Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
A trecut la Domnul cardinalul Pedro Rubiano Sáenz, arhiepiscop emerit de Bogotá

Cardinalul Pedro Rubiano Sáenz, arhiepiscop emerit de Bogotá, a murit luni, 15 aprilie 2024, la vârsta de 91 de ani, în capitala columbiană. Născut la Cartago, în Valle del Cauca, la 13 septembrie 1932, a devenit preot la 8 iulie 1956. La 2 iunie 1971 a fost numit episcop de Cúcuta și a primit hirotonirea episcopală la 11 iulie. Promovat coadiutor al Arhidiecezei de Cali la 26 martie 1983, a urmat prin coadiutare la 7 februarie 1985. La 27 decembrie 1994, a fost transferat la sediul mitropolitan din Bogotá. Din 1990 până în 1996 și apoi din 2002 până în 2005 a fost președinte al Conferinței Episcopale Columbiene. În consistoriul din 21 februarie 2001 - același în care a primit purpura de cardinal Jorge Mario Bergoglio - a fost creat și publicat cardinal al titlului "Schimbarea la Față a Domnului Nostru Isus Cristos". A participat la conclavul din aprilie 2005 care l-a ales pe Papa Benedict al XVI-lea. La 8 iulie 2010 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei de Bogotá. Înmormântarea va fi celebrată miercuri, 17 aprilie, în catedrala mitropolitană.

Atenția față de categoriile mai defavorizate, încă de când era preot tânăr, a marcat slujirea rodnică adusă Bisericii de cardinalul Rubiano Sáenz. Care a dedicat apostolatul său pentru a favoriza dialogul și reconcilierea națională în Columbia, în anii dramatici marcați de gherilă și de traficul de droguri, când numeroși preoți, călugări și călugărițe au căzut victime ale atacurilor teroriste sau ale crimelor rămase nepedepsite.

Ca arhiepiscop de Bogotá n-a încetat niciodată să însoțească poporul său: "Episcopul - a afirmat el intervenind la a X-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor desfășurată în Vatican de la 30 septembrie la 27 octombrie 2001 - ca martor al speranței, trebuie să proclame adevărul cu curaj și claritate, să apere viața, să promoveze drepturile umane. Trebuie să utilizeze nu armele mercenarului", ci pe cele "ale Bunului Păstor". De aceea în 1995 a instituit Comisia Națională de Conciliere, cu scopul de a pune în slujba țării un organism diversificat din punct de vedere social și politic care să ajute la căutarea de soluții la conflictul armat columbian, însoțind eforturile de pace și găsind scenarii credibile pentru întâlniri între părțile în cauză. Tot el a creat Banca Alimentară Arhidiecezană, operă de care au beneficiat milioane de persoane în cei peste douăzeci de ani ai existenței sale.

A primit instruirea primară la Colegiul "María Auxiliadora", al lui Madres Franciscanas din Cartago, și Colegiul "Ramírez". După ce a frecventat primul an de liceu la Școala diecezană "Santa Teresita", la Bitaco, a trecut apoi la Seminariile mici din Calí și din Popayán.

După ce a terminat studiile de filozofie în Seminarul Mare din Popayán, a obținut licența în teologie în Universitatea "Laval de Québec", în Canada. După aceea s-a specializat în cateheză la Universitatea Catolică Nordamericană din Washington și în doctrină socială a Bisericii în "Ilades" din Santiago del Cile. La 8 iulie 1956 a fost hirotonit preot pentru dieceza de Calí de episcopul salezian Julio Caicedo Téllez, desfășurând după aceea activitatea în diferite funcții pastorale ca vicar colaborator al parohiei "San Fernando Rey", paroh și fondator, mai întâi al parohiei "San Pedro Claver" și apoi al parohiei "Stăpâna Noastră a Providenței", capelan al Școlii militare de aviație "Marco Fidel Suárez", al Colegiului național "Santa Librada" și al Clinicii "Nuestra Señora de los Remedios". A ocupat și funcția de trezorier și vicar de pastorație al arhidiecezei de Calí, și de vice-rector al Colegiului major din Santiago de Calí.

În 1971 a fost numit de Paul al VI-lea al treilea episcop de Cúcuta și a primit hirotonirea episcopală de la arhiepiscopul Angelo Palma, nunțiu apostolic în Columbia. Împreună-consacratori au fost arhiepiscopii Alberto Uribe Urdaneta, de Calí, și Alfredo Rubio Díaz, de Nueva Pamplona. Ca moto episcopal a ales Caritas Christi urget nos.

În sânul Conferinței Episcopale Columbiene (CEC) din 1975 până în 1981 a prezidat Comisia de pastorație socială. Apoi din 1987 până în 1990 a fost vicepreședinte și, din 1990 până în 1996, și din 2002 până în 2005, președinte al CEC. În cadrul Comisiei Catolice Internaționale pentru Migrații și Refugiați, cu sediul la Geneva, a fost mai mulți ani membru și din 1983 până în 1989 vicepreședinte. Ca delegat al țării sale a participat la a III-a, a IV-a și a V-a Conferință Generală a Episcopatului Latinoamerican, respectiv la Puebla în 1979, la Santo Domingo în 1992 și la Aparecida în 2007, precum și la diferite Sinoade ale Episcopilor, între care cel special pentru America în 1997. În 1983 a fost promovat coadiutor de Calí, urmând în același sediu, ca al doilea arhiepiscop, după doi ani. În afară de asta, din aprilie 1990 până în ianuarie 1991 a fost și administrator apostolic al Arhidiecezei de Popayán.

În 1994 a fost transferat la sediul primațial din Columbia, a cărui posesie a luat-o ca al treizeci și nouălea arhiepiscop în anul următor. La Bogotá a continuat, a încheiat și a aprobat al VI-lea Sinod arhidiecezan din 1998, ale cărui Declarații au fost folosite ca bază pentru a elabora în 1999 Planul global de pastorație pentru anii 1999-2009. În anii petrecuți la conducerea aceleiași arhidieceze a ocupat și funcția de mare prior pentru Columbia al Ordinului Ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim.

În 2001 a fost creat și publicat cardinal al titlului "Schimbarea la Față a Domnului Nostru Isus Cristos" de către Ioan Paul al II-lea. Fiind cardinal s-a angajat pentru crearea a trei dieceze noi la Bogotá - Engativá, Fontibón și Soacha - instituite de Papa Wojtyła în 2003.

Din 2003 până în 2007 cardinalul a prezidat Comitetul economic al Consiliului Episcopal Latinoamerican (CELAM) și în 2005 a participat la conclavul care l-a ales pe Benedict al XVI-lea. În cele din urmă, în 2010 a renunțat la conducerea pastorală a Arhidiecezei de Bogotá.

(După L'Osservatore Romano, 16 aprilie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat