Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Au învins prietenia și dialogul

Și președintele Macron la celebrarea primei aniversări a asasinării părintelui Hamel

De Charles de Pechpeyrou

În urmă cu un an, la 26 iulie 2016, erau numai cinci persoane care asistau la Liturghia de dimineață celebrată de părintele Jacques Hamel în mica biserică din Saint-Étienne-du-Rouvray. O Liturghie întreruptă brutal de asasinarea părintelui bătrân (avea 86 de ani), lovit de mai multe ori de lama cuțitului unuia dintre cei doi teroriști care au năvălit înăuntru.

Exact după an erau în schimb peste 700 de persoane, între care președintele Republicii franceze, Emmanuel Macron, înăuntru și în afara bisericii. Împreună pentru a aduce omagiu părintelui Hamel, "un om între oameni, un preot între preoți, fidel, simplu, obișnuit", un preot "care n-a murit singur ci cu Isus", așa cum a spus arhiepiscopul de Rouen.

Fiecare moment al acestei zile de comemorare a fost simplu, obișnuit, corespunzător imaginii părintelui Hamel și al Bisericii pe care o reprezenta. Și totuși au fost momente de mare emoție și de mare rezonanță, considerând acoperirea mediatică excepțională și mai ales extraordinara atmosferă de pace și de fraternitate care s-a trăit.

Omagiul adus părintelui Hamel a început cu Liturghia prezidată în biserica din Saint-Étienne-du-Rouvray de arhiepiscopul de Rouen, Dominique Lebrun, la aceeași oră în care părintele Hamel a urcat la altar în ziua de 26 iulie 2016. Alături de arhiepiscop erau numeroși preoți, între care arhiepiscopul emerit de Rouen, Jean-Charles Descubes, parohul de Saint-Étienne-du-Rouvray, Auguste Moanda-Phuati, și Paul Vigouroux, postulator al cauzei de beatificare a părintelui Hamel.

Statul era reprezentat la nivelele maxime: în afară de președintele Republicii, Emmanuel Macron, erau prezenți primul ministru Edouard Philippe, ministrul de interne, Gérard Collomb, responsabilul raporturilor cu diferitele culte din țară, președintele Consiliului constituțional Laurent Fabius, și autorități locale, între care primarul de Saint-Étienne-du-Rouvray și deputatul de Seine-Maritime. Și reprezentanți ai comunității musulmane locale și naționale au voit să participe la această celebrare. Între mulții credincioși, câteva rude ale părintelui Hamel și surorile care au asistat la Liturghia din 26 iulie 2016. În schimb, perechea de persoane bătrâne care au fost constrânse să filmeze uciderea n-au avut forța să vină.

În spatele bisericii pline a fost pusă pe o simplă măsuță și alături de un buchet de flori cartea de aur pe care toți au putut lăsa scris un gând, o rugăciune, un mesaj. Aproape de intrarea în edificiu, portretul părintelui Hamel, pictat de un musulman la puține ore după dramă.

La începutul Liturghiei, arhiepiscopul Lebrun s-a oprit în fața lumânării pascale care a fost aruncată la pământ de unul dintre asasini în timpul atacului. Lumânarea a fost împodobită cu flori adunate din grădina părintelui Hamel. Apoi, procesiunea s-a oprit în același loc unde părintele Hamel a murit, în spatele altarului, la picioarele treptelor.

În omilie, arhiepiscopul de Rouen a subliniat că viața și moartea părintelui Hamel, "vorbesc mult dincolo de ceea ce s-ar fi putut imagina. Inspiră, chiar strigă, se adresează fiecăruia dintre noi - a spus el - după propria viață, propriile întrebări sau convingeri".

Viața și moartea bătrânului preot, a continuat arhiepiscopul, au inspirat bărbați și femei care caută noi drumuri, descoperind și primind pe părintele Hamel, care era "un om între oameni, un preot între preoți, fidel, simplu, obișnuit". Și viața și moartea părintelui Hamel, a continuat el, vorbesc nu prin imaginile atroce ale asasinării sale, ci prin "discreția, perseverența, fidelitatea, generozitatea sa, viața sa oferită, când, în inima noastră, întrevedem primele roade ale dramei: prietenia, înțelegerea, dialogul adică iubirea victorioasă, mult dincolo de ceea ce am fi putut imagina".

Pentru că, a spus arhiepiscopul Lebrun, "părintele Hamel n-a murit singur. A murit cu Isus, puțin după ce a pronunțat cuvintele sale: "Acesta este trupul meu, acesta este sângele meu, dăruit pentru voi"". Și a încheiat dorind ca "euharistia noastră din această dimineață, ca aceea care este celebrată de orice preot cu unul, cinci sau mii de credincioși să poată aduce roadele atât de așteptate de aproapele nostru, acest aproape care uneori se află departe".

Printre mulțimea de credincioși care urmăreau Liturghia pe un ecran mare așezat pe platoul din fața bisericii, un domn venit cu fiul s-a destăinuit: "Nu suntem credincioși ci simpli cetățeni, însă tot suntem prezenți pentru că această dramă ne-a lovit, ne-a tulburat. Trăim lângă casa unuia dintre tinerii asasini, a cărui familie, persoane cumsecade, a fost foarte încercată". Venit dintr-o altă parohie, un credincios a spus: "Iată rodnicia sângelui martirilor! Priviți, acum un an, erau numai cinci la Liturghia de la ora 9.00, astăzi biserica este plină". Și s-a îndepărtat spunând că se roagă de un an pentru tinerii care l-au ucis pe părintele Hamel.

Al doilea moment al acestei zile de omagiu adus bătrânului preot a fost inaugurarea, în piața din fața bisericii, a unei lespede de piatră comemorative pentru pace și fraternitate, ridicată de primăria din Saint-Étienne-du-Rouvray. Este vorba despre un monument în formă de disc, din oțel inoxidabil unde au fost imprimate chipul părintelui Jacques Hamel și textul din primele articole ale Declarației Drepturilor Omului și Cetățeanului. În timpul ceremoniei, luând cuvântul, arhiepiscopul de Rouen a afirmat că "atentatele, ieri, profanarea de morminte sau locuri de cult, astăzi, chiar dacă sunt comise de adolescenți, sunt o umbră pentru toată societatea noastră care nu știe unde va merge după moarte și se crede liberă să facă tot ceea ce dorește orice individ, inclusiv să scurteze viața sau să împiedice nașterea". În numele părintelui Hamel, a lansat după aceea un apel "tuturor celor care încă ezită" chemându-i să abandoneze umbra urii, a dezbinării, a minciunilor, a egoismelor și a războiului, pentru a porni la drum spre lumina iubirii, a unității, a adevărului, a fraternității și a păcii.

Conform arhiepiscopului, "sângele părintelui Jacques Hamel este de aceeași compoziție a sângelui lui Isus; strigă împreună cu toți martirii, lansează un apel la fraternitate, fără excludere, așa cum o demonstrează întâlnirea din această dimineață".

Imediat după aceea, a luat cuvântul președintele Republicii: "În inima legilor noastre și codurilor noastre făurite de istorie, există o parte asupra căreia nu se tratează, o parte pe care nu se pune mâna, o parte, vreau să îndrăznesc acest cuvânt, sacră. Această parte este viața celuilalt, dar este și tot ceea ce ne face umani: iubirea, speranța, dăruirea de sine, alipirea de cei dragi și de rădăcini, aprecierea celorlalți". Părintele Hamel, a adăugat Macron, "întrupa toate acestea, în discreție și în respectarea scrupuloasă a funcției sale". "Profanând persoana sa, profanând biserica sa, deci credința sa - a continuat șeful statului - asasinii săi au atentat la această legătură profundă care-i unește pe francezi, fie că sunt sau nu credincioși, fie că sunt sau nu catolici. Și această legătură ne-a apărut în toată forța sa". Pentru președintele Macron "chipul lui Jacques Hamel a devenit chipul celui care refuză această cultură de moarte și acest terorism arogant". La sfârșitul ceremoniei, rude și prieteni ai părintelui Hamel au fost primiți în prezbiter pentru o întâlnire cu Emmanuel Macron, care a durat trei sferturi de oră.

Ziua comemorativă o va încheia celebrarea vesperelor în bazilica "Notre Dame de Bonsecours", la Rouen, urmată de un moment de reculegere la mormântul părintelui Hamel, devenit de un an loc de pelerinaj. Un mormânt simplu, în sectorul rezervat preoților și călugărilor, la puțini metri de cel al poetului José María de Heredia.

(După L'Osservatore Romano, 27 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat