Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Spania: Românii catolici din Madrid, Zaragoza și Lleida în pelerinaj la Lourdes

În zilele de 13 și 14 aprilie 2024, capelaniile romano-catolice din Spania s-au unit într-un pelerinaj la Lourdes. Sfânta Fecioară a adunat în jurul ei capelaniile din Madrid, Zaragoza și Lleida, cu credincioși catolici și nu numai.

Pentru mulți a fost prima experiență, pentru alții o dulce reîntâlnire cu acel loc binecuvântat în care Sfânta Fecioară a deschis o poartă între cer și pământ, pentru a revărsa harul vindecării în trupurile și sufletele a milioane de pelerini care merg să o viziteze cu evlavie și credință în fiecare an.

Pelerinajul a început cu o scurtă prezentare a aparițiilor și a locului, precum și a diferitelor activități spirituale care se pot realiza pentru a scoate maximul profit spiritual din pelerinaj.

A urmat apoi, la ora 11, Calea Sfintei Cruci, urcând pe munte, pe care am oferit-o ca pocăință pentru păcatele noastre și pentru păcatele celorlalți oameni, așa cum cere Sfânta Fecioară. Apoi pelerinii au profitat de ocazie pentru a se spovedi.

La ora 16.00 ne-am unit în jurul altarului, în sanctuar, pentru celebrarea Sfintei Liturghii. Aceasta a fost concelebrată de responsabilii celor trei comunități - pr. Adrian Burcă, pr. Cristian Ciobancă și subsemnatul - și de pr. Mihai Percă, capelan la sanctuar, pe care l-am rugat să ne și introducă în mesajul de la Lourdes, la predică. Părintele ne-a explicat cum toată dispoziția arhitectonică a locului face vizibilă acțiunea Sfintei Fecioare Maria ca aceea care ne conduce la Fiul ei: ne conduce la izvorul apei vii, ne însoțește în contemplarea pătimirii Domnului, ne însoțește în rugăciune pentru intențiile noastre.

Seara am avut parte de o experiență absolut impresionantă în procesiunea cu lumânări, recitând Sfântul Rozariu și cântând din toată inima împreună cu pelerini din toată lumea. Am ajuns obosiți deja la Rozariul acela, dar l-am terminat toți mai odihniți fizic și, mai ales, mai ușurați sufletește.

Încheierea a fost impresionantă: Sfânta Liturghie internațională, duminică dimineață. O adevărată experiență de catolicitate, de universalitate a Bisericii și a devoțiunii față de Maica Domnului.

Capelaniile romano-catolice românești din Spania o cinstim pe Sfânta Fecioară Maria cu titlul de Maica a unității. Și în această ocazie Maica Domnului a demonstrat această calitate a ei de a ne aduna ca pe o mare familie, pentru a ne însoți în pelerinajul acestei vieți, pentru a ne ușura în momentele triste și pentru a împărtăși cu noi bucuriile noastre. Mulțumim Domnului pentru aceste zile de har. Mulțumim Sfintei Fecioare pentru iubirea ei de mama. Mulțumesc tuturor pentru participare și celor care au ajutat să organizăm acest pelerinaj.

Pr. Leonard Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-14 aprilie: Spania: Românii catolici din Madrid, Zaragoza și Lleida în pelerinaj la Lourdes




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat