Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfânta Liturghie la 10 ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici

Episcopul Anton Durcovici, torturat și înfometat în închisoarea de la Sighet, mort la 10 decembrie 1951, a fost declarat fericit la 17 mai 2014. În amintirea acestui eveniment istoric al Diecezei de Iași, s-a celebrat o Sfântă Liturghie solemnă vineri, 17 mai 2024, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. A prezidat ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București. Au fost prezenți preoți de la diferite parohii și instituții din Iași și numeroși credincioși. Au animat cântările seminariștii de la Seminarul Mare din Iași. După Liturghie s-a inaugurat Ansamblul Muzeal Catolic, s-a vernisat expoziția "Enigma unei catedrale - 6 secole de catolicism" în cripta catedralei vechi. Întreaga sărbătoare a fost transmisă de Radio ERCIS FM și televiziunea Angelus TV.

PS Iosif Păuleț i-a salut pe episcopii prezenți la altar, ÎPS Aurel Percă, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit, PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și PS Petru Gherghel, episcop emerit, pe oaspeți, pe preoții concelebranți și pe toți cei care erau în legătură directă cu celebrarea din catedrală, amintind că sunt exact 10 ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, un eveniment care a marcat istoria Diecezei de Iași.

După citirea lecturilor sfinte și a evangheliei de către diaconul Mihai Ispas, pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare a episcopului martir, a ținut predică în cadrul căreia a creionat un paralelism între viața lui Isus și viața martirului Durcovici. Prima parte a vieții episcopului este redată de cuvintele Psalmului 40,7-8: "Iată vin, ca să fac voința ta!". Acesta este un primul principiu cristologic după care s-a orientat. A doua parte, cea a slujirii episcopale, este cuprinsă în gândul reflectat și în cartea Faptele Apostolilor, și anume că Biserica ce i-a fost încredințată spre păstorire era a lui Dumnezeu, iar poporul pe care avea să-l conducă îl avea pe Domnul înviat drept răspuns. În viața sacerdotală, Anton Durcovici a fost conștient de condiția sa de slujitor. În viața de episcop, el a imitat, mai ales în suferințele sale, destinul Mântuitorului. A fost părăsit, torturat, înfometat, viața lui culminând cu strigătul după dezlegare. Setea lui era asemănătoare setei lui Isus de pe cruce. Cine este Anton Durcovici? a întrebat predicatorul. Și a răspuns: "Un însoțitor statornic și convins al divinului prizonier Cristos. Este fără îndoială unul dintre cei mai actuali sfinți, un model eminent de sfințenie care ne va călăuzi pașii credinței în mileniul al treilea"

La finalul Sfintei Liturghii, episcopul Iosif Păuleț i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru momentul liturgic, le-a mulțumit celor prezenți în catedrală, precum și ascultătorilor și telespectatorilor.

După binecuvântarea finală, episcopii și preoții s-au îndreptat în procesiune în cripta catedralei vechi unde s-a desfășurat inaugurarea Ansamblului Muzeal Catolic.

A luat cuvântul pr. Iosif Antili, care în câteva cuvinte a subliniat însemnătate momentului și meritele celor care au contribuit la realizarea criptei și a muzeului. O alocuțiune i-a revenit primarului Iașului, Mihai Chirica. Acesta a menționat unicitatea evenimentului vizitei Papei Francisc la Iași, relațiile de bună înțelegere între Biserica Catolică și cea Ortodoxă, și a prezentat Albumul aniversar 5 ani, un album de fotografii realizate cu ocazia vizitei Suveranului Pontif, exprimându-și dorința ca momentul istoric să rămână ca o amprentă în memoria viitoarelor generații. Referindu-se la prezența Papei Francisc în orașul celor șapte coline din Moldova, primarul a spus: "Dacă a ales Iașul, a făcut-o sub bagheta lui Dumnezeu".

Despre semnificația muzeului din cripta catedralei, precum și despre activitatea de cercetare arheologică și expoziția obiectelor descoperite în perioada de restaurare a Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" dintre anii 2018-2021 a vorbit directului Ansamblului Muzeal Catolic, Carmil Matia Chelaru. A fost prezentat Albumul Ansamblul Muzeal Catolic Iași, tipărit la Editura "Presa Bună". "Sperăm ca Ansamblul Muzeal să se înscrie în lista celor mai importante muzee ale orașului nostru, asta datorită faptului că avem un patrimoniu extrem de valoros", a spus în încheiere Carmil Chelaru.

A urmat citirea unei lecturi din Sfânta Scriptură, apoi, după rostirea unei rugăciuni, episcopul Iosif Păuleț a stropit cu apă sfințită și a tămâiat spațiul care adăpostește exponatele muzeale - obiecte de cult, fragmente din lemn, din ceramică și sticlă, textile etc.

ÎPS Aurel Percă a exprimat la final felicitări episcopilor Diecezei de Iași și celor implicați direct în realizarea acestui ansamblu muzeal, amintind de sfinții care au sfințit aceste locuri, îndeosebi Fericitul Anton Durcovici.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumele foto realizate de Ovidiu Bișog și Adrian Cuba.

* * *




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat