Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rădăuți: Întâlnirea persoanelor consacrate din zona Bucovina

Dorind să sărbătorească împreună bucuria Învierii Domnului, persoanele consacrate din zona Bucovina s-au întâlnit pentru o zi de reculegere în Parohia Romano-Catolică "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Rădăuți sâmbătă, 13 aprilie 2024, unde au fost găzduite de pr. paroh Eduard Soare, pr. vicar Ionuț-Lucian Minac și sr. Simona Pintea.

Au participat Surorile "Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii" din Botoșani împreună cu grupul de laice afiliate acestui institut religios, Surorile din "Congregatio Jesu" din Rădăuți și Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului din Siret.

Întâlnirea a început cu un moment de meditație, a continuat cu Calea Luminii și Sfânta Liturghie și s-a încheiat cu o agapă frățească.

Momentul de meditație a fost condus de pr. Ionuț-Lucian Minac care ne-a vorbit despre "ce înseamnă locuința", locuința înțeleasă atât ca spațiu de locuit (casa), cât și ca relații interpersonale (cu cei cu care locuim împreună). Noi formăm Biserica, iar Biserica își are originea în casă. Dacă ne amintim de primele comunități creștine, de primele biserici, notăm că acestea au luat naștere în casele primilor creștini. Primele Sfinte Liturghii se celebrau în case.

Dacă privim viața lui Isus, "Cuvântul care s-a făcut trup și a locuit între noi" (cf. In 1,14), observăm că el a locuit și a vizitat mai multe case, aceleași case pe care și noi le locuim în diferitele etape ale vieții noastre. Avem casa începuturilor, unde Sfânta Fecioară primește vizita îngerului și misiunea de a-l aduce pe lume pe Mântuitorul - reprezintă casa vocației fiecăruia dintre noi; urmează casa binecuvântării și a laudei, locul întâlnirii dintre Maria și Elisabeta în care cele două femei îl binecuvântează pe Domnul pentru darul primit, dar se binecuvântează și una pe alta - noi când am spus ultima dată celor cu care locuim împreună: "Ești o binecuvântare pentru mine"? Casa Sfântului Iosif este casa dubiilor și a viselor în care învățăm renunțarea la sine, învățăm să revenim asupra deciziilor luate, decizii care pot influența soarta celor care ne sunt alături, învățăm să ne retragem la momentul potrivit pentru a nu ruina vocația celui de lângă noi. Grajdul din Betleem este casa iubirii și ne reamintește că avem misiunea de a manifesta prezența lui Isus Cristos în mijlocul lumii prin dragostea față de aproapele, iar în casa mirilor de la nunta din Cana Sfânta Fecioară Maria ne învață atenția față de ceilalți membri ai comunității în care trăim, ne învață să creăm "com-uniune". Pe Calvar avem locuința eclipsei de soare, unde întunericul învăluie pământul - momentele în care în viața noastră ni se pare că trăim în beznă, nu reușim să vedem nicio rază de lumină, de speranță. Tocmai în astfel de momente Isus ne face un dar de o valoare inestimabilă: ne-o dăruiește pe Mama Sa pentru a ne arăta calea spre lumină, cale spre Înviere. Cenacolul este casa umplută de vânt, locuința în care apostolii împreună cu Sfânta Fecioară vorbesc același limbaj: limbajul rugăciunii. Și știm cu toții că acolo unde doi sau trei se adună în numele Domnului, el este prezent. În comunitățile noastre rugăciunea este limbajul pe care ni-l învață Duhul Sfânt și prin care îl lăudăm pe Dumnezeu pentru toate darurile pe care neîncetat le revarsă asupra fiecăruia dintre noi.

Să-l rugăm pe Domnul să ne dea harul să apreciem mai mult locuințele noastre, atât ca spațiu fizic în care trăim, dar și să apreciem mai mult persoanele cu care locuim împreună, să ne dea harul să recunoaștem pe fiecare ca dar, ca binecuvântare.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru această frumoasă întâlnire, mulțumim pr. paroh Eduard Soare, pr. vicar Ionuț-Lucian Minac și sr. Simona Pintea pentru călduroasa găzduire și pr. Iosif Doboș pentru disponibilitatea la spovezi.

Fie ca orice locuință a noastră să fie însuflețită de porunca lui Isus Cristos: "Să vă iubiți unii pe alții! Așa cum eu v-am iubit pe voi, așa să vă iubiți unii pe alții!" (In 13,34), iar noi să ne încurajăm și să ne edificăm unii pe alții (cf. 1Tes 5, 11).

Sr. Luminița Antonică, OP
Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 aprilie: Rădăuți: Întâlnirea persoanelor consacrate din zona Bucovina




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat