Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 13 aprilie 2024 

Sfântul Martin I

papă și martir (comemorare facultativă)

Originar din Todi și diacon al Bisericii romane, Martin a fost ales pe scaunul pontifical după moartea papei Teodor (13 mai 649) și a demonstrat îndată o mână foarte puternică în mânuirea timonei bărcii lui Petru. Nu a cerut și nici nu a așteptat de fapt consimțământul la alegerea sa din partea împăratului bizantin Constant al II-lea, care în anul precedent promulgase Tipul, un document pentru apărarea tezei eretice a monoteliților. Pentru a stăvili răspândirea acestei erezii, la trei luni după alegerea sa, papa Martin a convocat în bazilica din Lateran, la care au fost invitați toți episcopii din Occident.

Condamnarea tuturor scrierilor monotelite, hotărâtă în cele cinci sesiuni conciliare solemne, a provocat reacția furioasă a curții bizantine. Împăratul a poruncit exarhului din Ravenna, Olimpiu, să meargă la Roma, pentru a-l aresta pe papă. Olimpiu a voit să depășească măsura în urmarea ordinelor imperiale și a încercat să-l asasineze pe papă prin scutierul său, în timpul celebrării sfintei Liturghii în bazilica "Santa Maria Maggiore". În momentul primirii ostiei consacrate din mâinile pontifului, josnicul călău a scos pumnalul, dar a fost lovit de orbire.

Probabil acest fapt l-a convins pe Olimpiu să-și schimbe atitudinea, să se împace cu papa și să plănuiască o luptă armată contra Constantinopolului. În anul 653, după moartea lui Olimpiu din cauza ciumei, împăratul a putut să-și ducă la capăt răzbunarea, arestându-l pe papă prin noul exarh de Ravenna, Teodor Calliopa.

Sub acuza de a-și fi însușit în mod ilegal înalta sarcină pontificală și de a fi complotat cu Olimpiu împotriva Constantinopolului, a fost adus pe mare în orașul de la Bosfor. Lunga călătorie, care a durat 15 luni, a fost începutul unui crud martiriu. În timpul numeroaselor escale, nici unuia dintre atât de mulți credincioși veniți să-l întâmpine pe papă nu i s-a permis să se apropie de el. Prizonierului nu-i era dată nici măcar apă, pentru a se spăla. Ajuns la 17 septembrie 654 la Constantinopol, papa, întins pe culcușul său pe drumul public, a fost expus timp de o zi întreagă insultelor poporului, înainte de a fi închis timp de trei luni în închisoarea Prandiaria. Apoi a început lungul și extenuantul proces, în timpul căruia cruzimile au fost atât de mari, încât l-au făcut pe acuzat să murmure: "Faceți cu mine ceea ce voiți; orice fel de moarte îmi va fi o binefacere".

Fiind degradat în mod public, dezbrăcat și expus suferințelor frigului, stânjenit de lanțuri, a fost închis în celula rezervată condamnaților la moarte. La 26 martie 655 a fost trimis în mod secret în exil la Chersonea, în Crimea. A suferit de foame și a slăbit în cea mai cruntă părăsire încă patru luni, până când a murit, cu trupul slăbit, dar nu cu voința, la 16 septembrie 655.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat