Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Al XXIII-lea Capitul Provincial Ordinar al Fraților Minori Conventuali din România va fi la Roman

În perioada 6-11 mai 2024, Provincia "Sfântul Iosif, soțul Preasfintei Fecioare Maria" din România a Ordinului Fraților Minori Conventuali va celebra, la Roman, în conventul "Sfântul Francisc de Assisi", cel de-al XXIII-lea Capitul Provincial Ordinar. Capitulul Provincial a fost convocat oficial în data de 26 august 2023 prin scrisoarea ministrului general, fr. Carlos A. Trovarelli.

Capitulul Provincial, având loc o dată la patru ani, este autoritatea supremă în fiecare provincie și își propune să reglementeze activitatea fraților după normele Constituțiilor în vigoare, în spiritul evangheliei și a spiritualității franciscane. Frații delegați reuniți în capitul vor discerne, în lumina Duhului Sfânt, modalitățile potrivite de a păstra și de a actualiza, în diferite situații istorice și culturale, carisma franciscană și patrimoniul spiritual al ordinului.

Astfel, 38 de frați delegați vor participa, în conventul "Sfântul Francisc din Assisi" din Roman, la Capitulul Provincial Ordinar. Lista vocalilor la capitul este completată din oficiu de fr. Carlos Trovarelli, ministrul general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, de fr. Giovanni Voltan, asistentul general FIMP și de fr. Anton Bulai, custodele provincial al Custodiei de Orient și Țara Sfântă.

Conform programului propus, în primele zile vor fi prezentate o serie de rapoarte, printre care amintim pe cel al asistentului general FIMP, al ministrului provincial, al custodelui provincial, al economului provincial, ale comisiilor și ale diferitelor activități și instituții din cadrul provinciei.

După terminarea lucrărilor capitulare privitoare la prezentarea rapoartelor, se va trece, în sesiunea a treia capitulară, la jurământul ministrului provincial, fr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ales în urma primului scrutin prin scrisoare, în ziua de 13 ianuarie 2024.

Joi, 9 mai, în Solemnitatea Înălțării Domnului, Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop titular al Diecezei de Iași, va fi prezent în mijlocul fraților și va prezida Sfânta Liturghie pontificală, începând cu ora 10.30.

Sâmbătă, 11 mai, se va celebra o Sfântă Liturghie, prin care se va încheia prima parte a Capitulului Provincial Ordinar, urmând ca cea de-a doua parte a capitulului să aibă loc în perioada 15-20 iulie 2024. Tot în cea de-a doua parte a capitulului se vor alege frații guardiani, președinții comisiilor provinciale, precum și alte slujiri, după cum prevăd normele proprii.

De reamintit, în prima zi a capitulului, 6 mai, în fiecare convent al provinciei, se va celebra o Sfântă Liturghie în cinstea Duhului Sfânt, pentru a implora ajutorul divin.

Provincia "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din Moldova a fost înființată canonic la 26 iulie 1895, iar primul ministru provincial a fost pr. Daniel Pietrobono (1895-1899).

Pace și bine!

Pr. Carol Daniel Sabău, OFMConv.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat