Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Regina Caeli (14 aprilie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua, duminică frumoasă!

Astăzi, evanghelia ne duce din nou la seara de Paște. Apostolii sunt reuniți în cenacol, când din Emaus se întorc cei doi discipoli și relatează întâlnirea lor cu Isus. Și în timp ce exprimă bucuria experienței lor, Cel înviat se arată întregii comunități. Isus vine chiar în timp ce ei împărtășesc relatarea întâlnirii cu el. Asta mă face să mă gândesc că este frumos a împărtăși, este important a împărtăși credința. Această relatare ne face să ne gândim la importanța de a împărtăși credința în Isus înviat.

În fiecare zi suntem bombardați de mii de mesaje. Multe sunt superficiale și inutile, altele revelează o curiozitate indiscretă sau, și mai rău, se nasc din bârfe și răutăți. Sunt știri care nu folosesc la nimic, ba chiar fac rău. Dar există și știri frumoase, pozitive și constructive, și toți știm cât bine ne face să auzim spunându-se lucruri bune și că ne simțim mai bine când se întâmplă asta. Și este frumos a împărtăși și realitățile care, în bine și în rău, au atins viața noastră, așa încât să-i ajutăm pe alții.

Și totuși, este un lucru despre care adesea ne este greu să vorbim. Ne este greu să vorbim despre ce? Despre cel mai frumos lucru pe care-l avem de relatat: întâlnirea noastră cu Isus. Fiecare dintre noi l-a întâlnit pe Domnul și ne este greu să vorbim despre asta. Fiecare dintre noi ar putea spune multe în această privință: a vedea cum Domnul ne-a atins, și a împărtăși asta, fără a o face pe învățătorul pentru alții, ci împărtășind momentele unice în care l-am perceput pe Domnul viu, aproape, care aprindea în inimă bucuria sau ștergea lacrimile, care transmitea încredere și mângâiere, forță și entuziasm, sau iertare, duioșie. Aceste întâlniri, pe care fiecare dintre noi le-a avut cu Isus, a le împărtăși și a le transmite. Este important a face aceasta în familie, în comunitate, cu prietenii. Tot așa cum face bine să vorbim despre inspirațiile bune care ne-au orientat în viață, despre gândurile și despre sentimentele bune care ne-au ajutat mult să mergem înainte, precum și despre eforturile și despre trudele pe care le facem pentru a înțelege și pentru a progresa în viața de credință, eventual și pentru a ne căi și a ne corecta. Dacă facem asta, Isus, exact cum li s-a întâmplat discipolilor din Emaus în seara de Paște, ne va surprinde și va face și mai frumoase întâlnirile noastre și ambientele noastre.

Așadar, să încercăm să ne amintim, acum, un moment forte din viața noastră, o întâlnire decisivă cu Isus. Fiecare a avut așa ceva, fiecare dintre noi a avut o întâlnire cu Domnul. Să facem o mică tăcere și să ne gândim: Când l-am găsit eu pe Domnul? Când s-a apropiat Domnul de mine? Să ne gândim în tăcere. Și această întâlnire cu Domnul am împărtășit-o pentru a da glorie chiar Domnului? De asemenea, i-am ascultat pe ceilalți când mi-au spus despre această întâlnire cu Isus?

Sfânta Fecioară Maria să ne ajute să împărtășim credința pentru a face comunitățile noastre tot mai mult locuri de întâlnire cu Domnul.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

Urmăresc în rugăciune și cu îngrijorare, precum și cu durere, știrile care vin în ultimele ore cu privire la agravarea situației din Israel din cauza intervenției din partea Iranului. Fac un apel insistent ca să se oprească orice acțiune care poate alimenta o spirală de violență cu riscul de a târî Orientul Mijlociu într-un conflict războinic și mai mare.

Nimeni nu trebuie să amenințe existența altuia. Toate națiunile să se situeze în schimb de partea păcii și să-i ajute pe israelieni și pe palestinieni să trăiască în două state, umăr la umăr, în siguranță. Este o dorință a lor profundă și legitimă și este un drept al lor! Două state vecine.

Să se ajungă repede la o încetare a focului în Gaza și să se parcurgă căile negocierii, cu determinare. Să se ajute acea populație, prăbușită într-o catastrofă umanitară, să se elibereze imediat ostaticii răpiți în urmă cu câteva luni! Câtă suferință! Să ne rugăm pentru pace. Îndeajuns cu războiul, îndeajuns cu atacurile, îndeajuns cu violența! Da dialogului și da păcii!

Astăzi în Italia se celebrează a o suta Zi națională pentru Universitatea Catolică "Sacro Cuore", cu tema "Întrebare de viitor. Tinerii între descântare și dorință". Încurajez acest mare ateneu să continue slujirea sa formativă importantă, în fidelitate față de misiunea sa și atent la instanțele actuale ale tinerilor și cele sociale.

Din inimă adresez bun-venit vouă tuturor, romani și pelerini veniți din Italia și din atâtea țări. Salut îndeosebi credincioșii din Los Angeles, Houston, Nutley și Riverside din Statele Unite ale Americii; precum și polonezii, în special - câte steaguri poloneze! - cei din Bodzanów și tinerii voluntari din Echipa de Ajutor pentru Biserica din Est. Primesc și încurajez responsabilii Comunităților "Sfântul Egidiu" din câteva țări latinoamericane.

Salut voluntarii din ACLI angajați în patronatele din toată Italia; grupurile din Trani, Arzachena, Montelibretti; tinerii de la mărturisirea de credință din Parohia "Sfinții Silvestru și Martin" din Milano; candidații la Mir din Pannarano; și grupul de tineri "Artă și Credință" al Surorilor Dorotee.

Salut cu afect copiii din diferite părți ale lumii, veniți pentru a aminti că la 25-26 mai Biserica va trăi prima Zi Mondială a Copiilor. Mulțumesc! Invit pe toți să însoțim cu rugăciunea drumul spre acest eveniment - Prima Zi a Copiilor - și le mulțumesc celor care lucrează pentru a-l pregăti. Și vouă, fetițe și băieți, vă spun: vă aștept! Pe voi toți! Avem nevoie de bucuria voastră și de dorința voastră de o lume mai bună, o lume în pace. Să ne rugăm, fraților și surorilor, pentru copiii care suferă din cauza războaielor - sunt atâția! - în Ucraina, în Palestina, în Israel, în alte părți din lume, în Myanmar. Să ne rugăm pentru ei și pentru pace.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Salut tinerii Neprihănitei. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat