Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Conferința fraților provinciali ai Fraților Școlilor Creștine din regiunea RELEM

Din 11 țări s-au reunit la Iași cei 27 de frați și 8 laici lasallieni participanți la Conferința Fraților Provinciali ai RELEM - regiunea europeană și mediteraneeană lasalliană (Congregația Frații Școlilor Creștine) desfășurată între 7 și 12 aprilie 2024 la Motelul Bucium. Liturghia din 8 aprilie a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași.

În intervalul 7-12 aprilie 2024 a avut loc, la Motelul Bucium, din Iași, Conferința Fraților Provinciali ai RELEM - regiunea europeană și mediteraneeană lasalliană (Congregația Frații Școlilor Creștine). Din această regiune fac parte șapte districte și o delegație care cuprinde în total 23 de țări și o rețea de 454 de școli de toate tipurile, de la grădiniță la universități. Rețeaua de școli La Salle este prezentă în întreaga lume, pe cele cinci continente, având peste 1.100 de centre școlare și universitare. Țara noastră, România, face parte din districtul Europa Centrală, alături de alte patru țări: Austria, Olanda, Ungaria și Slovacia, district care la rândul său se numără printre cele șapte districte care formează regiunea RELEM.

Conferința Fraților Provinciali este organizată anual și are drept obiectiv principal evaluarea activității misiunii educative din centrele educative ale Regiunii europene și mediteraneene lasalliene și planificarea activităților misiunii educative pe termen scurt și mediu. După ce a fost de mai multe ori amânată din cauza pandemiei de Covid și a izbucnirii războiului din țara vecină Ucraina, anul acesta au fost întrunite toate condițiile ca această conferință să fie organizată pe meleagurile noastre. La eveniment au participat 27 de frați și 8 laici lasallieni, membrii ai Consiliului Misiunii Educative Lasalleniene ai RELEM, din 11 țări.

Temele de pe ordinea de zi a conferinței au fost variate și au vizat printre altele: aprobarea documentelor Adunării Generale ale Misiunii Educative Lasalliene, care avut loc anul acesta, 2024, în luna februarie, la Roma; prezentarea stadiului Proiectului Levadura, la nivelul regiunii noastre și propunerea și alegerea a cinci proiecte educative care să facă parte din Proiectul Levadura; reflecții referitoare la viitorul anumitor sectoare mai fragile ale regiunii; reflecții referitoare la acompaniamentul fraților tineri, al fraților directori și al fraților în vârstă, la nivelul regiunii; reflecții referitoare la regruparea anumitor comisii ale regiunii și necesitatea constituirii unui grup de lucru care să coordoneze și să elaboreze un plan de activități specifice pentru a duce la bun sfârșit hotărârile luate în cadrul Adunării Generale a Misiunii Educative Lasalliene și, ca de obicei, o dare de seamă a situației financiare la nivelul regiunii și sublinierea importanței pe care o are solidaritatea între centrele aparținând aceleiași rețele de școli La Salle din Europa și Orientul Apropiat.

De pe ordinea de zi nu au lipsit momentele de rugăciune și de reflecție personală precum și participarea la Sfânta Liturghie. Luni, 8 aprilie, ne-am bucurat să-l avem în mijlocul nostru, la Sfânta Liturghie de seară, pe Preasfințitul nostru episcop Iosif Păuleț, care a fost însoțit de părintele Vasile Petrișor, cancelar al Episcopiei de Iași. În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Iosif a scos în evidență "DA-ul" Mariei rostit lui Dumnezeu prin care a fost posibilă venirea în lume a lui Isus Cristos, care ne-a adus mântuirea și împăcarea cu Tatăl ceresc și "umilința" Mariei. Preasfințitul Iosif ne-a îndemnat pe toți să urmăm exemplul Mariei în a spune mereu Da planului pe care Domnul îl are cu fiecare dintre noi și să rămânem mereu umili, asemenea Mariei.

O zi cu totul specială fost ziua de miercuri. După două zile intense de activitate, miercuri, 10 aprilie, a fost organizată o excursie care a cuprins vizitarea Mănăstirii Agapia și a Liceului Tehnologic "Sfântul Ioan de La Salle" din Pildești. În mijlocul comunității educative a liceului, oaspeții noștri s-au bucurat de o primire călduroasă și familială, fiind prezent și Adrian Ciobanu, primarul comunei Cordun. Din programul vizitei amintim prezentarea unor activități școlare și extrașcolare care s-au realizat în școală în cei 23 de ani de funcționare și participarea la Sfânta Liturghie celebrată de părinții parohi din Pildești, pr. Ionel Roșu, și din Gherăești, pr. Paul Budău - care a ținut și cuvântul de învățătură - și pr. Claudiu Eva, colaborator la Parohia Catedralei "Sfântul Iosif" din București, fost profesor de religie al liceului nostru. După Sfânta Liturghie, oaspeții de seamă au avut posibilitatea de a vizita frumoasa și impunătoarea biserică parohială din Pildești.

Lucrările conferinței s-au încheiat, vineri, 12 aprilie, prin celebrarea unei Sfinte Liturghii de mulțumire prezidată de pr. Iulian Robu, profesor de Teologie dogmatică la Institutul Teologic Romano-catolic "Sfântul Iosif", din Iași, care a fost însoțit de seminaristul Ștefan Bogdan Onode, din anul VI.

Au fost zile de activitate intensă în care participanții, primii responsabilii ai Misiunii Educative Lasalliene din Europa și Orientul Apropiat, într-o atmosferă fraternă și călăuziți de Duhul Sfânt, au evaluat activitatea educativă din centrele lasalliene și au stabilit liniile directoare pe termen scurt și mediu pentru viitorul misiunii educative lasalliene din regiunea RELEM.

Fr. Vicențiu Ghiurca,
provincial al Districtului Europa Centrală

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7-12 aprilie: Iași: Conferința fraților provinciali ai Fraților Școlilor Creștine din regiunea RELEM

*

Apollonia TV: Emisiunea "Sub semnul crucii", ediția "Congregația Fraților Școlilor Creștine" (11 aprilie 2024)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat