Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Administrarea Sfântului Mir în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

Pe 12 mai 2024, în duminica dintre Înălțarea Domnului și Rusalii, care se află în zilele pregătitoare a Coborârii Duhului Sfânt, în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a avut loc celebrarea Sfântului Mir. Preasfințitul Iosif Păuleț, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11:00, a conferit celor 35 de adolescenți Darul Duhului Sfânt, Mângâietorul și Sprijinitorul tuturor acelora care cred și îl urmează pe Dumnezeu.

A fi creștin presupune a aparține și a fi într-o legătură strânsă cu Biserica, comunitatea de credință care este familia lui Dumnezeu. De aceea, bucuria și emoția adolescenților și a familiilor acestora au devenit bucuria și motivul de sărbătoare a întregii familii de credință, Biserica. Fiecare membru al acestei familii împărtășește trăirile celui de lângă el. Iar aceasta s-a observat prin participarea numeroasă și activă a credincioșilor.

În cadrul predicii, Preasfințitul a subliniat cele patru intenții cu care se roagă Isus pentru ucenicii săi (cf. In 17,11b-19): să fie fideli, să rămână uniți între ei, să fie păziți de Cel Rău, să slujească Adevărul. Toate acestea sunt posibile prin puterea Duhului Sfânt care a fost trimis de Cristos asupra ucenicilor săi, dar și asupra celor 35 de adolescenți, ca și asupra noastră, a tuturor. La trăirea acestor dorințe ale Mântuitorului sunt chemați toți cei care au fost însemnați cu pecetea Duhului Sfânt. Acesta a fost și îndemnul Preasfințitului către candidații la Mir.

"Sacramentul Mirului ne angajează să ne mărturisim credința cu tărie și curaj. După exemplul și prin mijlocirea Fericitului Anton Durcovici, martir al credinței, dar și cu ajutorul rugăciunii și a exemplului dumneavoastră ne dorim să parcurgem drumul vieții călăuziți de harul divin." Acestea au fost propunerea și dorința exprimate la finalul Sfintei Liturghii de o reprezentantă a noilor miruiți.

Părintele paroh, Daniel Iacobuț, i-a încurajat pe adolescenții miruiți să păstreze în ei chipul lui Dumnezeu care s-a imprimat în ei așa cum sfânta crismă s-a imprimat în pielea frunții lor. Iar acest chip trebuie să fie văzut în toate persoanele care alcătuiesc comunitatea creștină.

Darurile Duhului Sfânt să-i însoțească mereu pe noii miruiți pentru a da mărturie despre credința lor în Dumnezeul cel iubitor și pentru a se simți membrii iubiți ai familiei de credință.

Iată câteva impresii ale adolescenților miruiți.

  • "Pentru mine, primirea Mirului a fost o celebrare plină de emoție, în care am câștigat o nouă misiune: aceea de a trăi viața în iubire și fericire alături de Dumnezeu și de semenii mei. Am devenit o persoană mai încrezătoare, dobândind tărie și curaj" (Jasmine Gabor).

  • "Pentru mine pregătirea pentru primirea sacramentului Confirmațiuni a fost una frumoasă, interactivă și plină de exemple din viața reală prin care am dobândit cunoștințe despre Dumnezeu. Liturghia Mirului a fost una plină de emoții, dar Preasfințitul, prin tainele celebrate și înțelepciunea sa, ne-a ajutat să scăpăm de emoții și să trăim cu credință acest moment" (Luca Cherecheș).

  • "Liturghia Mirului a ieșit mult mai frumos decât mă așteptam. Am avut emoții la început, dar am reușit să trăiesc momentul, chiar dacă nu a fost totul așa cum mi-am dorit" (Andrei Gherghel).

  • "Primirea sacramentului Mirului a fost o zi specială pentru mine. Am așteptat cu multe emoții acest moment. Încă de la începutul pregătirii pentru primirea Mirului am fost cuprinsă de mult entuziasm și bucurie. A fost o experiență unică și de neuitat" (Antonia Dogariu).

Pr. Valeriu Balan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 mai: Iași: Administrarea Sfântului Mir în Parohia "Adormirea Maicii Domnului". Foto: Adrian Cuba




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat