Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Vizita pastorală a PS Iosif Păuleț în Irlanda

de pr. Cristian Bîrnat

În perioada 15-18 martie, PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, i-a vizitat pe credincioșii români din Dublin și i-a întâlnit pe preoții care lucrează în Diecezele de Meath și Kildare&Leighlin.

Puțin după momentul sosirii în capitala irlandeză, miercuri, 15 martie, s-a îndreptat spre biserica în care se adună romano-catolicii de limbă română. La începutul Sfintei Liturghii, pr. Eugen Țîmpu, responsabilul comunității, i-a urat bun venit PS Iosif și i-a prezentat succint "harta" de proveniență a credincioșilor catolici români din Dublin. La predică, păstorul Diecezei de Iași i-a încurajat să respecte poruncile lui Dumnezeu și să-i învețe și pe alții să facă la fel.

În biserică se simțea un aer de mare bucurie, de tinerețe, entuziasm și participare activă la jertfa euharistică. La finalul Sfintei Liturghii, PS Iosif a felicitat comunitatea de credincioși români pentru frumoasa mărturie de credință pe care o dau în mijlocul irlandezilor și i-a încurajat să fie mereu fideli tradițiilor creștinești primite de la strămoși.

În aceeași zi, PS Iosif s-a întâlnit cu Mons. Dermot Farell, arhiepiscop de Dublin. În continuare, episcopul de Iași a făcut o vizită protocolară în Diecezele de Meath și Kildare&Leighlin, unde activează cinci preoți români, originari din Dieceza de Iași. Astfel, s-a întâlnit cu pr. Dragoș-Eugen Tamaș, care activează ca preot fidei donum în Parohia "St. Conleth", New Bridge, din anul 2017. A doua zi a urmat o întâlnire cu episcopul diecezan, PS Denis Nulty. Acesta și-a exprimat gratitudinea pentru frumoasa colaborare interdiecezană, apreciind calitatea muncii pastorale pe care pr. Dragoș o desfășoară în dieceza sa.

În seara zilei de 16 martie, PS Iosif a fost invitat de PS Tom Deenihan să concelebreze Sfânta Liturghie în catedrala din Meath. Au participat și cei patru preoți români, care slujesc în Dieceza de Meath: pr. Ciprian-Ovidiu Solomon (Drogheda), pr. Eusebiu Tulbure (Navan), pr. Andrei Stolnicu (Mullingar) și pr. Damian Budău (Tullamore). PS Tom, care a prezidat celebrarea euharistică, i-a mulțumit PS Iosif pentru frumoasa colaborare care există între cele două dieceze. Mai mult, episcopul irlandez a accentuat faptul că preoții români sunt prețuiți și apreciați atât de clerul local, cât și de credincioșii irlandezi. La rândul său, PS Iosif a mulțumit pentru ajutorul pe care Dieceza de Meath îl acordă Diecezei de Iași.

Următoarea zi, în sărbătoarea Sfântului Patriciu, patronul Irlandei, PS Iosif a concelebrat Sfânta Liturghie ce a avut loc în localitatea Ballymore. În după-amiaza aceleiași zile, la invitația autorităților orașului Mullingar, PS Iosif a luat parte la parada organizată de Ziua Națională a Irlandei.

Sâmbătă, 18 martie, episcopul a făcut o scurtă vizită în parohia din Castlepollard al cărei paroh este pr. Patrick Moore, pionierul colaborării dintre cele două dieceze. PS Iosif i-a mulțumit pentru sprijinul uman, spiritual și financiar pe care l-a acordat și îl acordă tuturor preoților români. În încheierea vizitei, PS Iosif a făcut un scurt popas la seminarul național irlandez din Maynooth.

Liturghiile în Dublin sunt celebrate în limba română duminica, la ora 12.30 și la ora 19.00, iar în cursul săptămânii, în fiecare seară la ora 20.00, în Biserica "Our Lady of Lourdes" (Sean McDermott Street, Dublin 1). Responsabil este pr. Eugen Țîmpu. Activitățile comunității catolicilor români din Dublin și alte informații sunt prezentate pe site-ul www.brcrd.com.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat