Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalul Pietro Parolin va veni la Iași

În zilele de 18 și 19 mai 2024, Dieceza de Iași va avea deosebita bucurie de a-l avea în mijlocul său pe Eminența Sa cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Sanctității Sale Papa Francisc. Vizita înaltului oficial al Bisericii Catolice și al Vaticanului este prilejuită de Ziua Tineretului, care va fi organizată la Iași sâmbătă, 18 mai, prin care se dorește comemorarea a 10 ani de la beatificarea episcopului nostru martir Anton Durcovici, cinci ani de la vizita Papei Francisc la Iași și 25 de ani de la vizita Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea în Romania.

Cu ocazia vizitei pe care o va întreprinde la Iași, Eminența Sa cardinalul Pietro Parolin va prezida Sfânta Liturghie solemnă de sâmbătă, 18 mai, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la ora 11.30. La celebrare vor fi prezenți PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, precum și ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit.

Cu această ocazie, cardinalul va avea posibilitatea să îi întâlnească pe tinerii veniți din toată Dieceza de Iași, pe preoții și persoanele consacrate care se ocupă de formarea acestora. În cadrul predicii, Eminența Sa va adresa un cuvânt de încurajare tuturor celor prezenți.

În după-amiaza aceleiași zile va vizita Centrul pentru vârstnici și cel pentru persoane cu nevoi speciale coordonate de Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" și, respectiv, de Congregația "Slujitorii Carității" - Opera Don Guanella. Distinsul oaspete se va întâlni cu vârstnicii și cu ceilalți beneficiari, precum și cu preoții, surorile și seminariștii care slujesc în aceste centre.

A doua zi, duminică, 19 mai, în solemnitatea Rusaliilor, cardinalul Pietro Parolin se va întâlni la ora 9.00, în Aula magna a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași cu formatorii și seminariștii din seminariile prezente în Dieceza de Iași, inclusiv cu cei care se pregătesc să devină slujitori ai altarelor în cadrul diferitelor ordine sau congregații călugărești. Vizita se va încheia cu celebrarea Sfintei Liturghii în limba latină de la ora 10.00, în capela Seminarului Mare din Iași.

În cele două zile cât va fi prezent la Iași, cardinalul Pietro Parolin va avea și alte întâlniri cu autorități civile și religioase.

În scrisoarea pastorală la ceas aniversar, intitulată "Forța speranței, bucuria recunoștinței", PS Iosif Păuleț, referindu-se la vizita cardinalului Pietro Parolin la Iași, a scris: "Vedem în prezența Eminenței Sale printre noi un semn de apropiere, de comuniune și de iubire din partea Papei Francisc".

Cancelaria episcopală

* * *

Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, s-a născut la Schiavon, Italia, la 17 ianuarie 1955. La vârsta de 14 ani, a intrat la seminarul din Vicenza și a fost hirotonit preot la 27 aprilie 1980.

În 1983, a intrat la Academia Pontificală Ecleziastică și a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun la 1 iulie 1986, slujind ulterior în Nigeria, până în 1989, și Mexic până în 1992. În 1986, a obținut, de asemenea, o diplomă în drept canonic la Universitatea Pontificală Gregoriană.

Începând cu anul 2000, a colaborat cu episcopul de atunci, Attilio Nicora, pe probleme legate de punerea în aplicare a revizuirii Concordatului de la Lateran din 1984, cu referire specială la ordinariatul militar. La 30 noiembrie 2002, a fost numit subsecretar al Secției pentru relațiile cu statele din cadrul Secretariatului de Stat.

Expert în special în chestiuni privind Orientul Mijlociu și, în general, în cele referitoare la situația geopolitică a continentului asiatic, a lucrat în mod special la construirea și consolidarea relațiilor dintre Sfântul Scaun și Vietnam. De asemenea, a contribuit la redeschiderea dialogului dintre israelieni și palestinieni, convins de necesitatea unui efort comun pentru "a crea condițiile pentru o pace adevărată și dreaptă" în Orientul Mijlociu. În decembrie 2008, a condus delegația care a luat parte la lucrările Comisiei bilaterale permanente dintre Sfântul Scaun și Statul Israel.

La 17 august 2009, a fost numit nunțiu apostolic în Venezuela și a fost ridicat la demnitatea de arhiepiscop cu scaunul episcopal titular de Acquapendente. A primit hirotonirea episcopală la 12 septembrie 2009. La 31 august 2013, Papa Francisc l-a numit secretar de stat și a intrat în funcție la 15 octombrie 2013.

Cardinalul Parolin este membru al Consiliului cardinalilor înființat pentru a-l consilia pe Papa Francisc în guvernarea Bisericii universale și pentru a studia un plan de revizuire a Constituției apostolice privind Curia romană, "Pastor Bonus". A fost proclamat cardinal de către Papa Francisc în cadrul consistoriului din 22 februarie 2014.

La 28 octombrie 2016, suveranul pontif l-a numit membru al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor.

La 26 iunie 2018, Sfântul Părinte Francisc l-a numit în Ordinul Cardinalilor Episcopi, cu efect de la 28 iunie următor.

La 13 septembrie 2004 i-a fost conferit Ordinul național Steaua României în grad de Ofițer prin decret al președintelui României de la acea vreme, alături de alți înalți prelați ai Vaticanului, "în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită la dezvoltarea relațiilor dintre România și Sfântul Scaun și pentru grija constantă acordată consolidării raporturilor interconfesionale în România".

Pe lângă limba italiană, cunoaște limbile franceză, engleză și spaniolă.

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Mesajul card. Pietro Parolin adresat tinerilor care vor participa la Ziua Tineretului 2024




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat