Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Tour de force" al lui Francisc în România, în amintirea martirilor comunismului

De Salvatore Cernuzio

"Unitate, unitate". Era anul 1999, exact în urmă cu douăzeci de ani, într-o zi de mai. Scenariul era Parcul Izvor din București. În timpul Liturghiei papei Ioan Paul al II-lea, primul pontif care vizita o națiune cu majoritate ortodoxă din timpurile schismei din Orient din 1054, s-a ridicat un strigăt neașteptat din partea credincioșilor catolici și ortodocși: "Unitate, unitate".

Unitate, cerea mulțimea la trecerea papei polonez cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist Arăpașu. Cei doi se întâlniseră deja cu zece ani înainte, în Vatican, an al revoluției române împotriva dictatorului Nicolae Ceaușescu în 1989, an al căderii Zidului din Berlin. Și cu ocazia călătoriei papale care a durat mai puțin de 72 de ore (7-9 mai) pontiful astăzi sfânt și conducătorul de atunci al ortodoxiei române au semnat o Declarație comună cu privire la urgența păcii în Balcani.

O altă epocă, o altă istorie a lumii care se schimba. Firul acelor raporturi și amintiri se rebobinează astăzi cu călătoria lui Francisc în România din 31 mai - 2 iunie, a treizecea a pontificatului, a cincea din 2019, a douăsprezecea într-o țară care poartă pe umeri rănile de decenii de dictatură comunistă. Dialogul ecumenic și încurajarea dată unei Biserici victime a persecuțiilor și reprimării sunt de fapt cele două directoare pe care se va desfășura călătoria papei, care, la o săptămână de la votul pentru Parlamentul European, nu va putea să nu aibă și o "calitate" de politică internațională, considerând și că România este la ultimele momente ale mandatului său semestrial pentru președinția de rând a UE.

Jorge Mario Bergoglio va ajunge în țară - care înregistrează 87% din populație ortodoxă și 7% catolică - "drept pelerin și frate", așa cum a anunțat populației române, în tradiționalul său video-mesaj. Călătoria nu se va limita la capitala București ci va urma un parcurs aproape triunghiular care-l va duce pe pontif și în regiunile moldovene și transilvane care compun națiunea, mergând până la granițele acelei Ungaria devenite emblemă de suveranism european, cu zidul de 175 km ridicat pentru a-i respinge pe migranți. Autorul zidului, premierul Viktor Orbán, nu va fi prezent la celebrările papei, în timp ce este așteptată venirea președintelui Republicii maghiare, Janos Ader, însă în formă neoficială, ci "ca un cetățean privat și credincios creștin", așa cum a explicat Alessandro Gisotti, director ad interim al Sălii de Presă a Sfântului Scaun.

În briefingul de prezentare a călătoriei papale, purtătorul de cuvânt a prezentat cuvintele lui Francisc însuși: "Vreau să vizitez toate zonele vizitabile ale țării, care reprezintă bogăția etnică, culturală și religioasă a României". Călătoria va fi un "tour de force", a spus Gisotti, dar aceasta este voința papei care "încheie un pic cercul, după douăzeci de ani" deschis de Ioan Paul al II-lea.

Două sunt momentele mai semnificative ale celor trei zile ale vizitei. Înainte de toate rugăciunea Tatăl Nostru în noua catedrală ortodoxă din București, finanțată cu o donație consistentă de circa 200 de mii de dolari a lui Wojtyła în 1999 și inaugurată anul trecut de patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu, a cărei construire va fi terminată în 2024. Între muzică și cântări, în prezența Sinodului permanent, Bergoglio se va ruga aproape, dar nu împreună cu patriarhul Daniel: fiecare va recita o rugăciune a sa în propria limbă, ambii vor ține un discurs.

Apoi va fi Dumnezeiasca Liturghie celebrată la 2 iunie la Blaj, în zona occidentală a României, în timpul căreia pontiful va beatifica șapte episcopi greco-catolici martiri ai regimului comunist. O celebrare care devine mesaj, cel al "ecumenismului sângelui", legătura dintre creștini care se solidifică în martiriu și care lasă deoparte orice distanță doctrinală și teologică. Va fi o etapă "emoționantă", a spus Gisotti, în care se va exprima toată recunoștința pentru creștinii din lume care și astăzi - probabil mai mult decât în primele secole, așa cum repetă adesea papa - nu renunță în persecuții la credința lor.

Pentru prima dată Francisc va prezida liturghia bizantină: va ține omilia, dar celebrarea va fi încredințată cardinalului Lucian Mureșan, actual arhiepiscop major al Bisericii greco-catolice române. Bogat în simboluri și amintiri locul ales: Blaj, "inimă" a Bisericii greco-catolice din România unde la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost realizată prima traducere catolică în română a Sfintei Scripturi. Dar mai îndeosebi așa-numita "Câmpie a Libertății" care, în 1848, a primit circa 40 de mii de persoane care cereau recunoașterea poporului român ca națiune, libertate și drepturi civile, și care, în anii întunecați ai dictaturii, i-a văzut martirizați pe credincioșii greco-catolici care, necedând presiunilor regimului, au refuzat să se treacă la Biserica ortodoxă.

"Este un loc foarte semnificativ pentru catolicii din România", a subliniat Alessandro Gisotti. Și a explicat că, tot la Blaj, dar după-amiază, ultimul act înainte de plecarea spre Roma, Francisc va întâlni comunitatea rom, importantă pietricică a mozaicului multietnic și multireligios care comune România. Întâlnirea va avea loc într-o parohie construită începând din 2017 și inaugurată în urmă cu două săptămâni în cartierul Barbu Lăutaru. O structură mică unde vor fi primite maxim o sută de persoane, între acestea un preot greco-catolic de etnie romă care va rosti salutul său adresat papei în numele comunității.

În sfârșit, nu trebuie neglijat aspectul marian care impregnează această a treizecea călătorie apostolică, evidențiat de logoul care o reprezintă pe Fecioara Maria în drum cu poporul român. Momentul culminant în acest sens va fi vizita din 1 iunie la sanctuarul din Șumuleu-Ciuc, în regiunea Transilvania. Este vorba despre o biserică mariană din cadrul unei mănăstiri franciscane care "este în inima ungurilor". Ei vor fi componenta majoritară a celor 110 mii de credincioși prevăzuți la liturghia pontifului în locul de cult. "Dar se așteaptă un număr mult mai mare, dublu dacă nu triplu", a spus directorul ad interim al Sălii de Presă. De secole țintă de pelerinaje, în sanctuar este păstrată o mare statuie din lemn a Mariei, sculptată între 1515 și 1520 și care a supraviețuit incendiului din 1661, la picioarele căreia Francisc va pune un Trandafir de Aur în semn de devoțiune.

Firul marian va continua și la Iași cu vizita privată în catedrala "Sfânta Maria Regină", unde sunt păstrate relicvele fericitului episcop Anton Durcovici, martirizat în 1951. În acest oraș dintre cele mai vechi din România, important centru politic, economic și cultural al provinciei Moldova, se va ține întâlnirea cu tineretul și cu familiile în piața din fața Palatului Culturii. "Sunt deja înscriși 60 de mii, dar se crede că se va depăși cifra de 100 de mii, dintre care mulți tineri", a anunțat Alessandro amintind că "Ioan Paul al II-lea ar fi voit să fie la Iași pentru a-i întâlni și pe tineri, dar n-a putut în 1999 și a adresat un salut tineretului". Deci Francisc realizează un vis al predecesorului său.

Pentru toate deplasările pontiful va folosi avionul și elicopterul, în oraș va merge la bordul papamobilului și, în sanctuar, cu o mașină descoperită tot pentru a realiza dorința contactului direct cu populația. Dorință, după cât se pare, reciprocă: "Este o mare așteptare - a asigurat purtătorul de cuvânt - am vorbit zilele trecute cu organizatorii și îmi vorbesc despre o participare de popor care se anunță foarte puternică, mai presus de previziuni, și pe străzi".

În suita papală figurează cardinalii Leonardo Sandri, prefect al Congregației Bisericilor Orientale, și Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Prezent și cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților.

(După Vatican Insider, 29 mai 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 889.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat