Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a 61-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații (21 aprilie 2024)

Chemați să semănăm speranța și să construim pacea

Iubiți frați și surori!

Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații ne invită, în fiecare an, să luăm în considerare darul prețios al chemării pe care Domnul o adresează fiecăruia dintre noi, poporul său credincios aflat pe cale, ca să putem lua parte la proiectul său de iubire și să întrupăm frumusețea evangheliei în diferitele stări de viață. A asculta chemarea divină, departe de a fi o obligație impusă din exterior, eventual în numele unui ideal religios, este în schimb cel mai sigur mod pe care-l avem pentru a alimenta dorința de fericire pe care o purtăm înăuntru: viața noastră se realizează și se împlinește atunci când descoperim cine suntem, care sunt calitățile noastre, în ce ogor putem să le fructificăm, ce drum putem parcurge pentru a deveni semn și instrument de iubire, de primire, de frumusețe și de pace, în contextele în care trăim.

Astfel, această zi este mereu o ocazie frumoasă pentru a aminti cu recunoștință în fața Domnului angajarea fidelă, zilnică și adesea ascunsă a celor care au îmbrățișat o chemare care implică toată viața lor. Mă gândesc la mamele și la tații care nu privesc înainte de toate la ei înșiși și nu urmează curentul unui stil superficial, ci își bazează existența lor pe îngrijirea relațiilor, cu iubire și gratuitate, deschizându-se la darul vieții și punându-se în slujba copiilor și a creșterii lor. Mă gândesc la cei care desfășoară cu dăruire și spirit de colaborare propria muncă; la cei care se angajează, în diferite domenii și moduri, pentru a construi o lume mai dreaptă, o economie mai solidară, o politică mai egală, o societate mai umană: la toți bărbații și femeile de bunăvoință care se dedică pentru binele comun. Mă gândesc la persoanele consacrate, care oferă propria existență Domnului în tăcerea rugăciunii, precum și în acțiunea apostolică, uneori în locuri de frontieră și fără a cruța energii, ducând înainte cu creativitate carisma lor și punând-o la dispoziția celor pe care-i întâlnesc. Și mă gândesc la cei care au primit chemarea la preoția primită prin hirotonire și se dedică vestirii evangheliei și frâng propria viață, împreună cu Pâinea euharistică, pentru frați, semănând speranță și arătând tuturor frumusețea împărăției lui Dumnezeu.

Tinerilor, în special celor care se simt departe sau nutresc neîncredere față de Biserică, aș vrea să le spun: lăsați-vă fascinați de Isus, adresați-i întrebările voastre importante, prin paginile evangheliei, lăsați-vă neliniștiți de prezența sa care mereu ne pune în criză în mod benefic. El respectă mai mult decât oricine libertatea noastră, nu se impune ci se propune: lăsați-i spațiu și veți găsi fericirea voastră în urmarea lui și, dacă v-o va cere, dăruindu-vă complet lui.

Un popor aflat pe cale

Polifonia carismelor și a vocațiilor, pe care comunitatea creștină o recunoaște și o însoțește, ne ajută să înțelegem pe deplin identitatea noastră de creștini: ca popor al lui Dumnezeu aflat pe cale pe drumurile lumii, animați de Duhul Sfânt și inserați ca pietre vii în Trupul lui Cristos, fiecare dintre noi se descoperă membru al unei mari familii, fiu al Tatălui și frate și soră a semenilor săi. Nu suntem insule închise în ele însele, ci suntem părți din întreg. De aceea, Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații poartă imprimat timbrul sinodalității: multe sunt carismele și suntem chemați să ne ascultăm reciproc și să mergem împreună pentru a le descoperi și pentru a discerne la ce anume ne cheamă Duhul pentru binele tuturor.

Apoi, în momentul istoric prezent, drumul comun ne conduce spre Anul Jubiliar din 2025. Mergem ca pelerini de speranță spre Anul Sfânt, pentru ca, în redescoperirea propriei vocații și punând în relație diferitele daruri ale Duhului, să putem fi în lume purtători și martori ai visului lui Isus: a forma o singură familie, unită în iubirea lui Dumnezeu și strânsă în legătura iubirii, a împărtășirii și a fraternității.

Această zi este dedicată, îndeosebi, rugăciunii pentru a invoca de la Tatăl darul de vocații sfinte pentru edificarea împărăției sale: "Rugați-l deci pe Domnul secerișului să trimită lucrători în secerișul lui!" (Lc 10,2). Și rugăciunea - o știm - este făcută mai mult din ascultare decât din cuvinte adresate lui Dumnezeu. Domnul vorbește inimii noastre și vrea s-o găsească deschisă, sinceră și generoasă. Cuvântul său s-a făcut trup în Isus Cristos, care ne revelează și ne comunică toată voința Tatălui. În acest an 2024, dedicat tocmai rugăciunii ca pregătire pentru Jubileu, suntem chemați să redescoperim darul inestimabil de a putea dialoga cu Domnul, de la inimă la inimă, devenind astfel pelerini de speranță, pentru că "rugăciunea este prima forță a speranței. Tu te rogi și speranța crește, merge înainte. Eu aș spune că rugăciunea deschide ușa pentru speranță. Speranța există, dar cu rugăciunea mea deschid ușa" (Cateheză, 20 mai 2020).

Pelerini de speranță și constructori de pace

Dar ce înseamnă a fi pelerini? Cel care întreprinde un pelerinaj caută înainte de toate să aibă clară destinația și o poartă mereu în inimă și în minte. Însă, în același timp, pentru a ajunge la acea țintă, trebuie să se concentreze asupra pasului prezent, pe care pentru a-l înfrunta trebuie să fie ușor, să se despoaie de greutățile inutile, să ia cu sine esențialul și să lupte în fiecare zi pentru ca oboseala, frica, incertitudinea și întunecimile să nu blocheze drumul întreprins. Astfel, a fi pelerini înseamnă a reporni în fiecare zi, a reîncepe mereu, a regăsi entuziasmul și forța de a parcurge diferitele etape ale parcursului care, în pofida trudelor și a dificultăților, deschid mereu în fața noastră orizonturi noi și panorame necunoscute.

Sensul pelerinajului creștin este tocmai acesta: suntem puși pe cale pentru descoperirea iubirii lui Dumnezeu și, în același timp, pentru a ne descoperi pe noi înșine, printr-o călătorie interioară, dar mereu stimulată de multiplicitatea relațiilor. Așadar, pelerini pentru că suntem chemați: chemați să-l iubim pe Dumnezeu și să ne iubim unii pe alții. Astfel, drumul nostru pe acest pământ nu se rezolvă niciodată într-o oboseală fără scop sau într-o rătăcire fără destinație; dimpotrivă, în fiecare zi, răspunzând la chemarea noastră, să încercăm să facem pașii posibili spre o lume nouă, unde să se trăiască în pace, în dreptate și în iubire. Suntem pelerini de speranță, pentru că tindem spre un viitor mai bun și ne angajăm să-l construim de-a lungul drumului.

Acesta este, la sfârșit, scopul fiecărei vocații: a deveni bărbați și femei de speranță. Ca indivizi și comunitate, în varietatea carismelor și a slujirilor, toți suntem chemați să "dăm trup și inimă" speranței evangheliei într-o lume marcată de provocări epocale: înaintarea amenințătoare a unui al treilea război mondial pe bucăți; mulțimile de migranți care fug din țara lor în căutarea unui viitor mai bun; creșterea constantă a numărului săracilor; pericolul de a compromite în mod ireversibil sănătatea planetei noastre. Și la toate acestea se adaugă dificultățile pe care le întâlnim zilnic și care, uneori, riscă să ne arunce în resemnare sau în descurajare.

Așadar, în acest timp al nostru este decisiv pentru noi, creștinii, să cultivăm o privire plină de speranță, pentru a putea lucra cu rod, răspunzând la vocația care ne-a fost încredințată, în slujba împărăției lui Dumnezeu, împărăția iubirii, a dreptății și a păcii. Această speranță - ne asigură Sfântul Paul - "nu dezamăgește" (Rom 5,5), pentru că este vorba de promisiunea pe care Domnul Isus ne-a făcut-o să rămână mereu cu noi și să ne implice în opera de răscumpărare pe care el vrea s-o împlinească în inima fiecărei persoane și în "inima" creației. Această speranță își află centrul său propulsor în Învierea lui Cristos, care "conține o forță de viață care a pătruns lumea. Acolo unde părea că totul este mort, din fiecare parte tot apar vlăstare ale învierii. Este o forță fără egal. Este adevărat că de multe ori pare că Dumnezeu nu există: vedem nedreptăți, răutăți, indiferențe și cruzimi care nu diminuează. Însă este la fel de sigur că în mijlocul întunericului începe mereu să îmbobocească ceva nou, care mai devreme sau mai târziu produce un rod" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 276). Tot Apostolul Paul afirmă că "în speranță" noi "am fost mântuiți" (Rom 8,24). Răscumpărarea realizată la Paște dăruiește speranță, o speranță sigură, credibilă, cu care putem înfrunta provocările prezentului.

Așadar, a fi pelerini de speranță și constructori de pace înseamnă a întemeia propria existență pe stânca învierii lui Cristos, știind că fiecare angajare a noastră, în vocația pe care am îmbrățișat-o și pe care o duce înainte, nu cade în gol. În pofida falimentelor și a capitulărilor, binele pe care-l semănăm crește în mod tăcut și nimic nu ne poate despărți de ținta ultimă: întâlnirea cu Cristos și bucuria de a trăi în fraternitate între noi pentru veșnicie. Această chemare finală trebuie s-o anticipăm în fiecare zi: relația de iubire cu Dumnezeu și cu frații și surorile începe încă de acum să realizeze visul lui Dumnezeu, visul unității, al păcii și al fraternității. Niciunul să nu se simtă exclus de la această chemare! Fiecare dintre noi, în locul său mic, în starea sa de viață poate să fie, cu ajutorul Duhului Sfânt, semănător de speranță și de pace.

Curajul de a intra în joc

De aceea spun, încă o dată, ca în timpul Zilei Mondiale a Tineretului la Lisabona: "Rise up! - Ridicați-vă!". Să ne trezim din somn, să ieșim din indiferență, să deschidem gratiile închisorii în care uneori ne-am închis, pentru ca fiecare dintre noi să poată descoperi propria vocație în Biserică și în lume și să devină pelerin de speranță și artizan de pace! Să ne pasionăm de viață și să ne angajăm în îngrijirea iubitoare a celor care sunt lângă noi și de ambientul în care locuim. Vă repet asta: să aveți curajul de a intra în joc! Don Oreste Benzi, un neobosit apostol al carității mereu de partea celor din urmă și a celor lipsiți de apărare, repeta că nimeni nu este așa de sărac încât să nu aibă ceva de dat și nimeni nu este așa de bogat încât să nu aibă nevoie să primească ceva.

Așadar, să ne ridicăm și să pornim la drum ca pelerini de speranță, pentru ca, așa cum a făcut Maria cu Sfânta Elisabeta, și noi să putem duce vești de bucurie, să generăm viață nouă și să fim artizani de fraternitate și de pace.

Roma, la "Sfântul Ioan din Lateran", 21 aprilie 2024, Duminica a IV-a a Paștelui

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat