Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: PS Petru Sescu în mijlocul comunităților de la Grotte Celoni și San Vitale

Duminică, 14 aprilie 2024, credincioșii din Roma au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași. Excelența Sa a celebrat Liturghia de la ora 12.30 în Biserica "Santa Maria, Causa Nostrae Laetitiae" (Grotte Celoni), și cea de la ora 16.00 în Bazilica "San Vitale".

"Voi veți fi martorii acestor lucruri" - în comuniune cu îndemnul final al evangheliei, cele două comunități împreună cu preoții studenți prezenți la Roma, au răspuns cu bucurie la invitația părintelui paroh Isidor Iacovici de a face sărbătoare în jurul Excelenței Sale Petru Sescu. Copii, adolescenți, tineri, părinți și bunici au arătat că "bucuria unui port național" se trăiește și în Cetatea Eternă. Cântări cu speranța învierii au acompaniat celebrările liturgice în trăirea unui "sacrament prin excelență, în care creștinul se întâlnește cu Isus Cristos prin cuvântul divin și se împărtășește cu trupul și sângele lui".

În cadrul momentului omiletic din Biserica "Santa Maria, Causa Noastrae Laetitiae", PS Petru Sescu a accentuat că învierea lui Isus reprezintă o sărbătoare continuă, celebrată de comunitate în fiecare duminică la jertfa Sfintei Liturghii. Această sărbătoare trebuie să fie marcată de speranța unei vești bune pentru întreaga lume, o veste bună proclamată după curajul apostolului Petru. Iar vestea cea bună pentru această lume nu este alta decât "pacea lui Isus", o pace care lipsește între atâtea state, în diferite comunități, dar și în multe familii.

La Sfântă Liturghie din Bazilica de la "San Vitale", cuvântul de învățătură a fost oferit de preotul Liviu-Narcis Matieș. Sfinția Sa a pus în evidență cei trei de "trebuie" din relatarea învierii după sfântul Luca: "Fiul Omului trebuie să fie dat pe mâna oamenilor păcătoși" (Lc 24,7), "Oare nu trebuia Cristos să sufere acestea și să intre în gloria sa?" (Lc 24,26), și "Așa este scris: Cristos trebuia să sufere și să învie din morți a treia zi" (Lc 24,46). Se pleacă de la un prezent care devine un trecut al oamenilor ("Voi l-ați dat în mâinile lui Pilat și l-ați renegat înaintea lui", "Voi l-ați ucis", Fap 3,13-14), și se trece la un prezent al lui Dumnezeu care înseamnă speranța unei noi vieți pentru fiecare creștin ("Dacă cineva ar păcătui, avem un apărător la Tatăl, pe Isus Cristos, cel drept", 1In 2,1).

La finalul celebrărilor, câte un reprezentat din fiecare comunitate a adresat un cuvânt de mulțumire și de prețuire față de Preasfințitul Petru, dar și față de părintele paroh Isidor, amândoi având aniversarul zilei de naștere la începutul acestei luni. Dumnezeu să le binecuvânteze slujirea și dăruirea față de poporul încredințat spre păstorire.

Celebrările s-au încheiat invocând-o pe Sfânta Fecioara Maria cu o rugăciune pentru pace: "O, Mamă, deschide raze de lumină în noaptea conflictelor. Tu, locuință a Duhului Sfânt, inspiră căi de pace celor care conduc popoarele!"

Pr. Emilian Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 aprilie: Roma: PS Petru Sescu în mijlocul comunităților de la Grotte Celoni și San Vitale




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat