Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Parcursul sinodal, o ascultare "deschisă și vulnerabilă"

Papa este autor al prefeței la cartea care apare marți, 30 aprilie 2024, intitulată "Conversația în Duhul - Arta discernământului și practica sinodalității", scrisă de părinții iezuiți Juan Antonio Guerrero Alves și Óscar Martín López. Volumul, editat de LEV, a fost deja publicat anul trecut în spaniolă cu titlul original "Conversación espiritual, discernimiento y sinodalidad" (Editorial Sal Terrae, Grupo de Comunicación Loyola). Redăm în continuare textul integral.

Iubiți frați, vă mulțumesc pentru că ați împărtășit cu mine această carte înainte de a fi publicată. Din ceea ce relatați în introducere cu privire la geneza sa, văd că Óscar a știut să-l smulgă pe colegul său din lumea economiei în care îl închisesem în această casă, pentru a-l restitui la teme mai spirituale. Este frumos că din conversația spirituală între autorii săi s-a născut o carte despre conversația în Duhul.

Deși tratarea este dedicată, mai ales conversației în Duhul, care este metodologia adoptată pe drumul sinodal, apreciez mult că nu v-ați oprit la metodă și la funcționarea sa. Văd cu satisfacție că furnizați cititorului referințele istorice suficiente ca să perceapă profunzimea acestei metode și tot ceea ce pune în joc cu scopul de a se transforma cu adevărat într-o experiență de ascultare a Duhului. Remarcați că metoda sinodală este o experiență spirituală, în care cuvântul și ascultarea tind să facă în așa fel încât Duhul Sfânt să fie adevăratul protagonist. Răsfoirea cărții dă ocazia de a observa că drumul sinodal pe care l-am întreprins ca Biserică este o experiență spirituală personală, comunitară și eclezială, și prin urmare cere munca individuală a fiecăruia în propriul său interior.

Ideea conversației ca "revărsare într-o matcă comună" merită o dezvoltare viitoare. De fapt, această concepție despre conversație permite să se aducă diferitele puncte de vedere pentru a îmbogăți acea matcă comună. O doză mai mare de conversație în viața citadină și în cea eclezială ne-ar face un mare bine. În conversația în Duhul găsim o cale participativă orientată spre comuniune și spre reînnoirea misiunii, care încurajează participarea tuturor și primește în comuniune și în unitate marea diversitate care suntem noi toți.

Conversația în Duhul, discernământul și sinodalitatea consistă, mai ales, în ascultare. Drumul sinodal întreprins de Biserică este un drum de ascultare în profunzime. Atitudinea pe care o sugerați, a unei "ascultări deschise și vulnerabile", este fundamentală și foarte necesară, de fapt permite Duhului să ne miște și să ne facă să ne schimbăm, să alegem și să ne ducă la decizii concrete. Dacă fiecare rămâne încuiat în poziții pe care le-a adoptat anterior, nu va exista adevărată conversație, nici adevărată ascultare a Duhului. Nu va găsi nimic ce să poată învăța sau asimila de la ceilalți și îi va fi frică de orice decizie care implică schimbări. De fapt, numai atunci când ne ascultăm cu adevărat ieșim îmbogățiți și aprofundăm comuniunea și misiunea.

Mi s-a părut deosebit de esențial capitolul despre dispozițiile interioare. Așa cum am spus în mai multe ocazii, intenția noastră nu este să convocăm un parlament și nici să facem un sondaj de opinie. Vrem să mergem împreună ca surori și frați, ascultându-l pe Duhul Sfânt. El este adevăratul protagonist al Sinodului. Ascultarea Duhului cere o atitudine interioară determinată. Conversația în Duhul, discernământul și sinodalitatea pot avea loc numai dacă încercăm să ne golim de noi înșine pentru a ne umple de Duh, dacă libertatea noastră dezleagă lanțurile materiale, ideologice și afective, în așa fel încât să permită Duhului să ne conducă pe noi cu eficacitate mai mare; dacă noi cultivăm înăuntrul nostru atitudini de umilință, ospitalitate și primire, și în același timp punem deoparte autosuficiența și autoreferențialitatea. Numai astfel comuniunea noastră și misiunea noastră se vor putea întări.

Dedicați ultimul capitol manierei concrete pentru a face conversația în Duhul. Explicați metoda sa, maniera de a o face, aspectele care cer o atenție deosebită. Acest capitol nu trebuie citit ca și cum ar fi apogeul cărții. Fiecare metodă este un mijloc pentru un scop, nu este scopul. Și Instrumentum laboris se referă la necesitatea de a adapta metoda la diferitele situații, ca să fie de ajutor adevărat. Importanța capitolelor precedente constă, întocmai, în a permite să se pregătească și să se aplice bine metodologia.

Instrumentum laboris sublinia necesitatea formării la conversația în Duhul. Mi se pare că această carte prezentată de voi furnizează materiale utile pentru această finalitate. Vă mulțumesc mult pentru angajarea voastră și sunt sigur că va constitui un ajutor excelent în multe ambiente ecleziale.

Isus să vă binecuvânteze și Fecioara să vă ocrotească și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Franciscus

(După Vatican News, 29 aprilie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat