred că în sfârșit s-a făcut un lucru datorat. Nu e suficient acel mea culpa pe care Francisc, ca arhiepiscop de Buenos Aires, a îndemnat Conferința Episcopală să-l facă, este nevoie și de acte concrete care să poată ajuta la clarificarea unui adevăr incomod, dar datorat rudelor victimelor dictaturii. Pentru multe chestiuni latinoamericane, cum ar fi iertarea dată slujitorilor-preoți din Nicaragua, beatificarea monseniorului Romero și altele, Francisc a fost un mare "reparator" al greșelilor comise în trecut și care au avut drept consecință îndepărtarea de Biserică a atâtor credincioși. Biserica lui Francisc este în linie cu Conciliul al II-lea din Vatican, singura cale pentru a redeveni "populară".

Unele țări latinoamericane, a spus papa în cursul audienței acordate lui IILA unde dumneavoastră erați prezent, "trec prin moment dificile la nivel politic, social și economic": care este evaluarea dumneavoastră a rolului pe care în această perioadă pot să-l aibă papa și diplomația Sfântului Scaun în scenarii cum ar fi Venezuela, Brazilia, Columbia?

În Columbia stimulentul lui Francisc a fost decisiv în faza finală a acordurilor care înaintau înainte de începerea pontificatului său. În Venezuela - adevăratul spin care provoacă durere Papei în acest moment - Francisc a pus o personalitate de mare însemnătate, cardinalul Pietro Parolin, fost nunțiu apostolic la Caracas și astăzi secretar de stat al Vaticanului, pentru a încerca să-i facă să se așeze la o masă guvernul și opoziția în așa fel încât să găsească o conviețuire pașnică până la alegerile prezidențiale din 2018. Din păcate, această propunere de mediere n-a fost acceptată de ambele părți pentru că ar însemna să se recunoască reciproc. Dar care este alternativa pentru Venezuela tulburată de criza economică și socială? Din păcate războiul civil. Sperăm ca apelul lui Francisc să găsească urechi atente în săptămânile următoare. Cu privire la Brazilia nu-mi reiese o interesare directă a Vaticanului, dar nu se poate tăgădui că este în gândul Papei, dat fiind că este vorba despre țara cu cei mai mulți catolici din lume.

(După Vatican Insider, 5 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat