Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: AC(C)ționari mici, inimi mari: astăzi este ziua voastră!

Sâmbătă, 4 mai 2024, la invitația echipei Sectorului Copii a Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif", a avut loc "Sărbătoarea jocului", moment prin care s-a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a Acțiunii Catolice a Copiilor în Dieceza de Iași, gazda evenimentului fiind Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Tămășeni. Tema zilei a fost "ACCelerometrul copilăriei", însoțită de motoul biblic: "Bucuria voastră să fie deplină" (In 15,11).

Ziua a început în spiritul entuziast al copilăriei, cei mici alături de animatori și asistenți spirituali, au fost întâmpinați energic cu bansuri de animatori și de personajele preferate din desenele animate, Mickey și Minnie. A urmat un moment de rugăciune însoțit de cuvântul de bun venit din partea gazdelor, prin părintele vicar, Eduard Amariei, și domnul primar, Ștefan Lucaci. Întregul program al zilei a fost moderat de vicepreședintele sectorului copii, Ana-Georgiana Pustianu, alături de responsabilii zonali: Bianca Dogariu, Andrei Bereșoaie și Ema Pal. Au participat peste 170 de copii și animatori la care s-au alăturat asistenți spirituali, membrii Consiliului Diecezan și foști responsabili ai sectorului copii. Cum altfel se putea sărbători mai frumos aniversarea ACC decât prin joacă, astfel că, în continuarea programului a urmat "Joacă-te cu bucurie în ACC!", jocuri de tip stand, pregătite de către fiecare parohie. Copiii au putut alege la ce joc vor să participe, fiecare dintre ele fiind antrenante, de concentrare sau de dexteritate, primind un cartonaș pe care au strâns ștampile pentru a putea participa la finalul zilei la o tombolă cu premii. Ziua senină a creat un prilej perfect pentru un moment de comuniune în parc, auzindu-se doar zumzetul glasurilor de copii, bucuroși să participe la jocuri atât de frumoase și captivante, încât cu greu s-au lăsat distrași pentru a gusta din prăjiturile delicioase realizate de membrii sectorului adulți din Acțiunea Catolică Tămășeni.

A urmat Sfânta Liturghie de mulțumire pentru cei 30 de ani de activitate a Acțiunii Catolice a Copiilor și pentru clipele minunate petrecute împreună în această zi de sărbătoare, moment animat de către copii prin cântece și citirea lecturilor. Totodată, părintele Ciprian Fechetă ne-a vorbit la predică despre persecuțiile pe care le putem avea și cum putem fi judecați de către ceilalți, dar să nu uităm că Isus Cristos ne cunoaște și ne știe cel mai bine, el este cel mai bun prieten al nostru. Ne-a încurajat să nu ne fie teamă de cei din jurul nostru, precum Isus se apropie de fiecare dintre noi, așa să facem și noi. La sfârșitul cuvântului de învățătură ne-a provocat ca pe tot parcursul zilei să cunoaștem trei persoane noi, apropiindu-ne de ele pentru a ne îmbogăți cu prietenia celorlalți.

Ziua s-a încheiat cu "ACC are talent" un moment de festival în care micile talente ACționare au oferit sărbătorii o atmosferă unică și o veselie aparte prin momente de dans și interpretare de cântece, printre care și imnul special creat pentru aniversare, intitulat după sloganul: "Hei, copilărie! ACC e bucurie!" S-au extras și câștigătorii tombolei însă considerăm că fiecare copil a câștigat o experiență plină de bucurie.

Mulțumiri tuturor participanților pentru buna dispoziție, organizatorilor pentru timpul oferit, sponsorilor care ne-au îndulcit ziua și parohiei gazdă, părintelui paroh Laurențiu Ignat și părintelui vicar Eduard Amariei pentru primirea călduroasă și atenția acordată bunei desfășurări a zilei!

Mulțumim lui Dumnezeu pentru iubirea cu care binecuvântează Acțiunea Catolică, pentru toți responsabilii, animatorii și asistenții spirituali care s-au implicat în formarea și călăuzirea copiilor spre Cristos. Sub privirea lui ocrotitoare așezăm toți copiii și animatorii de ieri și de azi!

Iustina Farcaș

* * *

Mărturii:

  • "Cei 30 de ani de la înființarea sectorului copii în Dieceza de Iași s-au sărbătorit printr-o întâlnire care a adus zâmbete și bucurie pe fața copiilor prin activitățile care au avut loc. A fost o zi bine organizată, plină de energie și fericire." (Iasmina, Parohia "Sf. Mihail" - Valea Mare)

  • "Activitatea mi s-a părut foarte reușită, un eveniment cu adevărat încântător atât pentru copii cât și pentru animatori. Copiii din parohia noastră au plecat extrem de încântați acasă, spunându-ne că abia așteaptă următoarea activitate. Nu s-au plictisit nici măcar o secundă. Noi, în calitate de animatori, am fost foarte relaxați pe tot parcursul activității, deoarece copiii noștri au fost foarte prinși de tot ce au pregătit membrii consiliului, tot ce a trebuit noi să facem a fost să-i supraveghem. Doresc să le transmit felicitări membrilor consiliului pentru toată implicarea lor și așteptăm cu nerăbdare următoarea activitate!" (Daria Bejan, Parohia "Sfântul Anton de Padova" - Iași)

  • "Dacă aș putea descrie experiența zilei de ieri, aș spune un simplu cuvânt: VESELIE. Văzând atâta entuziasm pe fața copiilor, m-a cuprins un dor profund de copilărie și cum atunci nu aveam o grijă, fiind mereu curioasă de a afla lucruri noi. A fost o zi minunată, alături de oameni excepționali, cât și plină de râsete și voie bună, simțind cu adevărat că fac parte dintr-o mare familie, cea a Acțiunii Catolice. Așa că, haideți să spunem încă o dată împreună, după 30 de ani de implicare și muncă de la înființarea ACC: Hei, copilărie! ACC e bucurie!" (Bianca Ganea, Parohia "Sfânta Fecioară Maria Regină"- Tămășeni)

  • "Am participat la multe întâlniri, zile de formare organizate de AC pentru tineri și adulți, am participat chiar și la organizarea unor astfel de zile, dar niciodată nu am crezut că voi participa la o asemenea zi. Ce zi? Ziua în care nu numai că vezi bucuria pe fețele copiilor, ci și să simți toată fericirea pe care ei o emană, o fericire molipsitoare. Și din ce? Din simplul fapt că sunt împreună cu alți copii, că se joacă împreună. Câtă energie, câte zâmbete, câtă veselie! Puteai să fii cel mai trist om de pe lume și să ai cea mai urâtă zi din viața ta, dacă te apropiai de acei copii, uitai de toate și deveneai ca ei: fericit. Am prins o discuție într-un grup de copii: «Câte ștampile ai? Doar două (și avea o față tristă deoarece ceilalți aveau câte șase ștampile). Mergi acolo că este mai ușor concursul, sau acolo că e coada mai scurtă și poți să stai de mai multe ori la coadă», îi spuneau ceilalți copii. O încurajau, nu râdeau de ea că a rămas în urmă cu ștampilele. Poate pare banală întâmplarea, dar noi, adulții, am uitat să facem asta.

    Sfânta Liturghie!!! Deci... îmi era dor de o astfel de Liturghie în care să simți că ești prezent, să simți că formezi «una» cu preoții și ceilalți credincioși, și că nu ești doar un simplu spectator care răspunde monoton la liturghie. Preoții celebranți au tot creditul pentru asta. 30 de ani de ACC! Oare la fiecare întâlnire a copiilor din AC este așa o fericire? Fericirea inocentă de copil! Dacă da, am pierdut multe ca om adult neparticipând la precedentele ediții de Sărbătoare a Jocului." (Un participant, Parohia "Sfântul Anton de Padova" - Faraoani)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 mai: Tămășeni: AC(C)ționari mici, inimi mari: astăzi este ziua voastră!




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat