Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Vocații: Novenă de pregătire pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații

Oficiul pentru Vocații al Diecezei de Iași propune o novenă de rugăciune care are menirea de a pregăti cea de-a 61-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații care se va celebra în duminica a IV-a din timpul pascal, la 21 aprilie 2024.

Chemați să semănăm speranța și să construim pacea

Iubiți frați și surori!

"Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații ne invită, în fiecare an, să luăm în considerare darul prețios al chemării pe care Domnul o adresează fiecăruia dintre noi, poporul său credincios aflat pe cale, ca să putem lua parte la proiectul său de iubire și să întrupăm frumusețea evangheliei în diferitele stări de viață. A asculta chemarea divină, departe de a fi o obligație impusă din exterior, eventual în numele unui ideal religios, este în schimb cel mai sigur mod pe care-l avem pentru a alimenta dorința de fericire pe care o purtăm înăuntru: viața noastră se realizează și se împlinește atunci când descoperim cine suntem, care sunt calitățile noastre, în ce ogor putem să le fructificăm, ce drum putem parcurge pentru a deveni semn și instrument de iubire, de primire, de frumusețe și de pace, în contextele în care trăim." (Din mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru cea de-a 61-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații )

Ziua I (vineri, 12 aprilie)

Tată al milostivirii, care l-ai dăruit pe Fiul tău pentru mântuirea noastră și ne susții mereu cu darurile Duhului tău, dă-ne comunități creștine vii, fervente și bucuroase, care să fie izvoare de viață fraternă și să trezească printre tineri dorința de a se consacra ție și evanghelizării! Susține-le în angajarea lor de a propune o cateheză vocațională adecvată și drumuri de consacrare specială! Dăruiește înțelepciune pentru necesarul discernământ vocațional, așa încât în toate să strălucească măreția iubirii tale milostive! Maria, Mama și educatoarea lui Isus, să mijlocească pentru fiecare comunitate creștină, pentru ca, făcută rodnică de Duhul Sfânt, să fie izvor de vocații în slujba poporului sfânt al lui Dumnezeu.

Ziua a II-a (sâmbătă, 13 aprilie)

Isuse, Fiul lui Dumnezeu, în care sălășluiește plinătatea divinității, tu îi chemi pe toți cei botezați «să înainteze în larg», străbătând calea sfințeniei.

Trezește în inimile tinerilor dorința de a fi în lumea de azi mărturisitori ai puterii iubirii tale! Umple-i cu Duhul tău de tărie și prudență, ca să fie capabili să descopere adevărul deplin despre sine și despre vocația proprie!

Mântuitorul nostru, trimis de Tatăl pentru a ne arăta iubirea milostivă, fă Bisericii tale darul unor tineri pregătiți să înainteze în larg, pentru a fi printre frați manifestare a prezenței tale care reînnoiește și mântuiește!

Fecioară Marie, maica Mântuitorului, călăuză sigură pe drumul către Dumnezeu și aproapele, tu care ai păstrat cuvintele sale în intimitatea inimii, sprijină cu mijlocirea ta maternă familiile și comunitățile ecleziale, ca să-i ajute pe adolescenți și pe tineri să răspundă cu generozitate la chemarea Domnului! Amin.

Ziua a III-a (duminică, 14 aprilie)

Spre tine, Doamne, ne îndreptăm cu încredere, Fiule al lui Dumnezeu, trimis de Tatăl la oamenii din toate timpurile și din toate părțile pământului. Te invocăm prin mijlocirea Mariei, Maica ta și a noastră: fă ca în Biserică să nu lipsească vocațiile, în particular acelea dedicate în mod special împărăției tale! Isuse, Mântuitor unic al omului! Te rugăm pentru ai noștri frați și surori care au răspuns «da» chemării tale la preoție, la viața consacrată și la misiune.

Fă ca experiențele lor să se reînnoiască zi de zi și să devină evanghelie vie. Doamne milostiv și sfânt, continuă să trimiți lucrători noi în secerișul împărăției tale!

Ajută-i pe aceia pe care îi chemi să te urmeze în acest timp al nostru: fă așa încât, contemplând chipul tău, să răspundă cu bucurie la misiunea minunată pe care le-o încredințezi spre binele poporului tău și al tuturor oamenilor!

Tu care ești Dumnezeu și viețuiești și domnești împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt în vecii vecilor. Amin.

Ziua a IV-a (luni, 15 aprilie)

Isuse, Bunule Păstor, tu ne chemi să folosim fiecare darurile primite pentru a întări trupul tău mistic. Vrem să te urmăm, acolo unde tu vrei să îndrepți pașii noștri.

Te rugăm, trimite lucrători în secerișul tău pentru ca evanghelia să fie vestită, săracii să fie slujiți cu iubire, cei bolnavi să fie alinați, iar poporul tău să fie întărit prin sfintele sacramente.

Dăruiește-i Bisericii tale laici tot mai responsabili și implicați, precum și numeroase vocații la preoție și la viața consacrată, care să colaboreze la zidirea împărăției lui Dumnezeu în lume!

Fă-ne docili pentru ca să-l lăsăm pe Duhul tău Sfânt să acționeze în noi! Tu care viețuiești și domnești în toți vecii vecilor. Amin.

Ziua a V-a (marți, 16 aprilie)

Dumnezeule, fă să răsară între creștini numeroase și sfinte vocații la preoție, care să mențină vie credința și să păstreze amintirea recunoscătoare a Fiului tău Isus prin predicarea cuvântului său și administrarea sacramentelor, cu care tu reînnoiești încontinuu pe credincioșii tăi!

Dă-ne slujitori sfinți ai altarului tău, care să fie păzitori atenți și zeloși ai Euharistiei, sacramentul darului suprem al lui Cristos pentru răscumpărarea lumii!

Cheamă slujitori ai milostivirii tale, care prin sacramentul Reconcilierii să răspândească bucuria iertării tale!

Ziua a VI-a (miercuri, 17 aprilie)

Doamne Isuse, a te întâlni pe tine înseamnă a lăsa ca privirea ta să ne întâlnească acolo unde ne-am ascuns. Doar ochii tăi văd și iubesc totul din noi: dăruiește-ne lumina Duhului tău pentru ca privind la tine să putem cunoaște adevăratul nostru chip de fii iubiți!

Doamne Isuse, a te alege pe tine înseamnă a lăsa ca tu să învingi amărăciunea singurătăților noastre și teama fragilităților noastre; doar cu tine realitatea se umple de viață. Învață-ne arta de a iubi: aventură posibilă pentru că tu ești în noi și cu noi!

Doamne Isuse, a te urma pe tine înseamnă a permite viselor să înflorească și a lua decizii, a-ți dărui ce este mai bun de la viață. Atrage-ne la întâlnirea cu tine și cheamă-ne să te urmăm pentru a primi de la tine darul vocației: a crește, a ne maturiza și a deveni dar pentru alții! Amin!

Ziua a VII-a (joi, 18 aprilie)

Isuse, Fiul lui Dumnezeu, în care sălășluiește plinătatea divinității, tu chemi pe toți cei botezați "să înainteze în larg", străbătând calea sfințeniei.

Trezește în inimile tinerilor dorința de a fi în lumea de azi mărturisitori ai puterii iubirii tale! Umple-i cu Duhul tău de tărie și prudență, ca să fie capabili să descopere adevărul deplin despre sine și despre vocația proprie!

Mântuitorul nostru, trimis de Tatăl pentru a ne arăta iubirea milostivă, fă Bisericii tale darul unor tineri pregătiți să înainteze în larg, pentru a fi printre frați manifestare a prezenței tale care reînnoiește și mântuiește!

Fecioară Marie, maica Mântuitorului, călăuză sigură pe drumul către Dumnezeu și aproapele, tu care ai păstrat cuvintele sale în intimitatea inimii, sprijină cu mijlocirea ta maternă familiile și comunitățile ecleziale, ca să-i ajute pe adolescenți și pe tineri să răspundă cu generozitate la chemarea Domnului! Amin.

Ziua a VIII-a (vineri, 19 aprilie)

Tată sfânt, privește omenirea întreagă! Viața sa este marcată destul de puternic de ură, de violență de asuprire, dar foamea de dreptate, de adevăr și de har găsește încă spațiu în inima atâtor oameni, care așteaptă să-i conduci la mântuirea adusă de tine prin Fiul tău, Isus.

Este nevoie de vestitori curajoși ai evangheliei, de slujitori generoși ai omenirii care suferă. Te rugăm trimite Bisericii tale preoți sfinți, care să sfințească poporul tău cu instrumentele harului tău! Trimite un număr cât mai mare de persoane consacrate care să arate sfințenia ta în mijlocul lumii!

Trimite în via ta lucrători sfinți, care să lucreze cu ardoarea carității, ca îndemnați de Duhul tău Sfânt, să ducă mântuirea lui Cristos până la marginile îndepărtate ale pământului! Amin.

Ziua a IX-a (sâmbătă, 20 aprilie)

Tată ceresc, dă Bisericii tale preoți zeloși, care să știe să-i însoțească pe tineri ca "însoțitori de călătorie" pentru a-i ajuta să-l recunoască, în drumul uneori întortocheat și întunecat al vieții, pe Cristos, cale, adevăr și viață; pentru a le propune lor cu curaj evanghelic frumusețea slujirii lui Dumnezeu, a comunității creștine, a fraților! Preoți care să arate rodnicia unei angajări entuziasmante, care conferă un sens de plinătate propriei existențe, pentru că este întemeiată pe credința în acela care ne-a iubit cel dintâi.

Fă ca tinerii, în mijlocul atâtor propuneri superficiale și efemere, să știe să cultive atracția spre valori, țintele înalte, alegerile radicale, pentru o slujire a celorlalți pe urmele lui Isus! Să nu le fie frică să urmeze și să parcurgă căile exigente și curajoase ale carității și angajării generoase pentru ca astfel să fie fericiți să slujească, să fie martori ai acelei bucurii pe care lumea n-o poate da, să fie flăcări vii ale unei iubiri infinite și veșnice. Aceasta ți-o cerem prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Pr. Richardo-Dominic Baciu,
Oficiul pentru Vocații

* * *

"Chemați să semănăm speranța și să construim pacea". Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a 61-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații (21 aprilie 2024)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat