Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău va avea un corp-școală nou

În prezența PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, a domnului Valentin Ivancea, președinte al Consiliului Județean Bacău, a pr. Petru-Sebastian Tamaș, director al Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău, a membrilor din Curia Episcopală, a formatorilor colegiului, a elevilor și a specialiștilor în construcții, luni, 8 aprilie 2024, s-a pus piatra de temelie și a fost binecuvântată începerea lucrărilor la construirea unui corp nou de clădire-școală al colegiului amintit, alături de clădirea deja existentă de pe Calea Moldovei nr. 233.

În municipiul Bacău și în jurul acestuia se găsește în prezent comunitatea romano-catolică cea mai compactă și densă din estul României, cu cele mai multe familii din care provin foarte mulți elevi care studiază în municipiul și în județul Bacău.

Din anul 1993, în Bacău funcționează Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif". Episcopia Romano-Catolică de Iași a construit din resurse proprii un corp de clădire funcțional pe Calea Moldovei, nr. 233, unde își desfășoară cursurile o parte dintre clase și funcționează internatul și cantina pentru elevii externi. Totuși, majoritatea celor aproximativ 450 de elevi (14 clase), învață într-o clădire din incita Liceului "Henri Coandă", din Bacău. În ultimii ani a crescut din ce în ce mai mult necesitatea realizării unui nou corp-școală modern, fapt ce s-a inițiat în această zi în care sărbătorim și Buna-Vestire.

Acest moment important pentru comunitate și pentru învățământ a fost posibil în urma achiziționării de către episcopie a unui teren în vecinătatea actualului amplasament, dar și al asocierii dintre Episcopia Romano-Catolice de Iași și Consiliul Județean Bacău.

PS Iosif Păuleț a subliniat că de mai mult timp este dorința ca "elevii noștri să învețe în condiții de siguranță și să beneficieze de o infrastructură adaptată standardelor actuale" și că, "deși este un liceu confesional catolic, de trei decenii în el învață elevi de diferite confesiuni, cu rezultate de excepție obținute la olimpiade și concursuri naționale, precum și la examenele naționale".

Păstorul Diecezei de Iași și-a manifestat recunoștința pentru împlinirea acestei dorințe a realizării noului corp-școală, scoțând în evidență că "acest lucru a fost posibil și prin asocierea între Episcopia noastră de Iași și Consiliul Județean Bacău, condus de domnul Valentin Ivancea, care a oferit un sprijin financiar considerabil pentru realizarea acestui deziderat. Domnul să-i binecuvânteze pe toți binefăcătorii care au ajutat, ajută și vor ajuta realizarea acestui proiect atât de important pentru viitorul Bisericii și al societății".

Președintele Valentin Ivancea a amintit de rolul important pe care îl ocupă educația în viața oamenilor, conștient că "în elementele memorabile din devenirea noastră, ca oameni, în mod cert, școala și Biserica ocupă un loc extrem de important. La nivel mondial, Biserica Catolică a dovedit că educația și credința aduc un echilibru incontestabil în formarea tinerelor generații".

Vorbind despre proiectul la care Episcopia Romano-Catolică de Iași s-a asociat cu Consiliul Județean Bacău, a arătat că "după finalizarea lucrărilor, această unitate de învățământ va avea, după 31 de ani, un sediu propriu, pe Calea Moldovei nr. 233", iar "corpul nou de clădire-școală va avea funcțiunea de clădire de învățământ liceal, iar valoarea lucrărilor se ridică la suma de aprox. 5 milioane euro [...] Prin asocierea pe care am inițiat-o, aprobată în cadrul Consiliului Județean Bacău, vom contribui substanțial la această investiție extrem de importantă pentru tineri, prin acordarea unui sprijin financiar în valoare de 1 milion euro".

Construirea noului corp ar urma să fie finalizată în cursul anului 2027.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 aprilie: Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău va avea un corp-școală nou




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat